OBCHOD

Minikoblihy a miništrúdlíčky

Ani na silvestrovském večírku nesmí chybět sladká tečka! Na našem sladkém baru můžete kombinovat vše se vším - koblížky, miništrúdly i ovoce si rozumějí se všemi omáčkami. Pokud chcete, můžete je navíc vylepšit kapkou rumu či brandy!

Vydání: 2016/1
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    MINIKOBLIHY

    • 185g hladké mouky
    • 1,5 lžičky kypřicího prášku
    • špetka soli
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 55g krupicového cukru
    • 55g másla, rozpuštěného
    • 100ml mléka
    • 1 velké vejce
    • olej na smažení

    NA OBALENÍ

    • 115g krupicového cukru
    • 1/2 lžičky mleté vanilky či skořice 

     

    MINIŠTRÚDLÍČKY

    • 1 balení těsta filo (450g)
    • 2 balení měkkého tvarohu (v kostce)
    • 2 žloutky
    • 4 lžíce moučkového cukru
    • máslo na potření 

     

    OVOCNÉ ŠPÍZKY A JEDNOHUBKY

    • 1 ananas
    • 250g jahod
    • 3 banány
    • 250g hroznového vína (mix červeného a bílého) 

     

    ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA

    • 200ml smetany ke šlehání (33%)
    • 4 lžíce třtinového cukru
    • 150g tmavé čokolády, nasekané
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 40g másla 

     

    MALINOVÝ COULIS

    • 2 hrnky mražených malin
    • 2 lžíce moučkového cukru + na dochucení
    • šťáva z citronu nebo limety dle chuti 

     

    KARAMEL

    • 1 hrnek krupicového cukru
    • 2 lžíce tmavého rumu nebo whisky
    • 1/3 hrnku smetany ke šlehání (33%)
    • lžíce másla 

Příprava jídla

MINIKOBLIHY

PŘÍPRAVA 30 MINUT ■ SMAŽENÍ 5 MINUT (1 DÁVKA) ■ NA CCA 40 KULIČEK ■ VELMI SNADNÉ

1 V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a cukr. Máslo prošlehejte s mlékem a vejcem, přilijte do mísy k mouce a vypracujte tužší těsto. Pomocí lžičky ukrajujte těsto a rukou vyválejte kuličky, měli byste jich mít zhruba 40.

2 Na obalení smíchejte cukr s vanilkou nebo skořicí.

3 Kuličky těsta postupně pomalu smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, během smažení obracejte. První koblížky obětujte nastavení správné teplo- ty oleje a intenzitě smažení, aby uvnitř nebyly syrové. Vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Potom obalte v ochuceném cukru.

NĚCO NAVÍC

Pokud usmažíte koblížky předem, ohřejte je před podáváním v troubě vyhřáté na 160°C. 

 

MINIŠTRÚDLÍČKY

PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ PEČENÍ 15 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

Troubu rozehřejte na 200°C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem. Z plátů těsta filo nakrájejte čtverce o straně 10cm. Asi 3cm od jednoho okraje dejte vždy lžíci připravené směsi. Boční strany přehněte přes náplň a srolujte. Všechny ruličky vyskládejte švem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC

Zkuste příště také jablečnou náplň: 2 jablka nakrájejte na drobné kostičky, krátce poduste s trochou másla, cukru a skořice, nechte vychladnout a poté směsí plňte těsto filo. Zkusit můžete i vánoční ovocný mix zvaný Mince Meat (prodává např. Marks&Spencer nebo Tesco). Pokud chcete mít rolky opravdu křupavé, můžete je místo pečení usmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. 

 

OVOCNÉ ŠPÍZKY A JEDNOHUBKY

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do misky, část napíchejte na krátké špejle – tak se bude ovoce dobře namáčet v dipech (viz recepty níže). 

 

ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA

Smetanu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte těsně pod bod varu, míchejte, aby se cukr rozpustil. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu, když je všechna rozpuštěná, vmíchejte vanilkový extrakt a máslo. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC

Omáčku můžete připravit až 3 dny předem, ohřívejte ji pomalu ve vodní lázni. 

 

MALINOVÝ COULIS

1 Maliny rozmixujte s cukrem, doslaďte a dokyselte šťávou z citrusů. Podávejte jako sorbet (jako jsme to udělali my) nebo nechte maliny roztát, protřete jemným sítem a podávejte jako omáčku. 

 

KARAMEL

1 Cukr vsypte do menšího rendlíku a zalijte 1/4 hrnkem vody. Nechte vařit na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezezlátne (hlídejte jej, snadno se spálí), přilijte rum a smetanu, provařte a promíchejte, přidejte máslo a znovu promíchejte, aby vznikl hladký karamel.

NĚCO NAVÍC

Do karamelu můžete přidat špetku soli, slaný karamel je hit! A omáčkám neuškodí ani kapka alkoholu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tatarák na lžičku

Krekry s řepovým pestem

Arašídová směs s uzenou paprikou, chilli a limetou

Vepřové špízky a arašídy & okurková salsa

Trojhránky s kuřetem a avokádovou majonézou

Kapsičky s mletým masem

Pomalu vařený marinovaný bůček

New Cosmo

Česnekové chlebíčky a dokonalé jednohubky

reklama

Přidat komentář