Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronový pusinkový koláč s ovocem

Křehký korpus se svěžím citronovým krémem ozdobte peřinkou z bílkového sněhu. My jsme ho upekli s borůvkami, vy si však vyberte drobné ovoce podle vlastní chuti. Skvělé jsou například také sladké maliny.

Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Počet porcí: Na 12 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 1 balení křehkého těsta (koupíte v supermarketech v chladicích boxech)
    • 600–650 g citronového krému (pod označením lemon curd ho koupíte v Marks & Spencer, nebo si ho můžete udělat podle našeho návodu doma, viz recept)
    • 2 velká vejce + 2 velké žloutky
    • 200 g čerstvých borůvek nebo malin
    • moučkový cukr na poprášení

    Na pusinky

    • 4 bílky
    • 120 g krupicového cukru
    • 1 lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy
    • 1 lžička kukuřičného škrobu

     

Příprava jídla

1 Těsto rozbalte, podle potřeby rozválejte a vtlačte prsty na dno i do okrajů koláčové formy o rozměrech 32 x 12 cm či do kulaté formy o průměru 23–26 cm se zvlněným okrajem. Okraje ponechte o něco delší a dejte do chladu asi na 30 minut odpočinout. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Přečnívající okraje seřízněte podle výšky formy, těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte asi 15–20 minut dozlatova. Formu přendejte na mřížku, nechte vychladnout, pak koláč po stranách opatrně uvolněte nožem.

2 Mezitím si připravte náplň. Citronový krém dejte do nepřilnavé hlubší pánve nebo rendlíku, vmíchejte vejce a žloutky a pomalu za stálého míchání na velmi mírném plameni zahřívejte, dokud náplň nezhoustne; trvá to asi 10 minut. Přendejte do mísy, nechte trochu vystydnout, pak povrch přikryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

3 Na upečený korpus rozetřete citronovou náplň a posypte ji většinou ovoce. Bílky vložte do suché čisté nádoby a postupně zašlehejte cukr. Když je sníh pevný a lesklý, zapracujte ocet a škrob a pomocí cukrářského sáčku se širokou trubičkou nebo lžící naneste na citronovou náplň s ovocem. Pečte 10 minut, dokud pusinky lehce nezezlátnou. Potom nechte 20 minut chladnout na mřížce, pak koláč opatrně přendejte na plochý talíř nebo mísu. Ozdobte zbylým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na řezy.

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Snadné dezerty do 20 minut

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

Komentáře

Obrazek uzivatele
-
Obrazek uzivatele
Tak nakonec jsem si se zhoustnutim poradila, nicméně, po desetiminutovém zapečení sněhu, se mi celá citronová poleva roztekla. Tudiž teď to mám jak korpus s borůvkama přelitý citronovo-borůvkovým přelivem. Chuťově dobré, ale vizuelně hrůza :( Nevím, kde se stala chyba. Koláč už jsem jednou dělala a nebyl s ničím problém. Tudíž to přikládám domácímu citronovému krému, poprvé jsem si ho totiž koupila již hotový v M&S.
Obrazek uzivatele
A jé, to je škoda, suroviny na tento koláč nejsou nejlevnější. :/ Nám se osvědčil tento recept na citronový krém: http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/2973-jak-pripravit-domaci-citronovy-krem.html, ale dívala jsem se, že jste s ním měla problémy. Je třeba opravdu trpělivě šlehat nad vodní párou.

Přidat komentář