Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

3.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2627 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 119 g
Tuky 187 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silvestr bez dobrot? Ani náhodou! Chcete-li mlsat bez výčitek, zkuste zeleninové pomazánky.

 

Suroviny

mrkev 1.5 kg
oloupané
cibule červená 0.5 ks
velká, na plátky
1 ks
chilli paprička jalapeño nadrobno
dýňová semínka 1 hrnek
+ na ozdobu
olivový olej 0.5 hrnku
petrželka hrst
nasekaná, + na ozdobu
kmín 1 PL
limetová šťáva 0.25 hrnku
sůl mořská 1 ČL
černá sezamová semínka na ozdobu
K podávání
Řapíkatý celer
nakrájený
okurka
nakrájená
mrkev
nakrájená
ředkvičky
nakrájená
italské tyčinky grissini
kukuřičné tortilly upečené v troubě nebo na pánvi dokřupava

1 Troubu předehřejte na 190°C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte mrkve, plátky cibule, chilli papričku a pokapejte asi lžící olivového oleje. Rozhrňte po plechu tak, aby se suroviny vzájemně nedotýkaly. Cibulku a chilli papričku po 20 minutách vyjměte, mrkev obraťte a pečte ještě dalších 25–30 minut. Hotová je tehdy, když je téměř karamelizovaná a měkká.

2 V kuchyňském robotu zpracujte dýňová semínka, olivový olej a petrželku. Mixujte, dokud nebude mít směs krémovou konzistenci. Pak přidejte pečenou mrkev, cibuli, chilli papričku, kmín, limetovou šťávu a sůl. Mixujte dohladka.

3 Misku s pomazánkou ozdobte čerstvou petrželkou.

4 Servírujte se zeleninovými špalíčky, italskými tyčinkami a opečenými tortillami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit