0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte se krájet cibuli jako michelinský kuchař: Bez pláče zvládnete i drobné kostičky

Cibule
ZDROJ: pixabay.com/stevepb
sdílet:

Cibule patří mezí základní suroviny, bez kterých se spousta pokrmu neobjede. Její správné krájení, tedy rychlé a přesné, je um, který musí ovládat každý kuchař. Ať ten michelinský či domácí. Díky těmto technikám budete umět nakrájet i ty nejjemnější kostičky.

Stabilita je základ

Krájecí prkénko si podložte mírně navlhčenými papírovými ubrousky, aby se při krájení nehýbalo a nedošlo tak k úrazům. Prkénko na nich bude lépe držet a docílíte větší stability.

Výběr správného nože

Lidé mají většinou tendenci používat malý nůž. To je ale chyba. Kuchyňský nůž zvolte větší. Bude se vám mnohem lépe pracovat a předejdete zranění. Nůž by měl být nabroušený, aby bylo krájení snadné a nůž po cibuli krásně ,,klouzal”.

  • Tlak na nůž by měl vycházet z palce, ve kterém je více síly, nikoli z ukazováčku položeném na horní tupé straně čepele.

Loupání

V prvním kroku odkrojte stopku cibule –⁠ suché zbytky listů. Díky odkrojení získáte rovnou plochu, na kterou můžete cibuli postavit a zabráníte jí ve viklání. Následně cibuli rozkrojte na dvě poloviny. Nyní se bude cibule snadno dál loupat. 

  • Aby se cibule následně lépe krájela, neodkrajujte při loupání její kořínek. Ten udrží jednotlivé vrstvy cibule pěkně pohromadě v průběhu celého  krájení až do konce.

Krájení na kostičky

Polovinu cibule položte rovnou plochou na krájecí desku. Nožem veďte řezy po směru kresby cibulových čar.

  • Začněte hned za kořínkem a veďte nůž podélně směrem ke stopce.

Když máte hotové podélné řezy, přicházejí na řadu kolmé řezy. Cibuli otočte o 90 stupňů a veďte řezy, které budou kolmé na ty předchozí, podélné.

  • S těmi začněte u stopky a pokračujte jedním vedle druhého, až se dostanete ke kořínku. Kořínek na závěr odstraňte. 

Krájení na proužky

Na pracovní desku připravte půlku oloupané cibule. Směrem od stopky ke kořínku veďte jeden řez vedle druhého. Získáte tenké plátky, které se rozpadnou na proužky.

  • Takto nakrájená cibule se skvěle hodí například do zeleninových salátů.

Krájení na půlměsíčky

Polovinu oloupané cibule umístěte na prkénko a odřízněte kořínek. Tentokrát vás čeká krájení po cibulových liniích. Vzniknou krásné půlměsíčky.

Krájení cibulových kroužků

  1. Ukrojte stopku a cibuli ponechte vcelku.
  2. Postavte ji na rovnou plochu a seřízněte ji mírně z boku.
  3. Postavte ji na seříznutou část –⁠ odkrojená plocha zajistí cibuli stabilitu.
  4. Nyní krájejte cibuli na tenké proužky kolmo na cibulové linie.
  • Při přípravě cibulových kroužků nemusíte cibuli před krájením loupat. Stačí pak pouze z cibulových kroužků odstranit vrchní slupku a první vrstvu cibule.

Krájení cibule najemno

Pokud chcete nasekat cibuli opravdu na jemné kousky, máme pro vás tip!

  1. Cibuli odkrojte stopku i kořínek, přepulte ji a oloupejte. Jednu polovinu ještě jednou přepulte. Teď lze cibuli rozebrat na lodičky (nebo chcete-li –⁠ listy).
  2. Vezměte dvě lodičky a odkrojte jim záď a příď. Otočte je palubou dolů a prstem je zmáčkněte tak, že budou skoro rovné. Vezměte si menší ostrý nůž a začněte svisle krájet velmi jemné proužky.
  3. Otočte je a podélně je nakrájejte na kostičky.

Takto připravená cibule se hodí jako základ pro jemné omáčky, do tataráku nebo do pomazánek. Tímto způsobem krájí cibuli i michelinští kuchaři.

  • Přemístěte nakrájenou cibuli do uzavíratelné nádoby a přidejte citronovou šťávu a sůl. Takto naložená cibule bude mít druhý den příjemně nakyslou chuť a skvěle doplní třeba zeleninové saláty.

Jak u krájení neplakat?

Asi každý z vás zná to nepříjemné pálení očí při krájení cibule. Chcete vědět, jak tomu předejít?

  • Namočení cibule do studené vody

Jedna z možností je vložit cibuli do studené vodní lázně. Stačí na pár minut.

  • Vložení cibule do ledničky nebo mrazáku

Pokud před krájením vložíte cibuli do lednice nebo mrazáku, krájení bude mnohem příjemnější. Silice se běžně vlivem tepla vznikajícího třením nože o cibuli uvolňují a způsobují pálení očí.

Zchlazení zabrání šíření silic a udrží vaše oči v suchu. Někdy se doporučuje dát nůž před krajením na chvíli do mrazáku.

Související články

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš
  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. ...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit