Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Želé trifle

Kouzlo téhle nádhery je v průhledných vrstvách želé. Přidejte šťavnatý piškot, koňakový krém, a máte dezert, o který se poperete! 

Vydání: 2015/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 - 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Pohár

Ingredience

    NA PIŠKOT

    • 200g másla
    • 165g krupicového cukru
    • 3 vejce
    • 150g hladké mouky
    • 30g mletých mandlí
    • 3/4 lžičky kypřicího prášku
    • špetka soli
    • 50ml podmáslí
    • 30ml brandy

    NA KRÉM

    • 5 žloutků
    • 80g krupicového cukru
    • 2,5 lžíce hladké mouky
    • 420ml mléka
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 3–4 lžíce koňaku
    • + na pokapání piškotu

    NA ŽELÉ A DOKONČENÍ

    • 2 sáčky červené želatiny v prášku (např. Dr. Oetker)
    • malinová šťáva na ochucení a/nebo cukr na dochucení
    • 1–2 vaničky čerstvých malin 

Příprava jídla

1 Na piškot: troubu předehřejte na 160°C. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (asi 4–5 minut). Po jednom zašlehejte vejce. Mouku promíchejte s mletými mandlemi, kypřicím práškem a špetkou soli. Spolu s podmáslím a brandy směs přimíchejte k máslové hmotě. Vlijte do malého pekáčku a pečte zhruba 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Nechte vychladnout na mřížce.

2 Na krém dejte žloutky do mísy, přisypte cukr a šlehejte, dokud hmota nebude světlá a pevná. Snižte rychlost šlehání a vmíchejte mouku. V menším kastrůlku přiveďte mléko pod bod varu. Polovinu horkého mléka pomalu vlévejte ke žloutkům a postupně zašlehávejte. Přidejte ke zbylému horkému mléku do hrnce, vraťte na plotnu a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vlijte ji do mísy a vmíchejte vanilkový extrakt a koňak. Krém nechte trochu zchladnout, zakryjte potravinářskou fólií (musí se krému dotýkat, jen tak se vám neudělá škraloup) a dejte chladit.

3 Připravte želé podle návodu, podle chuti ho dolaďte cukrem nebo část vody nahraďte malinovou šťávou. Nechte trochu zchladnout.

4 Z plátu piškotu vyřízněte tvar tak, aby pasoval přesně do sklenice. Na dno dejte vždy zhruba 2 lžíce krému a položte na něj vykrojené těsto. Pokapejte koňakem, přidejte další 2 lžíce krému a přilijte tenkou vrstvu želé. Na ni dejte vrstvu malin a přidejte část želé tak, aby byly zcela zalité. Dejte chladit, želé musí ztuhnout. Na ztuhlé želé přidejte další vrstvu krému a nakonec vše zalijte zbytkem želé (pokud mezitím v rendlíku ztuhne, znovu ho přihřejte) a ozdobte malinami. Dejte chladit.

 

NĚCO NAVÍC

Máte-li pocit, že je v triflu málo alkoholu, použijte do želé místo vody sektu či bílé, případně růžové víno. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Višnový trifle s piškotovými šneky

Trifle s profiterolkami a opilým ovocem

Vánoční trifle

Kokosová panna cotta s kiwi želé

8x nebeský trifle

Přidat komentář