Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Strouhanky

Strouhanky jsou oblíbené jídlo v severomoravské rodině manžela kolegyně Katky Kočičkové. Podle rodinného výkladu jde o původně židovské jídlo, které se babička Heda naučila od sousedky zvané Frau Špacír.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ pečení cca 1 hodina
PT4H30M
Vaření 4:30
Kuře

Ingredience

    • 1 slepice (lepší je kolem 1,8 kg), lze použít mraženou, rozmrzlou
    • kořenová zelenina a klasické vývarové koření (podobně jako v receptu na zaklechtanou slepici + 1 bobkový list)
    • sůl
    • cca 750 g hrubé mouky
    • 3 vejce
    • olej nebo sádlo na opékání
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • petrželka, jarní cibulky a/nebo pažitka na posypání (nemusí být)

Příprava jídla

1 Slepici uvařte zvolna doměkka s kořenovou zeleninou a kořením (použijte nejméně 4 litry vody), vodu osolte. Pak vývar přeceďte a slepici rozporcujte.

2 Zatímco se slepice vaří, připravte strouhání. Troubu předehřejte na cca 200°C. Hrubou mouku, vejce a trochu vody podle potřeby smíchejte v tuhé těsto (tužší než na klasické nudle), které se dá strouhat a nelepí se na struhadlo. Nastrouhejte ho nahrubo a pak dejte syrové zapéct rozprostřené na plechu (či více) – uprostřed by ještě mělo být světlé, po okrajích zlatavé, suché a tvrdé (trvá to okolo 15 minut).

3 Pak opečte na tuku cibuli dosklovita ve vhodném pekáči na plotně, vsypte opečené těstoviny neboli strouhanky a na ně nalijte přecezený a výrazně osolený vývar ze slepice (cca 2 litry, možná bude ještě třeba dolévat). Vařte na plotně doměkka (můžete také dát do trouby a počkat, až těstoviny řádně nasáknou). Pak navrch naskládejte maso ze slepice a nechte celé zapéct v troubě dozlatova.

4 Podávejte posypané petrželkou, pažitkou a/nebo jarní cibulkou podle chuti.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zaklechtaná slepice

Bramborový salát po turecku s vejci

Kükü (perská omeleta)

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Česnekové kuřátko na pánvi

Přidat komentář