Francouzský ideál mezi koláči. Slaný koláč - lotrinská quiche je skvělý recept, který stačí doplnit jednoduchým zeleninovým salátem. Vychutnáte si ho horký, ale i za studena.
Suroviny
Postup
Na vál prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Pomocí prstů nebo jídelního nože do ní zapracujte máslo a sůl. Přidejte vejce a opět propracujte. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.
Do trouby vložte pečicí plech a předehřejte na 200 °C.
Studené těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu. Pomocí válečku ho přeneste do formy. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů. Těsto propíchejte vidličkou. Navrch položte list pečicího papíru a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí).
Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě. Těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé. Pečte 10 minut. Potom opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut dozlatova.
Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi.
Do misky dejte vejce, smetanu a mléko. Prošlehejte vidličkou. Osolte a opepřete. Přidejte sýr, muškátový oříšek a polovinu slaniny.
Směs nalijte do předpečeného těsta. Posypte zbylou slaninou. Pečte 35-40 minut na 160 °C. Náplň se zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout. Podávat můžete teplé i studené.
TIP:
Přípravu těsta značně ulehčí kuchyňský robot. Stačí do nádoby vsypat prosátou mouku se solí spolu s máslem. Promixujte až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Francouzský quiche: vyzkoušejte až 18 druhů náplní(19 receptů )
Komentáře
6 plárků slaniny = třeba 1cm tlustých ? :-) vzal jsem to od oka cca 250g je tak akorát, ale příště přidám :-)