Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mátový chlebíček s borůvkami

Citron + máta + borůvky = čirá slast!

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 chlebíček
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí
PT1H10M
Pečení 1:10
Koláč

Ingredience

    • 120g másla, změklého + na vymazání
    • 250g borůvek + na ozdobení
    • 1 lžíce nasekaných mátových lístků + celé na ozdobení
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 250g hladké mouky
    • 2 vrchovaté lžičky kypřicího prášku
    • špetka soli
    • 200g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • kůra z 1 biocitronu
    • 2 vejce
    • 125ml mléka
    • 20g strouhaného kokosu
    • moučkový cukr na poprášení
    • citronový krém a/nebo vanilková zmrzlina k podávání

    NA MÁTOVÝ SIRUP

    • 120g krystalového cukru
    • šťáva z 1 velkého citronu
    • 4 větší snítky máty (cca 20g)

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180°C. Chlebíčkovou formu o rozměrech 11x27cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Borůvky vsypte do mísy a přidejte k nim nasekanou mátu a citronovou šťávu a odložte. V další míse smíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a solí.

Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s oběma cukry do nadýchané pěny, zašlehejte strouhanou citronovou kůru, vejce a postupně i mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte kokos. Třetinu těsta přesuňte do formy, poklaďte třetinou borůvek, pokryjte další třetinou těsta a opakujte ještě dvakrát, poslední vrstvu tvoří borůvky. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá, vyjměte a nechte 5 minut chladnout.

3 Mezitím na mátový sirup svařte 185ml vody s krystalovým cukrem a po 5–10 minutách ho stáhněte z ohně. Vmíchejte citronovou šťávu a mátu a nechte louhovat, než se dopeče chlebíček. Pak slijte přes jemné sítko a šťávu z máty vymačkejte ještě lžící.

4 Chlebíček hustě propíchejte špejlí, prolijte sirupem a nechte zchladnout. Podávejte poprášený moučkovým cukrem, doplněný citronovým krémem a/nebo zmrzlinou a ozdobený borůvkami a mátovými lístky. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Melounový salát s mátou & fetou

Mátová omáčka s citronovou šťávou

Citronový krém

Křupavé placky & pesto z máty

Tabbouleh s mátovým labne

30x neodolatelné borůvky

Přidat komentář