0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: Připravte slaný koláč neboli quiche!

Slaný koláč quiche s chřestem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Naučte se základ a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty slaného koláče! Poslouží jako skvělý oběd i jako chutná teplá večeře. Upotřebíte do něj přebytky cuket za zahrádky, špenát z mrazáku, samotnou cibuli i houby – a vždycky bude skvělý! Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi klasického lotrinského quiche a další báječné recepty. 

Naučte se spolu s námi péct klasický slaný koláč. Základní recept na quiche má spoustu obměn, vždy do něj však budete potřebovat smetanu a sýr. Koláč chutná báječně teplý, vlažný i studený. Vezměte ho s sebou na piknik nebo na party k přátelům!

Jak na těsto

  • Těsto podle našeho receptu se jmenuje křehké a vydrží v lednici i dva dny, v mrazáku asi měsíc. Pokud si na něj netroufáte, v supermarketech je pod značkou Wewalka k dostání hotové.
  • Máte-li obavy, že vám těsto sjede po svislé stěně formy nebo se při pečení stáhne, vyválejte z něj o něco větší placku a přehněte ji přes okraj formy. Po upečení, před podáváním, seřízněte okraj vroubkovaným nožem.
  • Kousek těsta, kterým si pomáháte při vtlačování těsta do formy, nevyhazujte. Hodí se na vyspravení prasklin, které se mohou objevit během předpékání.

Aby měl koláč formu

  • Quiche se tradičně pečou v kruhových vroubkovaných formách. Jsou k dostání plechové, teflonové (pozor, abyste je při vyndávání koláče, případně při krájení nepoškrábali!), kameninové či keramické, a dokonce i skleněné. Velmi praktické je odnímatelné dno (prodává například firma Fiala Praha). Pokud koláčovou formu nemáte, klidně použijte dortovou nebo jakoukoli zapékací misku.
  • Vymazávání a vysypávání není u křehkého těsta nutné, ale pokud ho výrobce vaší formy výslovně doporučuje, neodporujte mu.
  • Formu s těstem a posléze i s náplní pokládejte do trouby na nahřátý plech.
  • Aby koláč formu opustil maximálně hladce, nechte ho v ní 10 minut chladnout – při tom také ještě dojde náplň, proto ji zbytečně nepřepékejte.

Varianty náplně

  • Smetanu ke šlehání můžete nahradit 10–12% smetanou či plnotučným mlékem, pak však raději dejte o vejce víc.
  • Jako pevná složka náplně se hodí i krátce povařená brokolice, květák nebo třeba cukety, papriky či rajčata.
  • Maso do náplně lze použít jakékoli, jen by mělo být předem vařené či opečené. Platí to i v případě uzenin s výjimkou šunky.
  • Quiche lorraine čili klasický lotrinský quiche získáte, když na pánvi opečete nejprve 100 až 150 g kostiček slaniny a pak teprve přidáte cibuli.

Zdroje informací: Apetit

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč