Silvestr bez dobrot? Ani náhodou! Chcete-li mlsat bez výčitek, zkuste zeleninové pomazánky. A na ty nejlepší si recept pečlivě uschovejte. Nejen na příští rok, ale sami se přesvědčíte, že se zdravé pomazánky budou hodit i během celého roku.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte mrkve, plátky cibule, chilli papričku a pokapejte asi lžící olivového oleje. Rozhrňte po plechu tak, aby se suroviny vzájemně nedotýkaly.
Cibulku a chilli papričku po 20 minutách vyjměte, mrkev obraťte a pečte ještě dalších 25–30 minut. Hotová je tehdy, když je téměř karamelizovaná a měkká.
V kuchyňském robotu zpracujte dýňová semínka, olivový olej a petrželku. Mixujte, dokud nebude mít směs krémovou konzistenci. Pak přidejte pečenou mrkev, cibuli, chilli papričku, kmín, limetovou šťávu a sůl. Mixujte dohladka.
Misku s pomazánkou ozdobte čerstvou petrželkou.
Servírujte se zeleninovými špalíčky, italskými tyčinkami a opečenými tortillami.