Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nejoblíbenějších masových špízů z Evropy i Asie

Nejoblíbenější masové špízy z Evropy i Asie
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Který masový špíz máte ze všeho nejraději? Balkánský či řecký? Nebo turecký? Kavkazský? Variant masových špízů existuje bezpočet. Seznamte se s těmi celosvětově nejoblíbenějšími.

Řecké souvlaki

V Řecku na pevnině i na ostrovech najdete souvlaki v jídelním menu každé restaurace. Návštěva Řecka se bez ochutnání tohoto masového špízu by se rozhodně neměla obejít.

Tradičně se v řeckých restauracích i domácnostech souvlaki připravuje z vepřového nebo jehněčího masa a servíruje s tzatziki a pita chlebem. Souvlaki si ale můžete za pár minut připravit i sami doma.

Co budete potřebovat:

  • 0,5 vepřového masa
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce vinného octa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky čerstvého nebo sušeného oregana
  • 2 lžičky čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • pepř, sůl
  • špejle nebo jehly

Jak na to?

  1. Nejprve nakrájejte maso na kostky.
  2. Česnek rozmačkejte, bylinky nasekejte nadrobno. Byliny společně s česnekem smíchejte s octem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte a opepřete.
  3. Následně do směsi naložte maso a nechte v lednici odležet alespoň dvě až tři hodiny.
  4. Naložené kostky masa napíchněte na dřevěné špejle nebo jehly a opečte na pánvi či grilujte.

Turecký šiš kebab

Stejně jako souvlaki se i šiš kebab (nebo shish kebab) tradičně připravuje nejčastěji ze skopového, jehněčího nebo kuřecího masa. V našich podmínkách to bývá i vepřové. Kousky masa na špejli se prokládají cibulí (ale i například kousky lilku) a sevírují s pečenými rajčaty.

Za objevitele masa opéčeného na špejli se považují turečtí bojovníci, kteří si na svých šavlích připravovali svou krmi nad ohněm už ve 14. století. Název "shish kebab" doslova totiž znamená "sousta masa pečená na bodci". Příprava tudíž není složitá.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg vepřového masa
  • 4 cibule
  • 5 velkých šťavnatých rajčat nebo rajčata v konzervě
  • sůl a pepř
  • špejle či jehly
  • alobal nebo pečicí papír

Jak na to?

  1. Maso naporcujte na větší kostky, osolte a opepřete. S pepřem nešetřete.
  2. Cibuli rozkrájejte na měsíčky nebo na čtvrtky.
  3. Rajčata oloupejte a nastrouhejte nebo nadrobno pokrájejte.
  4. Vezměte si k ruce špejle nebo jehly a střídavě na ně napichujte maso a cibuli.
  5. Na pečící plech si rozložte pečicí papír nebo alobal a špíz na něj jeden vedle druhého rozprostřete.
  6. Nakonec maso pokryjte nasekanými čerstvými rajčaty, případně rajčaty konzervovanými. Pokud jste použili alobal, můžete dalším dílem alobalu špízy přikrýt. Budou tak ještě šťavnatější.
  7. Pečte na 180 stupňů přibližně třicet pět až čtyřicet minut.

Kavkazský šašlik

Jde o jiný název pro shish kebab. Na Středním i Blízkém východě má každý svůj vlastní recept, který se liší nejenom zvoleným masem, ale také kořením. Šašlik čili šiš kebab můžete připravit také z mletého hovězího nebo vepřového masa, chybět by něměla hojnost bylinek. 

Co budete potřebovat:

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 2 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžička posekaných chilli papriček
  • půl hrnku čerstvé máty
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžičky majoránky čerstvé či sušené
  • 2 lžičky solamylu
  • špejle nebo jehly

Jak na to?

  1. Mleté maso smíchejte se solí a pepřem dle chuti, přidejte solamyl.
  2. Přidejte dvě vejce a pořádně, nejlépe rukou, maso promíchejte.
  3. Nasekejte mátu, majoránku a chilli papričky a zamíchejte je do masa. Česnek prolisujte a také přidejte k masu. Maso opět promíchejte a nechte hodinu či dvě odležet.
  4. Nakonec z masa tvarujte válečky, v jejichž středu bude špejle nebo jehla.
  5. Jemně je pokapejte olejem a grilujte nebo opečte na pánvi.
  6. K šašliku podávejte pita chleba nebo pečené brambory.

Balkánské ražniči

Šašlik, souvlaki nebo šiš kebab, který se dostal až na Balkán, zde získal své nové pojmenování: ražnjići. Kousky kuřecího nebo vepřového masa na jehle pečené nad ohněm spolu se zeleninou, jsou populární například v Chrovatsku nebo v Srbsku.

 

Satay nebo také saté

Malajský a indonéský špíz, který sestává z grilovaných kousků nejčastěji kuřecího masa napíchaných na těsno na špejli. Původ saté zřejmě sahá na indonéský ostrov Jáva, špíz se však rozšířil po celé Indonésii a stal se národním jídlem.

Obvykle se podává s arašídovou omáčkou, připravuje se na rozličné způsoby. Narazit můžete na skopový, jehněčí, zvěřinový, krevetový, vepřový, chobotnicový nebo třeba z jater.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč