Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Připravte si skvělou cibuládu, hodí se ke klobáse s kaší i do toustu

Cibuláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cibulové zavařeniny neboli cibulády se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Vydrží několik týdnů a v pěkných skleničkách je můžete rozdávat jako jedlé dárky.

 

Naučte se spolu s námi připravit jednoduchou zavařeninu z cibule. Můžete si ji uvařit podle základního receptu a také ji vylepšit o další přísady a chutě. Prozradíme vám všechny osvědčené triky, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

Pod pokličkou

Nejlepší cibulovou zavařeninu uvaříte díky jednoduchému triku.

  • Při vaření cibulády začíná cibule karamelizovat ve chvíli, kdy se u dna hrnce utváří lepivá, tmavě zlatá vrstvička. Pod pevně přiléhající poklicí se bude cibule vařit a při tom změkne. Její štiplavá chuť se zároveň změní ve vyzrálou a nasládlou. Budoucí zavařeninu je kromě toho třeba čas od času promíchat, aby byla probíhající karamelizace rovnoměrná, což je jedna z podmínek zdařilého výsledku.
  • Anebo naopak: cibuli do zavařenin můžete místo dušení pod pokličkou rozpékat s olejem na hlubším plechu nebo v pekáčku v troubě při teplotě cca 175 °C. Stejně jako v hrnci ji občas promíchejte. Až bude zkaramelizovaná, přesuňte ji do hrnce a přidejte ostatní přísady.

2 důležité kroky při vaření cibulády

Krok 1: Pravidelné kousky

Cibuli nakrájejte na co nejtenčí, stejnoměrná kolečka. Díky tomu bude rovnoměrně karamelizovat. Pravidelně ji důkladně ode dna promíchávejte.

Krok 2: Nízká teplota a pomalé opékání

Cibuli karamelizujte v hrnci s co nejširším dnem při nízké teplotě a velmi dlouho. Tak se nespálí, a naopak získá dostatek času pro postupnou přeměnu ze štiplavé syrové přes sklovitou ke karamelově zlaté. A přesně téhle poslední fáze potřebujete docílit pro dokonalý výsledek. 

Vzhůru nohama

Uvařenou cibuládu jednoduše nalijte do sklenic a nechte teplo, aby pracovalo za vás. Sklenice na cibulovou zavařeninu i víčka umyjte v co nejteplejší vodě se saponátem, důkladně opláchněte a osušte nebo je prožeňte myčkou na nádobí. Pak do nich přemístěte ještě horkou cibuládu. Zašroubujte víčka, sklenice otočte dnem vzhůru, postavte je na chňapku nebo poskládanou utěrku a nechte vychladnout. Teplo zavařeniny se postará o sterilizaci.

  • Cibuláda vydrží v tmavé spíži neotevřená měsíc. Po otevření vydrží v ledničce zhruba tři týdny.

Další nápady

Navinule sladkokyselá chuť cibulád výborně ladí s klasickými grilovanými steaky i klobásami s kaší. Skvěle doplní i fritaty, pizzy nebo sendviče.

  • Cibulové zavařeniny se hodí také k sýrům, obzvlášť k vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní nebo ke camembertu.
  • Cibulády se také dají použít jako náplň do slaných koláčů.
  • Zkuste i kanapky: na slané sušenky naaranžujte cibuládu a kousky sýra, báječný je i kozí.
  • Než se dáte do jídla, vyndejte cibulovou zavařeninu z chladničky a nechte ji dojít do pokojové teploty. Pokud ji budete podávat ke steaku, kuřeti nebo klobásám či párkům, prohřejte ji v rendlíku na plotně či v troubě nebo ve vhodné misce v mikrovlnce.

Varianty cibulády

Čím cibulovou zavařeninu obohatit, abyste pokaždé dostali trochu jiný výsledek? 

  • cibule, čerstvě mletý pepř (základní a univerzální pro začátek)
  • červená cibule, tymián, citronová kůra
  • žlutá cibule, jablka, brusinky, šalvěj
  • třešňová rajčátka, oregano, chilli
  • cibule, fenykl, hořčičné semínko

10 jídel, která ladí s cibuládou

  • Zapečený sendvič 
  • Steak z grilu
  • Pečené maso
  • Burger
  • Dip (cibulovou zavařeninu smíchejte s čerstvým krémovým sýrem) 
  • Frittata (skvělá je kombinace vejce, brambory a cibuláda)
  • Kanapky (jednohubky ze slaných sušenek či pečiva s cibuládou a kouskem sýra)
  • Sýrové prkénko (hodí se především ke kozím sýrům a vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní a camembertu)
  • Klobása s kaší a cibuláda
  • Slaný koláč nebo pizza

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml. a Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč