Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvová pomazánka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5638 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 621 g
Tuky 187 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silvestr bez dobrot? Ani náhodou! Chcete-li mlsat bez výčitek, zkuste zeleninové pomazánky. A na ty nejlepší si recept pečlivě uschovejte. Nejen na příští rok, ale sami se přesvědčíte, že se zdravé pomazánky budou hodit i během celého roku.

Související recepty

Suroviny

mrkev 1,5 kg
oloupané
velká, na plátky
nadrobno
dýňová semínka 1 hrnek
+ na ozdobu
olivový olej ½ hrnku
petrželka 1 hrst
nasekaná, + na ozdobu
kmín 1 PL
limetová šťáva ¼ hrnku
sůl mořská 1 ČL
sezamová semínka
černá, na ozdobu
K podávání
řapíkatý celer
nakrájený
nakrájená
nakrájená
ředkvičky
nakrájená
italské tyčinky grissini
kukuřičné, upečené v troubě nebo na pánvi dokřupava

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte mrkve, plátky cibule, chilli papričku a pokapejte asi lžící olivového oleje. Rozhrňte po plechu tak, aby se suroviny vzájemně nedotýkaly.

2

Cibulku a chilli papričku po 20 minutách vyjměte, mrkev obraťte a pečte ještě dalších 25–30 minut. Hotová je tehdy, když je téměř karamelizovaná a měkká.

3

V kuchyňském robotu zpracujte dýňová semínka, olivový olej a petrželku. Mixujte, dokud nebude mít směs krémovou konzistenci. Pak přidejte pečenou mrkev, cibuli, chilli papričku, kmín, limetovou šťávu a sůl. Mixujte dohladka.

4

Misku s pomazánkou ozdobte čerstvou petrželkou.

5

Servírujte se zeleninovými špalíčky, italskými tyčinkami a opečenými tortillami.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...