Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zásady dobrého chlebíčku: Nejlepší varianty, se kterými na Silvestra zazáříte

Chlebicky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nevíte, čím letos pohostit přátele na silvestra? Ochutnejte ty nejlepší chlebíčky a jednohubky! Máme pro vás tipy na chutné a originální občerstvení pro celou rodinu. Dozvíte se, jak vylepšit obložené chlebíčky a jak si vyhrát s pomazánkami.

Tajemství obloženého chlebíčku

Plátek dobrého pečiva a na něm dvě nebo tři dokonale chuťově propojené vrstvy. Poradíme vám, jak si připravit ty nejlepší chlebíčky.

Dobré pečivo je základ!

Klasický chlebíček se připravuje z veky, ale použít lze různé (lepší) druhy chleba – bagetu, ciabattu, tmavý chléb apod. Plátek pečiva musí být hlavně pevný a čerstvý!

Salátová podestýlka

Chlebíčková klasika – majonézový salát či pomazánka slouží k lepšímu uhnízdění dalších vrstev a obkladů, jako jsou plátek šunky či jiné uzeniny, tvrdého sýra, zeleniny či vejce.

Klasické saláty, které jsou na chlebíčcích nejoblíbenější:

Pečivo můžete  také potřít pouze tenkou vrstvou másla (může být ochucené) nebo čerstvým smetanovým sýrem (může být také ochucený), majonézou (může být ochucená), hořčicí apod., na které se další vrstvy hezky přilepí a při jídle hned nespadnou. 

  • Pod klasické chlebíčky s uzeninou tradičně patří bramborový nebo vlašský salát. Větší vrstva pomazánky může někdy zastoupit dokonce i hlavní složku chlebíčku.

Vrstvení a vršení

Na salát či pomazánku v tradičním pojetí chlebíčku patří plátek šunky nebo salámu, na které přijde kousek něčeho s výraznou chutí a zajímavým vzhledem. Od kousků sýra, plátků vajíček přes kyselé okurky a rybičky, zeleninu, ovoce až po ořechy

  • Milovníci mořských plodů spíš ocení chlebíčky s uzeným lososem či krevetami.
  • Zkrátka by neměli přijít ani vegetariáni – použijte vejce natvrdo, sýry a zeleninu.

TIPY NA OBLOŽENÍ

Klasikou se šunkou a salátem nic nezkazíte, ale zkuste hostům nabídnout i chlebíčky s novými nápady, které reflektují aktuální gastronomické trendy: zdraví, netradiční propojení chutí, barevný vzhled a použití čerstvých surovin:

  • VE STYLU TEX-MEX: kolečka červené cibule + natenko nakrájené dlouhé plátky okurky + guacamole
  • S HOUBAMI: na másle orestované (nebo nakládané) lišky + lehce podušené listy baby špenátu + ricotta
  • SKANDINÁVSKÝ: kousky nakládaných sleďů, kopr a limeta + plátky grilovaných paprik pokapaných olivovým olejem + tenká vrstva másla
  • S ŘEPOU A OŘECHY: vlašské ořechy + plátky pečené červené řepy + čerstvý kozí sýr
  • S NIVOU A HRUŠKAMI: růžový pepř + tenké plátky hrušek + máslo utřené s nivou
  • Někdy návod nestačí a božský chlebíček z opečené ciabatty, silně pomazaný ricottou, posypaný chilli a citronovou kůrou a pokapaný medem se do žádné škatulky nevejde.

Jednohubky s něčím navíc

Hlavní trik spočívá v tom, jak správně vybrat lahodné suroviny, které si všechny náležitě vychutnáte v jednom jediném soustu. Hlavní složky je na jednohubce nejvíce, hraje hlavní roli a je nositelem chuti. Může to být pomazánka, uzenina, studené maso, nakládané ryby či sýry.  

  • Hlavní složkou ale může být i zajímavě upravená zelenina, třeba grilovaná paprika nebo restované žampiony.

1. Pečivo. Na klasickou českou jednohubku je nejlepší kolečko rohlíku. Kde sehnat měkký, ale zároveň přirozeně hutný, aby v něm drželo párátko? Zkoušejte a ochutnávejte. Pro zpevnění ho můžete opéct. Lze i vykrájet kolečka z plátků pevného chleba.

2. Podestýlka neboli lepidlo. Tence pomázněte máslem a potom čerstvým smetanovým sýrem, majonézou, hořčicí apod., na něž ještě přijde hlavní složka. Anebo silně potřete pomazánkou, která je hlavní složkou sama o sobě.

3. Navrch. Nahoru patří něco efektního – vzhledově i chuťově. Na česnekovou pomazánku vlašský ořech, na kari kuře kousek ananasu nebo jiného barevného ovoce, na krabí pomazánku kreveta i s ocáskem.

4. Napichovátko. Musí v rohlíku dobře držet. Máme zkušenost, že líp fungují stará plochá párátka než novější napichovátka s kruhovým profilem. Skvělá jsou bambusová placatá s rozšířenou částí na uchopení (jsou ale dražší).

  • Na trhu jsou i barevná plastová nebo elegantní kovová pro opakované použití – musíte však pohlídat, aby je hosté nevyhazovali.

TIPY NA OBLOŽENÍ

Největším nepřítelem předem připravených jednohubek je vlhkost – zgumovatění pečiva předejdete, když ho potřete bez ohledu na další obkládání tenoučkou vrstvou másla – tuk v něm zabrání promáčení pečiva. 

  • PODKLAD: máslo (i ochucené); čerstvý sýr (i ochucený); majonéza (i ochucená); hořčice; pomazánka; pesto, hummus apod.
  • HLAVNÍ SLOŽKA: uzeniny (šunka, klobása...); pečené, grilované i vařené maso; pečené, uzené i naložené ryby a plody moře; zelenina nebo ovoce; sýr 
  • NAVRCH: zelenina (i nakládaná); ovoce (i nakládané či sušené); ořechy a semínka; chilli papričky; olivy a kapary; bylinky; sýr a vejce

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč