0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?
sdílet:

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže zachovat nutriční hodnoty potravin, a navíc si výživnou snídani přichystáte během chvilky. Máme pro vás pár užitečných tipů, jak pošírované vejce připravit a na co si dát pozor.

V čem pošírování spočívá?

Pošírovat znamená připravovat jídlo ve vodě, vývaru či mléce při teplotě přibližně 70–82 °C. Tekutina se jen jemně vlní a neprobublává. K pošírování jsou vhodné suroviny, které mají tendence vysychat či se během vaření rozpadnout. Pošírovat můžete maso, zeleninu i ovoce. My se dnes zaměříme na vejce.

Metoda byla známá už ve starověku, ale její popularita nejvíce vzrostla, když v roce 1893 vydal francouzský šéfkuchař Charles Ranhofer legendární kuchařku The Epicurean, v níž nechyběla mezi vybranými pokrmy ani pošírovaná vejce.

Jak připravit lahodné pošírovaná vejce

Pošírovaná vejce (někdy také ztracená vejce) zvládnete i bez návštěvy kulinářského kurzu. Musíte ale dodržet několik důležitých zásad.

Čerstvá vejce

Vejce by neměla být starší než 10 dní. Starší kusy mají řidší konzistenci a při pošírování nebude bílek správně držet tvar. Chcete-li mít jistotu, že vajíčka nejsou příliš stará, nebo dokonce zkažená, ponořte je do nádoby s vodou. Pokud vejce zůstanou u dna, jsou čerstvá a konzumace se nemusíte bát.

Nezapomeňte na ocet

Díky octu se vejce ve vodě srazí a udrží si svůj tvar. Pro jednu várku si připravte asi 50 ml octa. Jestli plánujete pošírovat větší počet vajec, můžete je rozklepnout do samostatné misky a ocet přidat přímo do nádoby, kterou následně vyklopíte do hrnce s vodou.

Vodu nepřivádějte k varu

Voda pro pošírovaná vejce by měla mít asi 70–82 °C. Všímejte si drobných bublinek, podle nichž můžete rozpoznat optimální teplotu vody. Plamen na plotýnce stáhněte ještě před přidáním vejce. Vařící voda by mohla strukturu bílku narušit. Kromě toho je důležité vodu nesolit, aby se vejce nevařila příliš prudce.

Vytvořte jemný vír

Má voda v hrnci správnou teplotu? Před přidáním vajec vezměte lžíci a vodu zamíchejte. Vytvořte silnější vír, díky němuž se žloutek obalí do bílku. Proto používejte raději hrnec s větším průměrem, ve kterém vznikne lepší vír.

Někteří odborníci ale nejdříve ponoří vajíčko do vody a až poté vodu jemně zamíchají. Můžete vyzkoušet oba způsoby a rozhodnout se, se kterým máte lepší výsledky.

Vejce nechejte dovařit

Jakmile se žloutky obalí v bílku, vraťte hrnec zpátky na plotýnku a na středním ohni povařte vejce další 2–3 minuty. Vajíčko dostane správný tvar. Potom jej stačí děrovanou naběračkou vytáhnout a máte hotovo.

Pokud už jste se pokoušeli o pošírované vejce několikrát a kýženého výsledku jste se nikdy nedobrali, chápeme, že ztrácíte nervy. Proto pro vás máme tip. 

  • Na ztracené vejce existuje tvořítko složené ze sítka připevněného na silikonovém držáku se silikonovým víčkem.
  • Husté sítko připevníte na nízkou skleničku, rozklepnete do něj vejce a chvíli počkáte, až vyteče přebytečná voda.
  • Pak sítko ze skleničky sundáte, zavřete víčko a ponoříte ho do horké vody.
  • Někdo si pomáhá tak, že pošírované vejce vkládá do potravinové folie.
  • Vejce ale nikdy při takovém postupu nebude vypadat tak dokonale, jako když ho necháte, aby se pomocí víru zabalilo do měkkého obláčku. Chce to jen cvik!

Jestliže si chcete být jistí, že jste před přípravou na nic nezapomněli, pročtěte si recept na přípravu pošírovaného vejce krok za krokem. Pošírovaná vejce můžete servírovat s toustovým chlebem a slaninou nebo vařeným chřestem. My ho máme spojené s kulajdou!

Související články

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?
  • Tipy a triky

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?

Všelék, který se vypořádá s nesčetnými zdravotními neduhy, nebo elixír krásy? O téměř magických účincích jablečného octu se v posledních letech mluví stále častěji. Přitom jde o recepturu, která má v našich kuchyních dlouhou historii. Jak...
Jak připravit rychlou a hodnotnou snídani pro děti
  • Tipy a triky

Jak připravit rychlou a hodnotnou snídani pro děti

Ať už máte doma školou povinné ratolesti nebo vypravujete děti do školky či chystáte se na rodinnou víkendovou snídani, je důležité myslet na vyváženou stravu. Kompromisem je rychlé a výživné jídlo, které ocení děti i zaneprázdnění rodiče....
Autor: petr.suth

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit