Slaný koláč - lotrinská quiche

quiche
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Slaný koláč - lotrinská quiche

3.7 / 5. Počet hodnocení: 59
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5748 kcal
Bílkoviny 321 g
Sacharidy 184 g
Tuky 405 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzský ideál mezi koláči.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky
vejce 1 ks
sůl 1 PL
Na náplň
olivový olej 2 PL
slanina 6
prorostlá
vejce 5 ks
smetana 280 ml
12%
mléko 150 ml
sýr ementál 140 g
strouhaný
muškátový oříšek 1
strouhaný
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Základní těsto:
Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto.

Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé.

2

Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

3

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech.

4

Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

5

Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

6

Náplň:
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Slaninu nakrájenou na kostičky vsypte do silnostěnné pánve a asi minutu smahněte, aby se trochu vypekla.

7

V misce prošlehejte vejce, smetanu a mléko vidličkou, přidejte sýr, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Vsypte polovinu kostek slaniny a vlijte do předpečené těstové misky. Posypte zbylou slaninou.

8

Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout. Podávejte teplou i chladnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Naprosto skvostný :-) O víkendu budu dělat znovu!

Anonym

Je dobrý, ale těsto podle receptu se mi nějak nedařilo zadělat, tak jsem si jej musela upravit dle svého - buď ubrat 1/2 mouky nebo naopak přidat o 1 vajíčko a o ještě jeden stejný podíl másla více.

Anonym

Těsto je možné pro urychlení nahradit i listovým těstem

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit