
Miniquiche s pórkem
Quiche akorát do ruky!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 50 g strouhaného parmazánu
- 125 g studeného másla
- 1 velké vejce
- 1 pórek, nakrájený najemno
- 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
- 1 lžíce másla
- 60 ml smetany na vaření (12%)
- 3 vejce
- 250 g ricotty
- sůl a čerstvě mletý pepř
- lístky řepy či tymiánu na ozdobení
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Smíchejte hladkou mouku, sůl a parmazán. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a rychle zpracujte, aby směs připomínala drobenku. Vejce rozmíchejte s 2–3 lžícemi ledové vody a přidejte k těstu, aby se vše spojilo. Pokud je směs příliš suchá, přidejte ještě lžíci vody. Nechte těsto 30 minut vychladit v lednici.
2 Rozehřejte troubu na 200°C a připravte si náplň. Pórek s tymiánem poduste na másle, dokud pórek nezprůsvitní a nezměkne, ale zachová si barvu – trvá to asi 5 minut. Pak ho smíchejte se smetanou, vejci a ricottou, osolte a opepřete.
3 Vychlazené těsto rozválejte a vykrájejte kolečka. Těstem vyložte formičky, přečnívající okraje odřízněte a dno párkrát propíchněte vidličkou. Předpečte je tzv. naslepo: do každé formičky vložte kus pečicího papíru a navrch nasypte fazole nebo jiné suché luštěniny. Pečte asi 10 minut, pak vyjměte zatížení a do každého košíčku vlijte náplň. Dopečte, dokud košíčky nezezlátnou, zhruba 10 minut. Po upečení nechte chvíli odpočinout ve formě, pak miniquiche opatrně vyklepněte. Před servírováním posypte lístky červené řepy nebo tymiánu.
Přidat komentář