
Mrkvová pomazánka
Silvestr bez dobrot? Ani náhodou! Chcete-li mlsat bez výčitek, zkuste zeleninové pomazánky.
Ingredience
- 1,5 kg mrkve, oloupané
- 1/2 velké červené cibule, na plátky
- 1 chilli paprička jalapeño, nadrobno
- 1 hrnek dýňových semínek + další na ozdobení
- 1/2 hrnku olivového oleje
- hrst nasekané petrželky + na ozdobení
- 1 lžíce kmínu
- 1/4 hrnku limetové šťávy
- 1 lžička mořské soli
- černá sezamová semínka na ozdobení
- řapíkatý celer, okurka, mrkev, ředkvička, nakrájené
- italské tyčinky grissini
- kukuřičné tortilly, upečené v troubě nebo na pánvi dokřupava
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190°C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte mrkve, plátky cibule, chilli papričku a pokapejte asi lžící olivového oleje. Rozhrňte po plechu tak, aby se suroviny vzájemně nedotýkaly. Cibulku a chilli papričku po 20 minutách vyjměte, mrkev obraťte a pečte ještě dalších 25–30 minut. Hotová je tehdy, když je téměř karamelizovaná a měkká.
2 V kuchyňském robotu zpracujte dýňová semínka, olivový olej a petrželku. Mixujte, dokud nebude mít směs krémovou konzistenci. Pak přidejte pečenou mrkev, cibuli, chilli papričku, kmín, limetovou šťávu a sůl. Mixujte dohladka.
3 Misku s pomazánkou ozdobte čerstvou petrželkou.
4 Servírujte se zeleninovými špalíčky, italskými tyčinkami a opečenými tortillami.
Přidat komentář