Nejlepší kynuté buchty

Naučte se pohádkové buchty! S klasickým receptem a moderním postupem to zvládnou i ti, kteří s pečením moučníků teprve začínají.

Vydání: 2007/1
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.451775
Počet porcí: 24 buchet
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí 1¼ hodinyPečení 20–25 minut

Ingredience

    • 20 g droždí
    • 200–300 ml mléka
    • 50 g krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky 
    • sůl
    • kůra ostrouhaná z 1 citronu
    • špetka mleté vanilky
    • 60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce rumu
    • 1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení


    Na náplň

     

    • 100 g máku, umletého
    • 120 ml mléka
    • 50 g dětských piškotů, umletých nebo jemně nadrcených
    • 2 lžíce rumu
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • špetka skořice
    • špetka citronové kůry
    • krupicový cukr na dochucení
    • 24 vlašských ořechů

     

Příprava jídla

1.  Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny.

2.  Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů.

3.  Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi tři minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience kromě vlašských ořechů.

4.  Těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Rozdělte na ně náplň i vlašské ořechy a vytvarujte buchty. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad.

5.  Zapněte troubu na 200/180 stupňů. Buchty nechte v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je dejte do trouby. Po deseti minutách trochu snižte teplotu a buchty deset až patnáct minut dopékejte. Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte.

Při pečení buchet mám vždycky slavnostní náladu. Vím totiž, že jimi pokaždé překvapím. Buchty bůhvíproč působí ,babičkovsky‘, takže nikdo nepředpokládá, že by se do nich pouštěla (bezmála) třicátnice… Přitom to není žádná věda – stačí mít dobrý recept a vědět, jak na to.

Klasika od klasika
Nejlepší buchty jsem hledala v prastarých kuchařkách i pomocí internetových vyhledávačů. Recepty, které mě zaujaly, jsem poctivě zkoušela: znovu a znovu dávala kynout těsto, plnila buchty, hlídala troubu a vychytávala další triky a fígly. Ačkoli jsem původně chtěla sestavit vlastní recept, výběrové řízení na nejlepší kynuté buchty nakonec vyhrála naprostá klasika – Buchty I. od Marie Sandtnerové z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů. Jsou chutné, nadýchané a po vychladnutí přímo ukázkově měkké. Nádhera!

Mouka, mléko, vejce, máslo…
Suroviny zůstávají ve všech receptech víceméně stejné – na pekáč klasických rozměrů potřebujete půl kila hladké mouky. Dobře ji prosijte, aby byla nadýchaná, a zamíchejte do ní špetku soli; můžete mouku i trochu prohřát. Téměř ve všech receptech se pak zvlhčuje čtvrtlitrem mléka. Záleží však na savosti mouky, proto mléko přilévejte postupně a pro jistotu ho mějte po ruce trochu víc.
Prakticky nikde nechyběly voňavé ingredience jako vanilka (nebo aspoň vanilinový cukr) a citronová kůra. Poměry ostatních surovin – hlavně másla, cukru a také vajíček – se už lišily výrazněji, a také měly značný vliv na výsledek.  Na chuti buchet se naopak překvapivě skoro vůbec neprojevilo množství droždí: já jsem nakonec použila zhruba půl kostky, ale nic se nestane, když těsto připravíte z dvojnásobného množství kvasnic (jen vám bude kynout přímo pod rukama).

Sáhněte si na těsto
V tomhle případě se vyplácí dodržovat postup – různé ,zkratky‘ většinou vedou (aspoň v mém případě) k tomu, že člověk omylem vynechá některou ze surovin nebo že těsto nechce kynout. Práci vám usnadní domácí pekárna chleba – hnětení totiž patří mezi fyzicky náročnější činnosti. Pokud tímhle šikovným pomocníkem nedisponujete, těsto zpracujte rukama. Jde to podstatně líp než vařečkou, jak to dělávaly naše babičky. Navíc můžete pohodlně posoudit konzistenci a podle potřeby přisypat mouku nebo přilít mléko. Zpracovanou hmotu poprašte trochou mouky a dejte kynout do tepla. Zkazit práci vám může jenom průvan – ten kynutému těstu nesvědčí.

Voňavé finále
Náplně jsou jen otázkou vaší chuti. Nejrychlejší a nejpohodlnější jsou povidla (můžete je naředit rumem). Pokud jsou vašimi favority tvarohové buchty, utřete kostku tvarohu s jedním žloutkem, dvěma lžícemi krupicového cukru, sáčkem vanilinového cukru a podle chuti přidejte rozinky. Já jsem tentokrát dala přednost makové náplni se skořicí a rumem. À propos – rumové aroma buchtám hodně sluší! Proto nevynechejte závěrečný trik: pokropit čerstvě upečené buchty rumem smíchaným s moučkovým cukrem. Cítíte tu vůni? Tak se dejte do pečení! Doufám, že jsem vás tím výjimečným a slavnostním pocitem nakazila…

Další recept na kynuté buchty naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Související

Svatomartinské menu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nejlepší recept na buchty, který jsem kdy vyzkoušela. Vydrží měkké ještě třetí den, tedy když náhodou zbydou, jinak mizí ještě horké.
Obrazek uzivatele
Naozaj mozem potvrdit, ze tieto buchty su najlepsie. Nadychane a chutne nielen cerstvo po upeceni, ale aj na druhy den (ak ostanu). Naposledy som skusil jedno male vylepsenie. Do cesta som pridal vanilkovu esenciu, ktora cestu dodala specificku aromu.
Obrazek uzivatele
Mile damy, tak ste ma namlsali, ze to idem hned upiect!
Obrazek uzivatele
Výborné, a s těstem se krásně pracuje.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/07, str.67
Obrazek uzivatele
Buchty boli skvelé, len by som dodala, že ich treba robiť z 2 dávok, lebo ten plech sa zje velmi rýchlo.Sú krásne nadýchané a jemné,Vrelo odporučujem
Obrazek uzivatele
Měl jsem problém s konzistencí náplně. Použil jsem mletý mák, ale pří použití uvedeného množství mléka to bylo jako beton. Ředil jsem to téměř dalším 1 dcl mléka navíc, Potom to bylo o.k.
Obrazek uzivatele
opravdu vynikajici buchty..myslim ze lepsi jsem jeste nejedla..a testo je vazne uzasne..nelepi voni..))
Obrazek uzivatele
Tak tomu rikam opravdu pohadkove buchty. Lepsi recept snad ani neexistuje. Jen doporucuji zadelat dvojitou davku, jestli chcete pect na mensim plechu, cca 48 buchet. Jinak tenhle recept je tak na vyplneni dortove formy. Polovinu testa plnim tvarohovou naplni.
Obrazek uzivatele
na internetu jsem hledala nějaké recepty na kynuté buchty a když jsem na tento recent narazila hned jsem ho zkusila a musim uznat že měl úspěch a to jsem kynuté buchty dělala poprvé:)a nikdy jsem to neviděla dělat takže moc chválím byly výborné
Obrazek uzivatele
Pokud jsem se nezpletla, tento můj nejoblíbenější recept na buchty se nedostal do tištěného rejstříku. Možná jsem ale slepá...
Obrazek uzivatele
Těsto jsem zadělala v domácí pekárně, bylo super a buchty opravdu vynikající.Díky za recept.
Obrazek uzivatele
...a že jsem jich už vyzkoušela - jsou měkkoučké, nadýchané, vydrží i 3 dny (ale spíš nevydrží, vždycky je sežereme)... :)
Obrazek uzivatele
Tak jsem recept vyzkoušel, ikdyž se mi na první pohled zdálo, že na takovou hromadu mouky je tam přece jen málo droždí. Těsto sice vykynulo, ale buchty nenaskočily a zůstaly tuhé. Druhý pokus s celou kostkou 40 g droždí dopadl už dobře.
Obrazek uzivatele
Souhlasím s předcházejícím příspěvkem. V případě, že jste naučený dělat těsto trochu tužší, je lepší přidat trochu více droždí. Pak není problém s kynutím. Jinak mohu říci, že recept je opravdu dobrý. Jen přiznám, že jsem to nezkoušel potřít tím rumem?
Obrazek uzivatele
Tak jsem vyzkoušela také tento recept a povedl se báječně. Trošku mi nevyšel počet buchet. Z 1kg jsem jich uděla 30ks.
Obrazek uzivatele
Vynikající,nejde přestat jíst,opravdu nejlepší je mi 68 let a nikdy se mi nevedly,teď se děti omluví , že neumím péct kynuté buchty!!!!!
Obrazek uzivatele
Dobrý den,včera koupené droždí jsem zalila troškou vlažného mléka a zasypala dvěma lžičkami cukru,ale vůbec nebublalo.Co může být za problém, je čerstvě koupené...
Obrazek uzivatele
Špatné kvasnice? Studené mléko? Já to dělávám tak, že cukr v teplém mléce rozpustím, a kvasnice drobím do příjemně teplého mléka (odhaduji, že to může být tak 37 - 40 stupňů). Zatím jsem s tím problém neměl.
Obrazek uzivatele
Pro takovéto buchty do pekáče je válení těsta docela zbytečná komplikace. Rychlejší a jednodušší je lžící "smočenou" v hladké mouce těsto z mísy odkrajovat.
Obrazek uzivatele
tak tyhle buchtičky jsem dělala svojí mamince k narozeninám, aby jako věděla že je pořád dobrá buchta :), Udělala jsem hned dvojitou dávku a musím říct že všem moc chutnali, nakonec jsem udělala tři náplně, a sázela jsem to na pekáč jak mi přišlo pod ruku, bylo to potom příjemné překvapení a navzájem jsme se předháněli kdo měl tu či onu buchtu, je to opravdu moc dobrý recept, těsto se mi dobře zadělávalo
Obrazek uzivatele
Těsto jsem použila na švestkový koláč s drobenkou. Je skvělé, vydrží vláčné i dva dny. Vynikající je i chuťově. Jen mi přišlo podle rceptu moc řídké, tak jsem dala více mouky.
Obrazek uzivatele
MÁM NA STAROSTI OSMDESÁTILETÉHO DĚDEČKA, JE VÁŽNĚ NEMOCNÝ, NEMÁ ZUBY A CELÝ ŽIVOT BYL VELMI MLSNÝ.MOC VĚCÍ MU NECHUTNÁ. BUCHTY OBSTÁLY. DÍKY
Obrazek uzivatele
Paráda! Už voní z trouby a je jich přesně 24!
Obrazek uzivatele
Ňáááám xD Dneska jsem je upekla a jsou úžasné! Všem moc chutnaly. Teď jsem si na ně zase udělala chuť, jdu si ještě jednu vzít xD
Obrazek uzivatele
Opravdu skvělé buchty! Děláme si je pro radost i k slavnostním událostem a se všemi náplněmi. Pokaždé se povedou. Dělat je jen z jedné dávky je čiré bláznovství! Vřele doporučuji. Ani začátečníci se nemusí bát.
Obrazek uzivatele
Byly to naše první buchty. Jako začátečníci jsme postupovali přesně podle receptu. Výsledek byl výborný! Podruhé, potřetí, počtvrté - postupně jsme získávali zkušenosti (a rychlost) při tvarování buchet, vynikal hlavně můj partner :-)
Obrazek uzivatele
Buchty jsou opravdu výborné. :) Neměla jsem rum a do těsta jsem omylem dala celé vejce, těsto se krásně dalo vypracovat, vykynulo a na buchtách jsme si moc pochutnali... měli jsme je s třešněmi :)
Obrazek uzivatele
Buchtičky jako peříčko, fantastický recept, pekla jsem je poprvé v životě a nemají chybu, jako od babičky, voňavé a nadýchané. Doporučuju i pro úplné začátečníky s kynutým těstem, jako jsem já.
Obrazek uzivatele
Nejsem úplně nezkušená kuchařka, ale takhleperfektní kynutý těsto jsem ještě neviděla! Buchty se dělaly úplně samy, jsou heboučký, dokonalý. Jen bych ještě měla pár malých poznámek: buchty nedávejte moc natěsno, aby měly místo na kynutí. A suroviny by měly mít přibližně stejnou teplotu, já mam takovej trik, že rozehřeju máslo v mikrovlnce a naliju ho do mlíka, čímž se mlíko ohřeje a máslo zchladí, přidám žloutky a můžu péct hned :-) Když jsou suroviny studený, blbě to kyne.

Stránky

Přidat komentář