Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

13x mleté maso aneb levné a chutné večere i obědy pro celou rodinu

13x mleté maso aneb levné a chutné večere i obědy pro celou rodinu
ZDROJ: Unsplash

Mleté maso nemusejí být jen karbanátky s bramborovou kaší nebo burger. Jedná se o dokonale využitelnou podobu masa, ze které vykouzlíte omáčky, polévky i hlavní jídla z české i zahraniční kuchyně. Receptů s mletým masem máme na rozdávání!

Mleté maso využívají s oblibou všechny světové kuchyně a není divu. S mletým masem se velmi dobře pracuje, namletím lze zpracovat i kousky masa, které byste možná jinak vyhodili. Také se dobře kouše a žvýká a lze ho upravit na mnoho způsobů.

  • Mleté maso, ať už hovězí, vepřové, drůběží nebo skopové,  je oblíbené v podobě koulí, placek, knedlíčků či bochánků i jako rozptýlené malé kousky například v omáčkách či polévkách.
  • Mleté maso snese vekškeré úpravy. Dobře se smaží, restuje, peče i vaří. 
  • Vlastnosti i chuť mletého masa se odvíjejí od tučnosti a částí použitého masa k mletí. Tučnější maso se vypeče, maso s vyšším podílem pojivových tkání zase přinese víc chuti – například hovězí krk či kližka do burgeru, případně omáčky.

Sekaná, klasická pochoutka

Tradiční sekaná chutná skvěle s bramborami nebo kaší i schovaná v housce nebo chlebu. Jako doprovod ji sluší křen, hořčiče i kysané zelí. To z ní dělá skvělého adepta na oběd, večeři nebo vydatnou svačinu na cestu.

  • Do sekané z mletého masa upotřebíte spoustu surovin. Často se do ní pridává bílé pečivo namočené v mléce, ovesné vločky, vařená nebo jemně pokrájená zelenina, přidat můžete celá vejce natvrdo. Sekaná snese jakékoli množství jakýchkoli bylinek.
  • Zkuste například sekanou s paprikami a olivami, s vejcem, s parmazánem nebo ji zabalte do anglické slaniny.
Skryt pre seznam

Naplňte zeleninu mletým masem!

Taky jste si o letních prázdninách pochutnávali na paprikách plněných mletým masem a rýží od babičky? Tak si je připomeňte, jedná se o snadné a lahodné jídlo, které připravíte raz dva.

  • Netradiční variantou receptu jsou plněné zelné listy, ke kterým budete potřebovat mleté hovězí a vepřové maso v poměru 1:1. Balíčky ze zelných listů připravíte v jednom pekáči, takže zbytečně neušpiníte další nádobí a můžete se věnovat třeba chystání dezertu.
  • Osvědčeným a populárním pokrmem mnoha kuchyní na východ od Česka jsou plněné vinné listy.

Masové kuličky pro každou příležitost

Kuličky z mletého masa se zabydlely v mnoha světových kuchyních a není se čemu divit. Jsou jako malířské plátno, které si může každý libovolně upravit podle svých chutí.

  • V Itálii i Americe se jedí s rajskou omáčkou doprovázené porcí špaget, po švédsku si je dejte se smetanovou omáčkou, koprem a brusinkami.
  • Kuličky se dají připravit z jakéhokoliv mletého masa. Pokud zvolíte tučnější, jako je hovězí, jehněčí nebo vepřové, budou kuličky jemné a šťavnaté. S libovějším masem v podobě kuřecího či krůtího, budou kuličky méně tučné, ale dejte pozor, abyste je nepřepekli – mohly by se přesušit a ztvrdnout.

Co jsou kofty?

Nebudeme vás napínat, kofty je jméno masových kuliček typických pro kuchyně Středního východu, jižního Kavkazu, Balkánu, jižní a střední Asie, proto existuje spoustu národních a regionálních variací.

  • Vyzkoušejte třeba řeckou variantu, tedy keftedes z mletého hovězího masa, podávané s pitou a tzatziki.
  • Pusťte se do grilovaných koftů z krůtího mletého masa s koriandrem a nastrouhanou cuketou.

Nezapomeňte na balkánskou pochoutku čevapčiči

Čevapčiči nebo také čevapi jsou grilované válečky, jejich základem je mleté maso – hovězí, skopové jehněčí, vepřové či jejich směs a cibule.

  • V Bosně a Hercegovině i Srbsku se čevapi považují za národní jídlo, Srbové mu říkají pljeskavica a podávají jej ve tvaru placiček.
  • Co se týče dochucovadel masové směsi na čevapi, každá země i region mají své typické koření. Pro bulharskou variantu je typické koření čubrica, jehož základ tvoří sůl, saturejka a pískavice řecké seno.
  • Čevapi se zpravidla podávají po pěti až deseti kusech s nakrájenou cibulí, ajvarem, balkánským čerstvým sýrem kajmak, zakysanou smetanou a pita chlebem.

Co se neobejde bez mletého masa? Pravý hamburger

Na pultech obchodů už sice seženete již hotové burgery, ale z těch doma připravených budete mít mnohem lepší pocit a větší požitek. Zvlášť, když si k nim upečete vlastní žemle.

  • Pro typický americký burger volte hovězí mleté maso s 10-30  % tuku. Při menším obsahu tuku hrozí, že burger nebude šťavnatý.
  • Můžete však zvolit i směs vepřového s hovězím nebo i jehněčí maso, ale vždy sáhněte po tom hrubě namletém.

Mleté maso v polévce? Vynikající!

Mleté maso vykouzlí z polévky plnohodnotné hlavní jídlo, které vás zahřeje a zasytí. A je jedno, zda ho přidáte do klasického zeleninového vývaru nebo s ním vylepšíte gulášovou polévku.

  • Mleté maso můžete v polévkách vyměnit za klobásku, připravíte tak obměnu frankfurtské nebo fazolové polévky
  • Nejprve je ale vždy potřeba maso orestovat na zpěněné cibulce, aby se zatáhlo, a až poté zalít vodou nebo vývarem.

Mleté maso jakožto základ jídel z jednoho pekáče

Pokud chcete připravit autentickou verzi italských lasagní nebo řecké musaky, bez mletého masa se neobejdete.

  • Do těchto pokrmů volte nahrubo namleté maso, čímž získáte požadovanou texturu s malými kousky masa a větší šťavnatost.
  • Mleté hovězí maso do italských omáček orestujte na pokrájené pancettě nebo slanině.

Perfektní omáčka s mletým masem? Bolognese!

Tato omáčka se v Bologni, místě svého původu, označuje pouze jako ragú, což v italštině znamená masová omáčka k těstovinám.

  • Existují různé variace této omáčky, všechny však spojuje obsah mletého masa (hovězí či vepřové), soffritta (cibule, paprika a celer, v hrubém poměru 1:2:3), rajčat, kapky mléka pro krémovou texturu a dlouhé pomalé vaření.
  • Soffritto je tzv. svatou trojici neboli základ omáček. V případě boloňské omáčky je to restovaná směs cibule, mrkve a celeru.

Mleté maso a mexická kuchyně jsou nejlepší kamarádi

Dvě aromatická, barevná a lahodná jídla mexické kuchyně jsou s mletým masem vydatnější. Navíc padnou dobře do ruky a hodí se tak třeba i na piknik.

  • Na pikantní chili con carne lze kromě hovězího použít i mleté jehněčí, které dokonale ladí s fazolemi, zeleninou a čerstvým koriandrem či zakysanou smetanou. Můžete je uschovat v ledničce několik dní a využít ho jako rychlou večeři po náročném dni.
  • Burritos, neboli tortilly plněné směsí mletého masa s rajčaty, chilli, koriandrem a dalšími ingrediencemi, budou naopak perfektním party jídlem. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Musaka
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč