Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí blanket

Smetanová omáčka sluší mladému masu nejlépe.

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 90 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Maso Středomořská

Ingredience

    • 2–3 lžíce sádla
    • 1 kg telecí plece, nakrájené na kostky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 4 řapíky celeru, nakrájené na silné plátky
    • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • divoké koření (10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy)
    • 2 snítky tymiánu + na ozdobení
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 12 drobných žampionů, přepůlených
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 100 g másla + 4 lžíce na jíšku a houby
    • 1 lžíce nasekané petrželky
    • citronová šťáva na dokončení
    • vařená barevná rýže k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci na sádle opékejte maso ze všech stran (asi 5 minut), aby se zatáhlo, ale nezbarvilo. Vyjměte jej děrovanou lžící a odložte stranou.

2 Do uvolněného hrnce nasypte cibuli a opékejte 2 minuty. Pak přidejte nakrájený řapíkatý celer a mrkev a míchejte další 4 minuty. Vraťte do hrnce maso, osolte, opepřete a přidejte divoké koření svázané v plátýnku a tymián. Zalijte litrem vody, přiveďte k varu a na mírném plameni duste doměkka, trvá to asi hodinu.

3 Měkké maso i se zeleninou přeceďte, dejte stranou a uchovejte horké, koření a tymián vyhoďte – vývar vraťte do hrnce. Svařte na polovinu, trvá to asi 30 minut.

4 Na 2 lžících másla opékejte mouku asi minutu, až zpění a zbělá. Zašlehejte do redukovaného vývaru a za stálého míchání vařte 10 minut. Přilijte smetanu a vařte ještě dalších 10–20 minut, aby omáčka zhoustla. Ochutnejte, případně dosolte a dotáhněte citronovou šťávou.

5 Vypněte a důkladně omáčku vyšlehejte se 100 g čerstvého studeného másla nakrájeného na kostky.

6 Na 2 lžících másla krátce opečte žampiony. Přidejte je spolu s masem, zeleninou a petrželkou do omáčky. Jen prohřejte, ale už nevařte. Podávejte s rýží, ozdobené snítkou tymiánu.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Telecí na paprice

Přidat komentář