Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špaldové palačinky

Až vás zase přepadne neodolatelná chuť na palačinky, zkuste tuhle zdravou obměnu. Zamilujete si ji!

Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Odležení: 30 minut
PT20M
Příprava 0:20
Česká

Ingredience

    Na těsto:
    • 150 g jemné celozrnné špaldové mouky
    • 50 ml smetany
    • 200 ml podmáslí
    • 100 ml vody
    • 2 žloutky
    • špetka soli

    Na náplň:
    • 1 vanička tvarohu
    • 2–3 lžíce medu
    • šťáva z poloviny citronu
    • 200 g pokrájeného ovoce – jahody, maliny, broskve, meruňky…
    • kousek másla na smažení
    • čokoládová nebo karamelová poleva na přelití (nemusí být) nebo moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1.  Mouku, smetanu, vodu, podmáslí, žloutky a sůl smíchejte na řidší těsto a nechte půl hodiny odpočinout. Pak znovu důkladně promíchejte.

2.  Zatímco těsto odpočívá, utřete tvaroh s medem a citronovou šťávou. Pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte trochu medu nebo cukru.

3.  V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžičku másla a nalijte do ní čtvrtinu těsta. Na středním plameni opékejte 1–2 minuty dozlatova, pak opatrně obraťte (pozor, trhají se víc než běžné palačinky!) a ještě chvíli smažte po druhé straně. Stejně zpracujte i zbytek těsta.

4.  Na hotové palačinky rozetřete tvarohovou náplň, přidejte ovoce a srolujte. Posypte moučkovým cukrem nebo polijte oblíbenou polevou.
 

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Špaldové krekry z vinného těsta

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Palačinky a lívance

Komentáře

Obrazek uzivatele
Palačinky byly výborné. Jenom se při pečení trhaly. Polívala jsem je Javorovým sirupem a moc jsme si pochutnali. Vůbec nevadilo, že tam není žádný cukr
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/07, str.29
Obrazek uzivatele
Bodejť by se to netrhalo, když je tam málo mouky (těsto bylo jako voda) a chybí bílek. Přidal jsem mouku a dal celá vejce a nic se netrhalo. Ovšem chuť mají jako každé jiné palačinky ze špaldy, podle mě stačí dát mléko a podmáslí vypít syrové... :-)

Přidat komentář