Škola pečení: quiche aneb slaný koláč

quiche
ZDROJ: Ryan Scott/Unsplash
sdílet:

Naučte se základ, a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty! Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi klasického lotrinského quiche a další báječné recepty.

 

Naučte se spolu s námi péct klasický slaný koláč. Základní recept (čtěte zde) má spoustu obměn. Koláč chutná skvěle teplý, vlažný i studený. Vezměte ho s sebou na piknik nebo na party k přátelům!

Vyzrajte na těsto

  • Těsto podle našeho receptu se jmenuje křehké a vydrží v lednici i dva dny, v mrazáku asi měsíc. Pokud si na něj netroufáte, v supermarketech je pod značkou Wewalka k dostání hotové.
  • Máte-li obavy, že vám těsto sjede po svislé stěně formy nebo se při pečení stáhne, vyválejte z něj o něco větší placku a přehněte ji přes okraj formy. Po upečení, před podáváním, seřízněte okraj vroubkovaným nožem.
  • Kousek těsta, kterým si pomáháte při vtlačování těsta do formy, nevyhazujte. Hodí se na vyspravení prasklin, které se mohou objevit během předpékání.

Aby měl koláč formu

  • Quiche se tradičně pečou v kruhových vroubkovaných formách. Jsou k dostání plechové, teflonové (pozor, abyste je při vyndávání koláče, případně při krájení nepoškrábali!), kameninové či keramické, a dokonce i skleněné. Velmi praktické je odnímatelné dno (prodává například firma Fiala Praha). Pokud koláčovou formu nemáte, klidně použijte dortovou nebo jakoukoli zapékací misku.
  • Vymazávání a vysypávání není u křehkého těsta nutné, ale pokud ho výrobce vaší formy výslovně doporučuje, neodporujte mu.
  • Formu s těstem a posléze i s náplní pokládejte do trouby na nahřátý plech.
  • Aby koláč formu opustil maximálně hladce, nechte ho v ní 10 minut chladnout – při tom také ještě dojde náplň, proto ji zbytečně nepřepékejte.

Varianty náplně

  • Smetanu ke šlehání můžete nahradit 10–12% smetanou či plnotučným mlékem, pak však raději dejte o vejce víc.
  • Jako pevná složka náplně se hodí i krátce povařená brokolice, květák nebo třeba cukety, papriky či rajčata.
  • Maso do náplně lze použít jakékoli, jen by mělo být předem vařené či opečené. Platí to i v případě uzenin s výjimkou šunky.
  • Quiche lorraine čili klasický lotrinský quiche získáte, když na pánvi opečete nejprve 100 až 150 g kostiček slaniny a pak teprve přidáte cibuli.

Související recepty

Související články

  • Lidé a jídlo

Julia Child: Žena, která naučila Američany vařit

Také vám připadá, že ve francouzské kuchyni zní všechno komplikovaně a uvařit i úplně obyčejné vejce představuje vědu? A víte, že existuje osoba, která v tom udělala pořádek jednou pro vždy a sepsala univerzální příručku pro Nefrancouze o...
  • Novinky a zajímavosti

VIDEO: Francouzský slovníček pro gurmány

Pojďte s námi na rychlokurz francouzské výslovnosti. Záludnostmi francouzštiny vás provede rodilý mluvčí Thomas Bouton, zakladatel francouzských trhů v Praze. ...
Autor: Stanislava Moravcová ml.

Obchod Apetit