Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Šlehačkový dort s tvarohem a jahodami

Popis receptu: 

Šťavnatý, voňavý a svěží jako květnové ráno. Dezert, který nemůže být dietním hříchem…

Autor: Alena Tomková
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    3 žloutky

    6 bílků

    1 hrnek (250 ml) pískového cukru

    200 ml mléka

    150 ml oleje

    2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky

    2 lžíce kakaa

    2 lžičky rumu

    citronová kůra a citronová šťáva

    1 prášek do pečiva

     

    Krém:

    500 ml smetany (40%)

    500g tvarohu (ve vaničce)

    100g moučkového cukru

    3 ztužovače šlehačky

     

    Zdobení:

    jahodová marmeláda

    čokoláda na vaření

    máslo

    čerstvé jahody

    čokoládové pralinky

    snítka meduňky, máty apod.

     

Příprava jídla

Připravíme si dvě formy o průměru 20 a 14 cm (popř. plech o velikosti…), vyložíme je pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Elektrickou troubu předehřejeme na 170ºC.

 

Korpus:

Oddělíme žloutky od bílků. Ze všech bílků, do nichž jsme přidali 1 lžičku citronové šťávy, ušleháme sníh a odložíme stranou. Žloutky ušleháme s cukrem, až jsou pěkně napěněné (po cca 5 minutách), přidáme horké mléko, rum a postupně opatrně po malých troškách přiléváme olej. Následně vmícháme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, a poté opatrně zapracujeme sníh. Těsto vlijeme do připravených forem (popř. připraveného plechu) a pečeme cca 35 minut (po přiměřené době, jakmile se korpus zpevní a povrch začne hnědnout, zkontrolujeme pomocí špejle, pokud na špejli po vpíchnutí do korpusu nezůstává neupečené těsto, ale špejle je suchá, je korpus propečený).

 

Krém:

Smícháme moučkový cukr se ztužovačem šlehačky. Vychlazenou šlehačku vlijeme do vhodné nádoby a začínáme šlehat na nejvyšší obrátky. Jakmile začne šlehačka tuhnout, začneme přidávat tvaroh a cukr, dáme pozor, abychom šlehačku nepřešlehali a nezačalo se z ní oddělovat máslo.

Dohotovení dortu:

Korpusy rozřízneme napůl. Pokud jsme těsto pekli na plechu, pomocí např. talířů vyřízneme z těsta 2 kola o průměru 20 cm a 2 kola o průměru 14 cm a dále postupujeme, jako by se jednalo o poloviny rozříznutých korpusů. Na spodní polovinu většího korpusu natřeme jahodovou marmeládu, následně část šlehačkovo-tvarohového krému a vtlačíme do něj klínky nakrájených jahod, zakryjeme druhou polovinou korpusu. Na povrch většího korpusu opět natřeme jahodovou marmeládu a krém. Do středu osadíme spodní polovinu menšího korpusu, který rovněž potřeme jahodovou marmeládou, krémem a poklademe kousky jahod. Přiklopíme druhou polovinou menšího korpusu. Celý povrch korpusů potřeme zbylým šlehačkovým krémem a uhladíme. Rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu na vaření spolu s máslem. Jakmile je čokoláda tekutá, začneme ji opatrně nalévat svrchu do meziprostoru mezi okrajem většího korpusu a menším korpusem na něm usazeným (vytvoříme lem z čokolády), část čokolády necháme stéci po obvodu dolů (malé pramínky). Následně vrchní stranu menšího korpusu postříkáme čokoládou. Rozkrájíme jahody na klínky a část osadíme na vrchní stranu menšího korpusu, část uložíme na čokoládový lem. Dozdobíme čokoládovými pralinkami a snítkou

Přidat komentář