Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Losos v papilotě

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Pečení 0:20
Maso

Ingredience

    • bouquet garni na ryby
    • 2 filety z lososa (à 150–200g), bez kůže
    • mořská sůl a čerstvě drcený pepř
    • 1 menší cuketa, nakrájená na špalíčky
    • 2 větvičky třešňových rajčátek
    • 150g fazolek, očištěných
    • 1 červená cibule, na klínky
    • 1 jarní cibulka, na špalíky
    • 1 biocitron, na plátky či klínky
    • panenský olivový olej na pokapání 

    BYLINKY NA RYBY

    Do kytičky svažte:

    • svazeček kopru
    • svazeček estragonu
    • svazeček petrželky
    • 2 snítky citronového tymiánu

    Bylinky a zeleninu můžete obměňovat podle chuti a sezony. Osvědčená varianta je třeba ryba na plátcích brambor a fenyklu s petrželkou a citronem. 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 210°C. Přísady na bouquet garni rozdělte napůl a svažte z nich 2 kytičky. Porce lososa osolte a opepřete. Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělte zeleninu, osolte ji, doprostřed vždy usaďte lososový filet, přidejte po kytičce bylinek, doplňte citronem a pořádně zakápněte olivovým olejem. Balíčky uzavřete, aby dobře těsnily. Přesuňte je na plech a vložte do předehřáté trouby.

2 Pečte 15–20 minut, podle výšky filetů. Balíček se nafoukne a pěkně to v něm syčí. Podávejte v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.

NĚCO NAVÍC

Lososa v papilotě můžete upéct v troubě anebo připravit v páře či parním hrnci (např. Calderon zn. Eta). 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Zelenina pečená v troubě

Srnčí ragú na víně

44 nej receptů s cuketami

30 receptů s rybami a mořskými plody

Přidat komentář