Chilli con carne

Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně!

Vydání: 2005/11
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
208 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení 1:00

Ingredience

    • 1 lžíci oleje
    • 1 velkou cibuli
    • 1 čerstvou červenou papriku
    • 2 stroužky česneku
    • 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm)
    • 1 lžíci mleté sladké papriky
    • 1 lžíci římského kmínu
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 300 ml hovězího vývaru
    • 400 g konzervovaných rajčat
    • ½ lžíce sušené majoránky
    • 2 lžičky rajčatového protlaku
    • 400 g sterilovaných červených fazolí
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce cukru nebo kostička tmavé čokolády (viz Tajný tip)

     

     

     

Příprava jídla

VIDEO KROK ZA KROKEM

Naučte se chilli con carne se zkušeným šéfkuchařem. Je to hračka!

Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2 Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. 

Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. 

Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6 Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně. 

Mexické fazole s mletým masem

Plnění, balení a pojídání tortill milujeme. Není to sice zrovna elegantní způsob stolování, protože náplň z tortill...

TAJNÝ TIP
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!

Brambory s texaským chilli

Pečenou bramboru můžete podávat hned na třikrát: se salátkem jako předkrm, posypanou sýrem jako přílohu i se lžící...

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
fazolky po mexicku milujeme celá rodina. Já je dělával trochu jinak, ale teď jsem vyzkoušel tento recept a asi už jiný dělat nebudu!!!Všem hrozně chutná!!
Obrazek uzivatele
Chiilli con carne je typicky americke jidlo pochazejici z Texasu...te dy Ne mexicke fazole
Obrazek uzivatele
tenhle Váš recept znám už od té doby, co poprvé v Apt vyšel, od té doby jsme to "měli na talíři" už hodněkrát, jiná verze ChCC nepřipadá v úvahu:-) a rozšiřuji jej dál...Dnes jsem koupila u svého řezníka masíčko a zítra bude "sváteční oběd"...už teď se těším až to dnes připravím...do zítra se uleží...Vařím to vždycky až pozdě večer, jinak by jsem to "sežrali" hned :-))
Obrazek uzivatele
Dnes jsme měli tuto lahůdku k obědu. Fakt nemá chybu. Dělala jsem dřív vždy jen ze zakoupené směsi koření. Vyzkoušela jsem i tajný tip. Prostě perfektní. Jen se nepsalo o příloze. Já to riskla - v mrazáku jsem měla tzv. šumavské knedlíky (klasické bramborové knedlíky, kam přidám nakrájenou housku jako do houskových). Knedlíky jsem opekla na pánvi na trošce sádla - a bylo to prostě ono.
Obrazek uzivatele
Fantazii se meze nekladou,ale myslim že naky mexikanec by ti za tohle sejmul hlavu z krku .................
Obrazek uzivatele
Mexican mozna aovšem nejde o mexický pokrm Chilli con carne je typicke americke jidlo pochazejici z Texasu...
Obrazek uzivatele
aby melo vice mexicke chuti tak ja mu pridavam cerstvy koriandr.
Obrazek uzivatele
Opravdu moc dobré, dělala jsem to už mnohokrák a vždy všem moc chutnalo.Místo přílohy dávám dobrý chlém.
Obrazek uzivatele
Tento recept se stal naprostým hitem naší rodiny. Jako přílohu se nebojíme použít rýži. Jelikož děláme dvojitou dávku, k dalšímu chodu (večeře) se podává pečivo dle chuti strávníků. Skutečně tento recept nemá chybku.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.58
Obrazek uzivatele
u nás je to taky hit. doporučuju podávat se sýrem, zakysanou smetanou a hromadou zeleniny - rajřata, salát... nic jiného není potřeba
Obrazek uzivatele
tenhle recept jsem dělala už mnohokrát a vždycky měl velký úspěch! jako vegetariánka místo masa používám sojový granulát ("mleté sojové maso") a jídlo je vynikající - někteří strávníci dokonce ani nepoznali, že v tom není maso:-)
Obrazek uzivatele
potvrzuji, je to výborné, zrovna to vařím na Den dětí pro 15 dobrovolníků...:)
Obrazek uzivatele
Mám jedno malé doporučení, úplně nejvíc nám s přítelem chutná rýže od Vitany...teď už se pro mne bohužel dělá ve varných sáčcích, které mi vyloženě vadí :-), takže z nich rýži pokaždé musím vysypat :-)...ta rýže je divoká- tedy od firmy Vitana jak už jsem napsala- je k tomuto jídlu opravdu báječná. Stačí dát do pečící misky stejně rýže jako vody navrch polozit tři tenké plátky másla...většinou plavou na vodě a rýži nezapomeňte osolit. Troubu nepředehřívám, ale máme elektrickou, takže rýži peču zhruba na 200 C cca 20-25 min, ale poznáte to podle toho, že je už voda odpařená! a navrchu rýže opečená. Rýže trošku křupe (ta opečená navrchu), ale stojí to za to, pokud Vám křupání vadí, odeberte si rýži ve spodu, ta je akorat. S rýží vařenou v hrnci se to nedá srovnat...to vůbec nedělám, pokud se nejedná např. o sushi. Doporučuji si takto připravit rýži i na rizoto. V hrnci se pak smísí např. se zeleninou (jarní cibulka, mrkev na kostičky) sušenými rajčaty, černými olivami...česnekem a majoránkou....ale to už záleží také na kuchaři/ce :-). Dobrou chuť!
Obrazek uzivatele
Ja to znam uz hodne dlouho z anglie, ale jenom omacku, dnes jsem si to poprve udelala sama a pridala jsem do toho trochu kokosoveho mleka, je to vyyyyyyborneeeeee....jo jinak, cesky chleba ble ble k tomu je dobra opravdu ryze nebo Tortila, take muze byt i indicky chleb..
Obrazek uzivatele
Já ho vařila pro cca 40 lidí (nejsem troškař..:)) na oslavu a bylo úžasné! Skoro všichni si šli pro přídavek a už nebylo...:)
Obrazek uzivatele
Opravdu úžasné...:-)
Obrazek uzivatele
Cakala som viac. Ale je to jedlo, ktore vyhovuje aj zasadam delenej stravy. Vsetkym chutilo ale nie az tak moc, ako som podla diskusie ocakavala.
Obrazek uzivatele
no chybí tam mrkev, celer ř.,skořice, č.koriandr, balsamico, k chilli bych přidal trochu chipotle a na závěr kousek zakysky, ale jinak je to vcelku ok...
Obrazek uzivatele
Tento recept jsem objevila cca před třemi lety a hned se z něj stalo nejoblíbenější rodinné jídlo! recept jsem ale ztratila a až do teď jsem zkoušela podobné varianty, ale tohle je prostě nejlepší:) díky moc autorovi

Přidat komentář