Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Řepné burgery s ovesnými vločkami

Naše burgery jsou vegetariánské, chcete-li masové, inspirujte se třeba karbanátky Lindström z Apetitonline.cz.

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT8M
Opékání 0:08
Sendvič

Ingredience

    • 250 g vařené červené řepy (váha v očištěném stavu, lze použít i kupovanou zavakuovanou)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 80 g ovesných vloček
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 vejce
    • pořádná hrst nadrobno nasekaného čerstvého estragonu 
    • 4 lžíce olivového oleje + pár kapek do majonézy
    • 1 červená cibule, na tenká kolečka 
    • 50 ml majonézy
    • cca 1 lžička dobrého jablečného octa 
    • 2 žemle vhodné na burger, rozpůlené 
    • 1 menší masité rajče, nakrájené na kolečka a podle potřeby osušené 
    • hrst salátových listů

    K PODÁVÁNÍ

    • 4 hrsti směsi salátových lístků + zálivka z panenského olivového oleje, citronu, soli a pepře dle chuti

Příprava jídla

1 Řepu nastrouhejte nad miskou do cedníku (vezměte si na to rukavice), řepu pak ještě vymačkejte a šťávu opět zachyťte – budete ji ještě potřebovat, nevylévejte ji. Nastrouhanou řepu nasypte do jiné misky, pořádně osolte a opepřete. Pak ji důkladně promíchejte s vločkami, česnekem, vejcem a polovinou estragonu. Vytvarujte z hmoty 2 placičky a dejte je do chladničky ztuhnout.

2 Mezitím ve velké pánvi (nejlépe nepřilnavé) na středním ohni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Pak vsypte nakrájenou cibuli, osolte špetkou soli a opékejte 5 minut, aby trochu změkla. Zmírněte oheň, vlijte odloženou šťávu z řepy a prohřívejte dalších asi 5 minut, aby směs zkaramelizovala.

3 Mezitím vmíchejte zbývající estragon do majonézy a ochuťte jablečným octem a olivovým olejem podle libosti, jemně osolte.

Karamelizovanou cibuli přesuňte na talířek, pánev budete ještě potřebovat. Na čisté pánvi či jinak opečte žemle.

5 V pánvi rozehřejte na středním ohni další 2 lžíce oleje. Opékejte na něm řepné placičky z každé strany cca 4 minuty, aby na povrchu mírně zkaramelizovaly a byly propečené. Moc do nich na pánvi nešťouchejte, aby se nerozpadly!

Pak zkompletujte burgery: Na spodek žemle dejte opepřené plátky rajčete pro- střídané salátovými listy, na ně řepnou placku, pak majonézu a na ni karamelizovanou cibuli. Podávejte se salátkem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem

Červenořepná polévka s rajčaty

Dušené hovězí s řepou

Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

Červená pšenice s červenou řepou

Přidat komentář