0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

4.3/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2094 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 139 g
Tuky 130 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Jídlo jako skládačka je na večírek ideální! Tohle chili je ‚sin carne', tedy bez masa, nic vám ale nebrání v tom, abyste ho doplnili miskou s opečenou slaninou,“ radí redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
najemno
římský kmín 1 ČL
(podle chuti)
chilli paprička 1 ČL
oregano 1 ČL
paprika barevná 2 ks
na kostičky
mrkev 1 ks
nadrobno
nadrobno
řapíkatý celer 3 ks
nadrobno
vlašské ořechy 100 g
nadrobno
paprika mletá sladká 1 ČL
vývar zeleninový 250 ml
či konzerva černých
konzervovaná rajčata loupaná 2 konzervy
sůl
pepř
čerstvě mletý
káva 60 ml
silná černá nebo 60 ml vývaru či vody
tmavá čokoláda 30 g
na kousky
K podávání
rýže basmati
hnědá
nachos
rozmáčknutá dužina, zakapaná limetovou šťávou
strouhaný, nebo jiný polotvrdý sýr
koriandr čerstvý
nasekaný
rozpůlené nebo na klínky

1 Ve velkém kastrolu nebo rendlíku či hrnci rozehřejte tuk a pár minut na něm opékejte cibuli, pak přidejte česnek, římský kmín, chilli papričku a oregano a za častého míchání opékejte, aby se rozvoněly. Pak vsypte zeleninovou papriku, mrkev, pastinák, řapíkatý celer a ořechy. Minutu až dvě míchejte a opékejte, potom poprašte paprikou, promíchejte a zalijte vývarem či vodou. Přidejte fazole a rajčata, opatrně osolte a 30 minut duste pod pokličkou. Přidejte červené víno a kávu, posypte čokoládou a opatrně promíchejte. Vařte cca 5–10 minut nepřiklopené, aby se víno odpařilo. Podle chuti dosolte a opepřete.

2 Podávejte s uvedenými přílohami. Navíc můžete doplnit ještě misky s nakrájenými dalšími chilli papričkami a opečeným ochu- ceným masem, slaninou nebo chorizem.

VIDEORECEPT:
Ve videu byly vynechány ořechy a pastinák.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...