Slaný koláč - lotrinská quiche

Slaný koláč - lotrinská quiche

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5748 kcal
Bílkoviny 321 g
Sacharidy 184 g
Tuky 405 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzský ideál mezi koláči.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky
vejce 1 ks
sůl 1 PL
Na náplň
olivový olej 2 PL
slanina 6
prorostlá
vejce 5 ks
smetana 280 ml
12%
mléko 150 ml
ementál 140 g
strouhaný
muškátový oříšek 1
strouhaný
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Základní těsto:

1Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

2Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

3Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

Náplň:

1Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Slaninu nakrájenou na kostičky vsypte do silnostěnné pánve a asi minutu smahněte, aby se trochu vypekla.

2V misce prošlehejte vejce, smetanu a mléko vidličkou, přidejte sýr, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Vsypte polovinu kostek slaniny a vlijte do předpečené těstové misky. Posypte zbylou slaninou.

3Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout. Podávejte teplou i chladnou.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Naprosto skvostný :-) O víkendu budu dělat znovu!

Anonym

Je dobrý, ale těsto podle receptu se mi nějak nedařilo zadělat, tak jsem si jej musela upravit dle svého - buď ubrat 1/2 mouky nebo naopak přidat o 1 vajíčko a o ještě jeden stejný podíl másla více.

Anonym

Těsto je možné pro urychlení nahradit i listovým těstem

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit