Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ferdinand alias zajíc na víně

Místo zajíce můžete koupit hovězí maso. Obzvlášť svíčková nakrájená na centimetrové plátky je v této podobě delikatesní.

Vydání: 2009/11
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 2:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1 celý zajíc (bez hlavy)
    • 1 vrchovatá lžička čerstvě namletého černého pepře
    • 150 g plnotučné hořčice
    • 3 cibule, nakrájené na kolečka nebo měsíčky
    • 3 kuličky nového koření
    • 3 kuličky jalovce
    • 125 g přepuštěného másla (viz Něco navíc) + oříšek másla na zjemnění omáčky
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • 250 ml suchého červeného vína
    • brusinky
    • čerstvý tymián nebo rozmarýn na ozdobení

    Na bramborové krokety

    • 750 g brambor
    • 375 g hrubé mouky
    • 1 vejce
    • 1 žloutek
    • sůl

    Na trojobal

    • hladká mouka
    • 2 vejce prošlehaná s trochou mléka
    • sůl
    • strouhanka
    • slunečnicový olej na smažení

Příprava jídla

1 Zajíce naporcujte na šest dílů. Každý důkladně opepřete, potřete silnější vrstvou plnotučné hořčice a dejte do pekáčku. Zasypte pokrájenou cibulí, přidejte nové koření i jalovec a přelijte přepuštěným máslem. Nechte minimálně dva dny odležet v lednici.

2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Během této doby zajíce jednou obraťte.

3 Pekáč – už bez poklice – vložte do trouby předehřáté na 180 °C na další hodinu a půl, nebo dokud není maso zcela měkké. Během pečení ho obracejte a podlévejte.

4 Zatímco se zajíc peče, připravte bramborové krokety. Brambory uvařte ve slupce a nechte zcela vychladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Udělejte z něj váleček, odkrajujte kousky a tvarujte placičky velikosti dlaně. Obalte je jako řízky – nejprve v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.

5 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple; cibuli ponechte. Do výpeku přilijte víno, za stálého míchání chvíli vařte, pak stáhněte z ohně, zjemněte máslem a podle potřeby dosolte. Na talíře rozdělte maso a krokety a přelévejte omáčkou. Ozdobte snítkou tymiánu nebo rozmarýnu a nezapomeňte dát na stůl brusinky.

Něco navíc:

  • Takzvané přepuštěné máslo získáte, když ho necháte v pánvi zcela rozpustit a pak i několik minut pěnit. Pěnu seberte a máslo přelijte přes jemnou gázu, namočenou ve studené vodě a vyždímanou.
  • Jaké víno použijete, takovou chuť získáte. Doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.
  • K Ferdinandovi se hodí také bramborové knedlíky.

 

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Tomáš Brůha doporučuje:

Velmi zajímavá úprava zajíce, která pracuje i s vínem. Platí základní pravidlo a prosím, nezapomeňte na to, do jídla, při vaření, používejte takové víno, které byste sami pili, nejlépe ovšem to, které si pak k onomu pokrmu otevřete. Šetření není na místě! V našem případě bychom mohli vybírat z odrůd Frankovka, Zweigeltrebe nebo André. Ve všech případech se jedná o odrůdy, které dávají tělnatější, plnější a zároveň kořenitější vína. Při výběru ročníku sáhněte např. po 2011, 2012 nebo 2013. Vína těchto ročníků budou již měkčí a sametová.

Více na www.wineofczechrepublic.cz 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Daňčí závitek po znojemsku

Zajíc načerno

Kohout na víně

Zvěřinový boršč

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Přidat komentář