Krásné mladé houbičky se dají dát do čehokoli, ale když jich máte opravdu hodně, zkuste je naložit na způsob okurek. Podmínkou je, že musí být dokonale zdravé, dokonale pevné a také dokonale očištěné!
Suroviny
Postup
Houby operte ve studené vodě, malé nechte v celku, větší podélně přepulte nebo rozkrájejte na čtvrtiny. Vařte 5–7 minut v litru vroucí osolené a okyselené vody. Pak slijte a ihned zchlaďte v ledové vodě.
Na nálev přiveďte 350ml vody se solí a cukrem k varu, nakonec přidejte ocet, opět přiveďte k varu a hned stáhněte z plotny, aby se ocet neodpařil – nálev musí zůstat kyselý!
Připravte si sterilované zavařovací sklenice s víčkem. Do všech rozdělte koření, zeleninu a připravené houby. Zalijte horkým nálevem. Sklenice ihned uzavřete, zavařujte 20 minut při 98°C a poté zchlaďte ve studené vodě. Skladujte v temnu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levné, rychlé a chutné večeře z hub(10 receptů )
- Lišky v kuchyni: Připravte si podle našich receptů neodolatelná houbová jídla(11 receptů )
- Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu(36 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )