Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2094 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 139 g
Tuky 130 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Jídlo jako skládačka je na večírek ideální! Tohle chili je ‚sin carne', tedy bez masa, nic vám ale nebrání v tom, abyste ho doplnili miskou s opečenou slaninou,“ radí redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
najemno
římský kmín 1 ČL
(podle chuti)
chilli paprička 1 ČL
oregano 1 ČL
paprika barevná 2 ks
na kostičky
mrkev 1 ks
nadrobno
pastinák 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 3 ks
nadrobno
vlašské ořechy 100 g
nadrobno
paprika sladká 1 ČL
vývar zeleninový 250 ml
fazole bílé vařené 3 g
či konzerva černých
konzervovaná rajčata loupaná 2 konzervy
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno červené 120 ml
káva 60 ml
silná černá nebo 60 ml vývaru či vody
tmavá čokoláda 30 g
na kousky
K podávání
rýže basmati
hnědá
nachos
avokádo 1 ks
rozmáčknutá dužina, zakapaná limetovou šťávou
zakysaná smetana
čedar
strouhaný, nebo jiný polotvrdý sýr
koriandr
nasekaný
limeta 1 ks
rozpůlené nebo na klínky

1 Ve velkém kastrolu nebo rendlíku či hrnci rozehřejte tuk a pár minut na něm opékejte cibuli, pak přidejte česnek, římský kmín, chilli papričku a oregano a za častého míchání opékejte, aby se rozvoněly. Pak vsypte zeleninovou papriku, mrkev, pastinák, řapíkatý celer a ořechy. Minutu až dvě míchejte a opékejte, potom poprašte paprikou, promíchejte a zalijte vývarem či vodou. Přidejte fazole a rajčata, opatrně osolte a 30 minut duste pod pokličkou. Přidejte červené víno a kávu, posypte čokoládou a opatrně promíchejte. Vařte cca 5–10 minut nepřiklopené, aby se víno odpařilo. Podle chuti dosolte a opepřete.

2 Podávejte s uvedenými přílohami. Navíc můžete doplnit ještě misky s nakrájenými dalšími chilli papričkami a opečeným ochu- ceným masem, slaninou nebo chorizem.

VIDEORECEPT:
Ve videu byly vynechány ořechy a pastinák.

Fazolové chili sin carne s čokoládou

Fazolové chili sin carne s čokoládou

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit