Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Černá mrkev
ZDROJ: pixabay
sdílet:

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin!

Některé vědecké expertízy dokazují, že tmavě fialová mrkev je jedna z původních odrůd, která byla pěstovaná už před 5000 lety na území dnešního Afghánistánu. Oranžová odrůda údajně vznikla až přirozeným vývojem, kdy se smíchaly geny tmavé a bílé mrkve.

  • V naší části Evropy jsme zvyklí na to, že mrkev je oranžová. Přitom existují i jinak barevné odrůdy, jako bílá, žlutá, červená.
  • Rozdíly v barvách určují přírodní barviva, které se vyskytují v různých odrůdách mrkve. Zatímco u oranžových a červených kultivarů převládá vysoký obsah betakarotenu, tmavou barvu způsobují antokyany.

Černá mrkev u nás a ve světě

Černá mrkev se nejčastěji pěstuje a konzumuje v Turecku, Afghánistánu, Pákistánu, Indii a Číně. Je stejně sladká jako oranžová, navíc má jemně kořeněnou chuť, ale zase ne tak zemitou, jako například červená řepa.

  • V kuchyni najde stejné uplatnění, jako nám známá oranžová mrkev, jen s tím rozdílem, že černá mrkev barví. Snadno se pak může stát, že vývar nebo slavnostní bramborový salát bude mít neobvykle fialový odstín.

  • Aby toho nebylo málo, černé mrkve existuje ještě několik odrůd. Některé mají tmavý celý kořen, jiné kultivary jen vrchní slupku a vnitřek je oranžový. Právě tato mrkev tvoří na řezu zajímavou kresbu, a proto se hodí jako dekorace obložených mís, chlebíčků nebo salátů.
  • Nebo si z ní připravte pomazánku, zeleninové hranolky nebo maso na mrkvi. Skvěle poslouží i jako dušená zeleninová příloha nebo křupavé doplnění sendvičů a toustů.

  • V Turecku se z černé mrkve (stejně jako z červené řepy) vyrábí tradiční mléčně fermentovaný nápoj Salgam.
  • Extrakt z černé mrkve se také používá jako přírodní barvivo nejen v potravinářském průmyslu, ale také v kosmetice.

S černou mrkví se v běžné obchodní síti nesetkáte, ale pokud budete mít štěstí, můžete ji nakoupit na farmářských trzích. Když ani tam neuspějete, nezbývá nic jiného, než si ji vypěstovat doma. Semínka jsou běžně k dostání začátkem sezony v zahradnictví.

Černá mrkev a její výživová hodnota

  • Antokyany, které se v černé mrkvi hojně vyskytují, údajně pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a zároveň chrání tepny před oxidací a regulovat uvolňování inzulínu a glukózy v těle.
  • Obsahuje vitamín C, E a A.
  • Velkou pozornost si zaslouží především přítomnost fenolických sloučenin, které jsou cenným antioxidantem (uvádí se, že až 4x více než u mrkve červené).
  • Z minerálních látek je bohatá na vápník, železo, zinek a selen.
  • Mrkev (bez ohledu na barvu) má extrémně vysoký obsah vlákniny. Ta je nezbytná pro zdravý trávicí sytém, protože pomáhá stimulovat peristaltiku střev a zlepšuje střebávání živin do těla.

Zajímavostí je, že z tepelně upravené mrkve tělo získává mnohem více zdraví prospěšných látek než z mrkve syrové. Vaření, pečení nebo dušení nabourá tvrdé buněčné stěny a organizmus má větší šanci některé obsažené látky (například betakaroten) lépe vstřebat.

Zdroje: Naše krásná zahrada, Herbář, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč