Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit nejlepší makovou náplň? Přidejte skořici, perník nebo povidla

Rugelach s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hledáte nejlepší recept na makovou náplň? V buchtách, koláčích, závinech a plněných rohlíčcích má mák v Česku dlouhou tradici. Co všechno přidat do náplně z máku, aby nebyla příliš řídká, dobře se s ní pracovalo a skvěle chutnala? 

Spolu s ořechy, povidly a tvarohem tvoří mák čtveřici oblíbených náplní do koláčů, buchetsvatomartinských rohlíčků a dalších kynutých i nekynutých sladkých dobrot.

  • Modrý mák se pěstuje v Česku od roku 2021 nese evropskou ochrannou známku.
  • Mák obsahuje nutričně cenné látky, jako například vitaminy skupiny B, vitamin E nebo vápník.
  • V náplních dokonale vynikne jeho chuť, kterou můžete ještě podpořit kořením (vanilka, skořice, perníkové koření)

1. Celý nebo mletý mák?

Přestože do náplně patří mák mletý, doporučujeme nakupovat mák celý, který se lépe skladuje a déle vydrží.

  • Pokud vám přece jen zbyde mletý mák z náplně, uchovávejte jej v temnu, chladu a suchu. Doporučuje se uzavřená sklenice mletého máku v lednici, případně v mrazáku. 
  • Na stavu máku velmi záleží, proto hlídejte datum spotřeby. Žluklý mák chutná nahořkle a v náplni by vám nadělal pořádnou neplechu.

2. Co do makové náplně?

Mák tvoří jedinečnou kombinaci se švestkami, proto se téměř do všech makových náplní přidávají švestková povidla. Na základní makovou náplň budete potřebovat mletý mák, mléko, cukr (nejlépe vanilkový), povidla a tuzemák

  • V kastrůlku rozehřejte 300 ml mléka a vsypte 200 g mletého máku. Pomalu svařte a po celou dobu míchejte, aby se mák nepřichytil ke dnu.
  • Jakmile náplň houstne, přidejte 20 g cukru a lžíci švestkových povidel. Přidat můžete také špetku skořice a mletého hřebíčku.
  • Odstavte z plotny, nechte vychladnout a přidejte 50 ml tuzemského rumu. Doslaďte dle chuti moučkovým cukrem.

Tip: Pokud je náplň příliš řídká nebo potřebujete mák trochu „nastavit“, můžete do ní přidat strouhaný tvrdý perník nebo nadrcené piškoty či sušenky. 

3. Tajemství nejlepší makové náplně

S přípravou makové náplně si můžete ještě trochu vyhrát. Čím můžete obohatit makovou náplň, aby byla šťavnatá, dobře vychucená a doslova se rozplývala na jazyku?

  • Společně s rumem přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru z bio citronu.
  • Makové náplní sluší také trocha vanilky, špetka perníkového koření a kakaa.
  • Marie Janků Sandtnerová přidávala do makové náplně také lžíci másla pro zjemnění, namísto povidel rybízovou zavařeninu a na závěr nechala v náplni rozpustit trochu čokolády

Zdroje informací: MlsnaVarecka, Apetit, OchutnejOrech

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín