Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Neodolatelné vege burgery: z luštěnin, hub i ze zeleniny

Neodolatelné vege burgery: z luštěnin, hub i ze zeleniny
ZDROJ: Apetit

Bezmasý burger se zdá trochu jako protimluv. Ještě nedávno bychom vám asi dali za pravdu, ale současné trendy hovoří jasně. Bezmasý burger je tu a dobývá celý svět! A rozhodně to není záležitost pouze pro vegetariány a vegany. Dnes už víme, jak na to, aby si na burgeru bez masa pochutnali i zapřisáhlí milovníci masa.

Vegetariánský i masový burger staví na stejném základu, tedy nadýchané bulce. I když burgerové bulky naleznete v každém supermarketu, vyplatí se, když si je připravíte doma.

  • Základem je kynuté těsto, které hnětením vypracujete v hladkou hmotu. Následně těsto necháte vykynout, a to hned dvakrát! Poprvé v míse, podruhé už na samotném plechu.
  • Pokud chcete docílit měkkých vláčných a nadýchaných žemlí, zkuste je upéct v parní troubě. Jestliže ji nemáte, zapněte režim horkovzduch a dejte do troby na dno pekač s trochou vody. 
  • Nezapomeňte na posypání bulek. Někteří volí klasická sezamová semínka, jiní dávají přednost máku.

Místo masa luštěniny

Následně už přichází čas na experimentování. Mezi klasické pomocníky při přípravě vegetariánských burgerů patří luštěniny a obilniny. Právě z luštěnin a obilnin lze vytvořit placky, které se až nápadně podobají plátku masa.

  • Vyzkoušejte například burger, v jehož základu je quinoa, žampiony a tofu.
  • Milovníci falafelu zase jistě ocení cizrnové burgery, které jsou šmrncnuté arabskou kuchyní.
  • Pomocnou ruku při tvorbě vegetariánských burgerů vám nabídnou také fazole, ze kterých lze taktéž vytvořit pevnou placku.
  • Pokud vám nevadí ostřejší chuť, vsaďte na mexický fazolový burger. 

V hlavní roli zelenina či houby

Plátek masa nemusíte nutně nahrazovat placičkou z luštěnin nebo obilnin. Bohatě postačí, když maso vyměníte za dokonale dochucenou zeleninu.

  • Mnoho vegetariánů nedá dopustit na lilkový burger, který připravíte do třiceti minut.
  • Výbornou alternativou k plátku masa jsou také žampiony portobello. Zkuste portobello burger připravit i masožroutovi a uvidíte, jak ho chuť houby uvnitř burgeru příjemně překvapí.

V neposlední řadě můžete do burgeru vložit třeba i plátek opečného tofu, sýru halloumi či  I tato kombinace potěší vaše chuťové pohárky a dokáže vám, že vegetariánský burger je chutná záležitost.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč