Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušená mrkev s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1115 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 51 g
Tuky 83 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Uvařit dušenou mrkvičku s hráškem zvládne i malé dítě, ale nikdo ji neuvaří tak jako moje mamka. Když jedu domů, vždycky si ji (tak trochu bráchovi navzdory) přeju k obědu – ať je pátek, nebo svátek,“ prozrazuje šéfredaktorka Marie Holobrádková.

Suroviny

nadrobno
nebo sádlo
špek 100 g
nadrobno
mrkev 4 ks
střední, nastrouhaná nahrubo
mražený hrášek
nebo čerstvý, podle chuti
vývar kuřecí
nebo zeleninový
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
volská oka nebo natvrdo
s petrželkou

Postup

1

V kastrolu nechte na másle zesklovatět cibuli, pak přidejte špek a krátce jej opečte. Přidejte mrkev a asi 5 minut opékejte. Pak vsypte hrášek, podlijte trochou vývaru či vody, osolte a opepřete a ochuťte kapkou citronové šťávy, chcete-li, a duste doměkka.

2

Ve smetaně prošlehejte mouku, vlijte do hrnce a vařte 5 minut, aby se mouka provařila a mrkvička s hráškem zahustila. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a odstavte.

3

Podávejte s vajíčkem (volským okem či vařeným natvrdo) a vařenými bramborami posypanými petrželkou či krajícem chleba. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5