Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2627 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 119 g
Tuky 187 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Silvestr bez dobrot? Ani náhodou! Chcete-li mlsat bez výčitek, zkuste zeleninové pomazánky.

 

Suroviny

mrkev 1.5 kg
oloupané
cibule červená 0.5 ks
velká, na plátky
1 ks
chilli paprička jalapeño nadrobno
dýňová semínka 1 hrnek
+ na ozdobu
olivový olej 0.5 hrnku
petrželka hrst
nasekaná, + na ozdobu
kmín 1 PL
limetová šťáva 0.25 hrnku
sůl mořská 1 ČL
černá sezamová semínka na ozdobu
K podávání
řapíkatý celer
nakrájený
okurka
nakrájená
mrkev
nakrájená
ředkvičky
nakrájená
italské tyčinky grissini
kukuřičné tortilly upečené v troubě nebo na pánvi dokřupava

1 Troubu předehřejte na 190°C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte mrkve, plátky cibule, chilli papričku a pokapejte asi lžící olivového oleje. Rozhrňte po plechu tak, aby se suroviny vzájemně nedotýkaly. Cibulku a chilli papričku po 20 minutách vyjměte, mrkev obraťte a pečte ještě dalších 25–30 minut. Hotová je tehdy, když je téměř karamelizovaná a měkká.

2 V kuchyňském robotu zpracujte dýňová semínka, olivový olej a petrželku. Mixujte, dokud nebude mít směs krémovou konzistenci. Pak přidejte pečenou mrkev, cibuli, chilli papričku, kmín, limetovou šťávu a sůl. Mixujte dohladka.

3 Misku s pomazánkou ozdobte čerstvou petrželkou.

4 Servírujte se zeleninovými špalíčky, italskými tyčinkami a opečenými tortillami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit