Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Česnekové kuřátko na pánvi

Pokud máte k dispozici opravdu velikou pánev, můžete připravit víc kuřátek najednou. Jinak vám nezbývá než je opékat postupně a uchovávat v teple, než uděláte další. Množství surovin snadno znásobíte podle počtu strávníků. Recept je oblíbený od Kavkazu po Maďarsko, ale v rámci družby se už před desetiletími dostal až do našich končin.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 1 osobu
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Opékání 0:35
Kuře

Ingredience

    • 1 jarní kuřátko (francouzské)
    • 2 stroužky česneku, nastrouhané najemno
    • vločková mořská sůl
    • 1/4 lžičky kajenského pepře
    • 25 g másla
    • 1 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu
    • 1 lžička nasekané čerstvé bazalky
    • 1 lžička nasekané čerstvé petrželky
    • 1 lžička nasekaného čerstvého kopru
    • čerstvé pečivo či dobrý chléb k podávání

Příprava jídla

1 Kuřátko rozřízněte ostrým nožem podél páteře. Zploštěte ho spodní částí otevřené dlaně a potřete ze všech stran česnekem, solí a kajenským pepřem.

2 V těžké, dostatečně velké pánvi (aby se tam kuřátko vešlo) na středním ohni rozehřejte máslo a olej. Kuřátko opékejte kůží nahoru 3 minuty, pak ho obraťte kůží dolů a opékejte 5 minut.

3 Stáhněte oheň na co nejmírnější. Kuřátko zakryjte kolem z pečicího papíru, na něj dejte další, nejlépe těžkou pánev a ještě zatižte. Hodí se například litinová forma na bábovku, těžký hmoždíř nebo plechovky, stará nahřívací žehlička...

4 Opékejte na nejmírnějším možném ohni 20–25 minut. Vyzkoušejte tak, že kuřátko zatáhnete za nohy – měly by se snadno oddělovat a měla by vytékat čirá šťáva. Opečené kuřátko vyjměte z pánve a nechte odpočívat na prkénku 5 minut. Do vypečené šťávy při- dejte bylinky a 1—2 minuty je opékejte. Kuřátko podávejte přelité či potřené bylinkovým výpekem, doplněné čerstvým pečivem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Strouhanky

Zaklechtaná slepice

Bramborový salát po turecku s vejci

Kükü (perská omeleta)

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Přidat komentář