Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Marinovaná mozzarella

Doporučujeme koupit v italských lahůdkách kvalitní buvolí mozzarellu. Na chuti je rozdíl opravdu znát!

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
+ marinování
PT1M
Chuťovka Italská

Ingredience

    • 1/2 lžičky fenyklových semen, opražených a lehce podrcených (nemusí být)
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu (ideálně nastrouhaná pomocí zesteru)
    • 15 lístků bazalky, natrhaných
    • 2 lžičky čerstvých oreganových lístků, nasekaných nahrubo
    • 1 stroužek česneku, drcený 
    • 75–100 ml nového panenského olivového oleje (viz Něco navíc)
    • 450 g buvolí mozzarelly (viz Tipy na nákup)
    • 2 zralá oválná rajčata, nakrájená na měsíčky
    • hrst třešňových rajčátek, přepůlených
    • vločková sůl a čerstvě mletý pepř

     

Příprava jídla

1 Na marinádu promíchejte fenykl, citronovou kůru, bazalku, oregano, česnek a olivový olej.

2 Natrhejte mozzarellu na větší kousky a zlehka promíchejte s marinádou. Marinujte v chladničce asi 30 minut.

3 Pak rozložte mozzarellu na servírovací talíř, ozdobte rajčaty, pokapejte marinádou a osolte a opepřete. Podávejte s křupavým italským chlebem.

TIPY NA NÁKUP

Buvolí mozzarellu koupíte v italských lahůdkářstvích, jako je La Bottega, Casa Nostra nebo Wine Food Market.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

Tagliata s olivovou salsou

Dukka s novým olivovým olejem

Polévka frantoiana

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Olivové beaujolais

reklama

Přidat komentář