Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný koláč - lotrinská quiche
quiche
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Slaný koláč - lotrinská quiche

4.6/5 Počet hodnocení: 118
Více než dvě hodiny Velmi snadné 6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5748 kcal
Bílkoviny 321 g
Sacharidy 184 g
Tuky 405 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzský ideál mezi koláči. Slaný koláč - lotrinská quiche je skvělý recept, který stačí doplnit jednoduchým zeleninovým salátem. Vychutnáte si ho horký, ale i za studena. 

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 100 g
nakrájené na kousky
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
Na náplň
olivový olej 2 PL
slanina 6 plátků
prorostlá
vejce 5 ks
mléko 150 ml
strouhaný
strouhaný
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Na vál prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Pomocí prstů nebo jídelního nože do ní zapracujte máslo a sůl. Přidejte vejce a opět propracujte. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.

2

Do trouby vložte pečicí plech a předehřejte na 200 °C.

3

Studené těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu. Pomocí válečku ho přeneste do formy. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů. Těsto propíchejte vidličkou. Navrch položte list pečicího papíru a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí).

4

Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě. Těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé. Pečte 10 minut. Potom opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut dozlatova.

5

Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi.

6

Do misky dejte vejce, smetanu a mléko. Prošlehejte vidličkou. Osolte a opepřete. Přidejte sýr, muškátový oříšek a polovinu slaniny.

7

Směs nalijte do předpečeného těsta. Posypte zbylou slaninou. Pečte 35-40 minut na 160 °C. Náplň se zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout. Podávat můžete teplé i studené.

TIP:
Přípravu těsta značně ulehčí kuchyňský robot. Stačí do nádoby vsypat prosátou mouku se solí spolu s máslem. Promixujte až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

13.07.2019 13:02

6 plárků slaniny = třeba 1cm tlustých ? :-) vzal jsem to od oka cca 250g je tak akorát, ale příště přidám :-)

11.10.2007 13:37
Těsto je možné pro urychlení nahradit i listovým těstem
30.08.2007 19:27
Recept se nachází v č.10/04, str.51
18.04.2007 16:51
Je dobrý, ale těsto podle receptu se mi nějak nedařilo zadělat, tak jsem si jej musela upravit dle svého - buď ubrat 1/2 mouky nebo naopak přidat o 1 vajíčko a o ještě jeden stejný podíl másla více.
18.01.2007 10:59
Naprosto skvostný :-) O víkendu budu dělat znovu!

Apetit magazín