Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Ztracené neboli pošírované vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže zachovat nutriční hodnoty potravin, a navíc si výživnou snídani přichystáte během chvilky. Máme pro vás pár užitečných tipů, jak pošírované vejce připravit a na co si dát pozor.

V čem pošírování spočívá?

Pošírovat znamená připravovat jídlo ve vodě, vývaru či mléce při teplotě přibližně 70 – 82 °C. Tekutina se jen jemně vlní a neprobublává. K pošírování jsou vhodné suroviny, které mají tendence vysychat či se během vaření rozpadnout. Pošírovat můžete maso, rybym, zeleninu i ovoce. My se dnes zaměříme na vejce.

Metoda byla známá už ve starověku, ale její popularita nejvíce vzrostla, když v roce 1893 vydal francouzský šéfkuchař Charles Ranhofer legendární kuchařku The Epicurean, v níž nechyběla mezi vybranými pokrmy ani pošírovaná vejce.

Jak připravit lahodné pošírovaná vejce

Pošírovaná vejce (někdy také ztracená vejce) zvládnete i bez návštěvy kulinářského kurzu. Musíte ale dodržet několik důležitých zásad.

1. Čerstvá vejce

Vejce by neměla být starší než 10 dní. Starší kusy mají řidší konzistenci a při pošírování nebude bílek správně držet tvar. Chcete-li mít jistotu, že vajíčka nejsou příliš stará, nebo dokonce zkažená, ponořte je do nádoby s vodou. Pokud vejce zůstanou u dna, jsou čerstvá a konzumace se nemusíte bát.

2. Nezapomeňte na ocet

Díky octu se vejce ve vodě srazí a udrží si svůj tvar. Pro jednu várku si připravte asi 50 ml octa. Jestli plánujete pošírovat větší počet vajec, můžete je rozklepnout do samostatné misky a ocet přidat přímo do nádoby, kterou následně vyklopíte do hrnce s vodou.

3. Vodu nepřivádějte k varu

Voda pro pošírovaná vejce by měla mít asi 70 – 82 °C. Všímejte si drobných bublinek, podle nichž můžete rozpoznat optimální teplotu vody. Plamen na plotýnce stáhněte ještě před přidáním vejce. Vařící voda by mohla strukturu bílku narušit. Kromě toho je důležité vodu nesolit, aby se vejce nevařila příliš prudce.

4. Vytvořte jemný vír

Má voda v hrnci správnou teplotu? Před přidáním vajec vezměte lžíci a vodu zamíchejte. Vytvořte silnější vír, díky němuž se žloutek obalí do bílku. Proto používejte raději hrnec s větším průměrem, ve kterém vznikne lepší vír.

Někteří ale nejdříve ponoří vajíčko do vody a až poté vodu jemně zamíchají. Můžete vyzkoušet oba způsoby a rozhodnout se, se kterým máte lepší výsledky.

5. Vejce nechejte dovařit

Jakmile se žloutky obalí v bílku, vraťte hrnec zpátky na plotýnku a na středním ohni povařte vejce další 2–3 minuty. Vajíčko dostane správný tvar. Potom jej stačí děrovanou naběračkou vytáhnout a máte hotovo.

Pokud už jste se pokoušeli o pošírované vejce několikrát a kýženého výsledku jste se nikdy nedobrali, chápeme, že ztrácíte nervy. Proto pro vás máme tip. 

  • Na ztracené vejce existuje tvořítko složené ze sítka připevněného na silikonovém držáku se silikonovým víčkem.
  • Husté sítko připevníte na nízkou skleničku, rozklepnete do něj vejce a chvíli počkáte, až vyteče přebytečná voda.
  • Pak sítko ze skleničky sundáte, zavřete víčko a ponoříte ho do horké vody.
  • Někdo si pomáhá tak, že pošírované vejce vkládá do potravinové folie.
  • Vejce ale nikdy při takovém postupu nebude vypadat tak dokonale, jako když ho necháte, aby se pomocí víru zabalilo do měkkého obláčku. Chce to jen cvik!

Jestliže si chcete být jistí, že jste před přípravou na nic nezapomněli, pročtěte si recept na přípravu pošírovaného vejce krok za krokem. Pošírovaná vejce můžete servírovat s toustovým chlebem a slaninou nebo vařeným chřestem. My ho máme spojené s kulajdou!

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...