OBCHOD

Rýžovo-čočkový salát s červenou řepou

Skvělá příloha nejen k rybě!

Vydání: 2014/1
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
+ chladnutí
Vaření 0:30
Středomořská

Ingredience

    • 250 g rýže basmati
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 200 g drobné čočky (typu puy)
    • 1 bobkový list
    • 2 stroužky česneku, oloupané
    • 1 středně velká červená řepa, neoloupaná, uvařená v páře doměkka
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 1 lžička celého římského kmínu
    • 1 citron
    • hladkolistá petrželka, na ozdobení

Příprava jídla

1 Rýži vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě, sceďte, vraťte do hrnce, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát. Poté rýži rozložte v tenké vrstvě na velký talíř a nechte zcela vychladnout.

2 Mezitím čočku nasypte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby ji asi o 2,5 cm přesahovala, přidejte bobkový list a česnek a vařte 25 minut; odstavte a osolte. Čočku nechte vychladnout ve vodě, v níž se vařila, a je-li třeba, sceďte. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

3 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte šalotku. Aby se salát pěkně obarvil, nasypte do mísy římský kmín, rýži, čočku, červenou řepu a šalotku, jemně promíchejte a nechte 5 minut stát. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře nebo do misek, pokapejte citronovou šťávou, popřípadě doplňte klínky citronu, a ozdobte hladkolistou petrželkou.
 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cizrna v rajčatové omáčce s vejci v trojobalu

Hrachovo-bramborová kaše podle Viléma Vrabce

Čočkovo-česneková polévka s octem a olivovým olejem

Krůtí prsa s fazolemi a quinoou

Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

Zamilujte si luštěniny! 6 receptů pro všední den

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Půst vás nezaskočí!

Originální saláty 20x jinak

Zamilujte si luštěniny

Řepa 14x jinak

reklama

Přidat komentář