Chilli con carne

Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně!
Vydání: 2005/11
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.45699
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    • 1 lžíci oleje
    • 1 velkou cibuli
    • 1 čerstvou červenou papriku
    • 2 stroužky česneku
    • 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm)
    • 1 lžíci mleté sladké papriky
    • 1 lžíci římského kmínu
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 300 ml hovězího vývaru
    • 400 g konzervovaných rajčat
    • ½ lžíce sušené majoránky
    • 2 lžičky rajčatového protlaku
    • 400 g sterilovaných červených fazolí
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce cukru nebo kostička tmavé čokolády (viz Tajný tip)


Příprava jídla

1. Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2. Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

3. Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. 

4. Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. 

5. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6. Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně. 

Tajný tip
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!

Další recept na chilli con carne naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
fazolky po mexicku milujeme celá rodina. Já je dělával trochu jinak, ale teď jsem vyzkoušel tento recept a asi už jiný dělat nebudu!!!Všem hrozně chutná!!
Obrazek uzivatele
tenhle Váš recept znám už od té doby, co poprvé v Apt vyšel, od té doby jsme to "měli na talíři" už hodněkrát, jiná verze ChCC nepřipadá v úvahu:-) a rozšiřuji jej dál...Dnes jsem koupila u svého řezníka masíčko a zítra bude "sváteční oběd"...už teď se těším až to dnes připravím...do zítra se uleží...Vařím to vždycky až pozdě večer, jinak by jsem to "sežrali" hned :-))
Obrazek uzivatele
Dnes jsme měli tuto lahůdku k obědu. Fakt nemá chybu. Dělala jsem dřív vždy jen ze zakoupené směsi koření. Vyzkoušela jsem i tajný tip. Prostě perfektní. Jen se nepsalo o příloze. Já to riskla - v mrazáku jsem měla tzv. šumavské knedlíky (klasické bramborové knedlíky, kam přidám nakrájenou housku jako do houskových). Knedlíky jsem opekla na pánvi na trošce sádla - a bylo to prostě ono.
Obrazek uzivatele
Fantazii se meze nekladou,ale myslim že naky mexikanec by ti za tohle sejmul hlavu z krku .................
Obrazek uzivatele
aby melo vice mexicke chuti tak ja mu pridavam cerstvy koriandr.
Obrazek uzivatele
Opravdu moc dobré, dělala jsem to už mnohokrák a vždy všem moc chutnalo.Místo přílohy dávám dobrý chlém.
Obrazek uzivatele
Tento recept se stal naprostým hitem naší rodiny. Jako přílohu se nebojíme použít rýži. Jelikož děláme dvojitou dávku, k dalšímu chodu (večeře) se podává pečivo dle chuti strávníků. Skutečně tento recept nemá chybku.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.58
Obrazek uzivatele
u nás je to taky hit. doporučuju podávat se sýrem, zakysanou smetanou a hromadou zeleniny - rajřata, salát... nic jiného není potřeba
Obrazek uzivatele
tenhle recept jsem dělala už mnohokrát a vždycky měl velký úspěch! jako vegetariánka místo masa používám sojový granulát ("mleté sojové maso") a jídlo je vynikající - někteří strávníci dokonce ani nepoznali, že v tom není maso:-)
Obrazek uzivatele
potvrzuji, je to výborné, zrovna to vařím na Den dětí pro 15 dobrovolníků...:)
Obrazek uzivatele
Mám jedno malé doporučení, úplně nejvíc nám s přítelem chutná rýže od Vitany...teď už se pro mne bohužel dělá ve varných sáčcích, které mi vyloženě vadí :-), takže z nich rýži pokaždé musím vysypat :-)...ta rýže je divoká- tedy od firmy Vitana jak už jsem napsala- je k tomuto jídlu opravdu báječná. Stačí dát do pečící misky stejně rýže jako vody navrch polozit tři tenké plátky másla...většinou plavou na vodě a rýži nezapomeňte osolit. Troubu nepředehřívám, ale máme elektrickou, takže rýži peču zhruba na 200 C cca 20-25 min, ale poznáte to podle toho, že je už voda odpařená! a navrchu rýže opečená. Rýže trošku křupe (ta opečená navrchu), ale stojí to za to, pokud Vám křupání vadí, odeberte si rýži ve spodu, ta je akorat. S rýží vařenou v hrnci se to nedá srovnat...to vůbec nedělám, pokud se nejedná např. o sushi. Doporučuji si takto připravit rýži i na rizoto. V hrnci se pak smísí např. se zeleninou (jarní cibulka, mrkev na kostičky) sušenými rajčaty, černými olivami...česnekem a majoránkou....ale to už záleží také na kuchaři/ce :-). Dobrou chuť!
Obrazek uzivatele
Ja to znam uz hodne dlouho z anglie, ale jenom omacku, dnes jsem si to poprve udelala sama a pridala jsem do toho trochu kokosoveho mleka, je to vyyyyyyborneeeeee....jo jinak, cesky chleba ble ble k tomu je dobra opravdu ryze nebo Tortila, take muze byt i indicky chleb..
Obrazek uzivatele
Já ho vařila pro cca 40 lidí (nejsem troškař..:)) na oslavu a bylo úžasné! Skoro všichni si šli pro přídavek a už nebylo...:)
Obrazek uzivatele
Opravdu úžasné...:-)
Obrazek uzivatele
Cakala som viac. Ale je to jedlo, ktore vyhovuje aj zasadam delenej stravy. Vsetkym chutilo ale nie az tak moc, ako som podla diskusie ocakavala.

Přidat komentář