Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1984 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 126 g
Tuky 130 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Jídlo jako skládačka je na večírek ideální! Tohle chili je ‚sin carne', tedy bez masa, nic vám ale nebrání v tom, abyste ho doplnili miskou s opečenou slaninou,“ radí redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
lze nahradit ghí
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
najemno
římský kmín 1 ČL
(podle chuti)
chilli paprička 1 ČL
(podle pálivosti a chuti), zbavené semínek a nakrájené nadrobno
oregano 1 ČL
paprika barevná 2 ks
zbavené semen a nakrájené na kostičky
mrkev 1 ks
nadrobno
pastinák 1 ks
nadrobno
celer 3
i s lístky, nadrobno
vlašské ořechy 100 g
nadrobno
paprika sladká 1 ČL
vývar zeleninový 250 ml
lze nahradit vodou (nebo dle potřeby)
3 g
konzerva fazolí nejlépe 1x černé (bývají k dostání ve zdravých výživách a farmářských či italských prodejnách), 1x červené a 1x borlotti (strakaté), scezených, propláchnutých a okapaných
2 g
konzerva celých oválných rajčat
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno červené 120 ml
60 ml
silná černá káva lze nahradit 60 ml vývaru či vody
tmavá čokoláda 30 g
(minimálně 80%), nasekané na kousky
K podávání
rýže hnědá
(natural), uvařená
tortillové lupínky (trojúhelníčky)
avokádo 1 ks
rozmáčknutá dužina, (zakapaná limetovou šťávou)
zakysaná smetana
čedar
strouhaný, nebo jiný polotvrdý sýr
koriandr
nasekaný
Dále potřebujeme
limeta 1 ks
rozpůlené nebo na klínky

1 Ve velkém kastrolu nebo rendlíku či hrnci rozehřejte tuk a pár minut na něm opékejte cibuli, pak přidejte česnek, římský kmín, chilli papričku a oregano a za častého míchání opékejte, aby se rozvoněly. Pak vsypte zeleninovou papriku, mrkev, pastinák, řapíkatý celer a ořechy. Minutu až dvě míchejte a opékejte, potom poprašte paprikou, promíchejte a zalijte vývarem či vodou. Přidejte fazole a rajčata, opatrně osolte a 30 minut duste pod pokličkou. Přidejte červené víno a kávu, posypte čokoládou a opatrně promíchejte. Vařte cca 5–10 minut nepřiklopené, aby se víno odpařilo. Podle chuti dosolte a opepřete.

2 Podávejte s uvedenými přílohami. Navíc můžete doplnit ještě misky s nakrájenými dalšími chilli papričkami a opečeným ochu- ceným masem, slaninou nebo chorizem.

VIDEORECEPT:
Ve videu byly vynechány ořechy a pastinák.

Fazolové chili sin carne s čokoládou

Fazolové chili sin carne s čokoládou

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit