Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1469 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 53 g
Tuky 131 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Uvařit mrkvičku s hráškem zvládne i malé dítě, ale nikdo ji neuvaří tak jako moje mamka. Když jedu domů, vždycky si ji (tak trochu bráchovi navzdory) přeju k obědu – ať je pátek, nebo svátek,“ prozrazuje šéfredaktorka Marie Holobrádková.

Suroviny

cibule 1 ks
nadrobno
máslo 2 PL
lze nahradit sádlem
uzená slanina 100 g
bílá (špek), lze nahradit uzeným bůčkem, nadrobno
mrkev 4 ks
střední, nastrouhaná nahrubo
mražený hrášek
lze nahradit kuličkami čerstvého, množství podle chuti
vývar kuřecí
lze nahradit zeleninovým, nemusí být
smetana ke šlehání 125 ml
mouka pšeničná hladká 1.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana 3 PL
citronová štáva
podle chuti
K podávání
vejce
volská oka nebo natvrdo
brambory vařené
s petrželkou

1 V kastrolu nechte na másle zesklovatět cibuli, pak přidejte špek a krátce jej opečte. Přidejte mrkev a asi 5 minut opékejte. Pak vsypte hrášek, podlijte trochou vývaru či vody, osolte a opepřete a ochuťte kapkou citronové šťávy, chcete-li, a duste doměkka.

2 Ve smetaně prošlehejte mouku, vlijte do hrnce a vařte 5 minut, aby se mouka provařila a mrkvička s hráškem zahustila. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a odstavte.

3 Podávejte s vajíčkem (volským okem či vařeným natvrdo) a vařenými bramborami posypanými petrželkou či krajícem chleba. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Obchod Apetit