Krásné mladé houbičky se dají dát do čehokoli, ale když jich máte opravdu hodně, zkuste je naložit na způsob okurek. Podmínkou je, že musí být dokonale zdravé, dokonale pevné a také dokonale očištěné!
Suroviny
1 Houby operte ve studené vodě, malé nechte v celku, větší podélně přepulte nebo rozkrájejte na čtvrtiny. Vařte 5–7 minut v litru vroucí osolené a okyselené vody. Pak slijte a ihned zchlaďte v ledové vodě.
2 Na nálev přiveďte 350ml vody se solí a cukrem k varu, nakonec přidejte ocet, opět přiveďte k varu a hned stáhněte z plotny, aby se ocet neodpařil – nálev musí zůstat kyselý!
3 Připravte si sterilované zavařovací sklenice s víčkem. Do všech rozdělte koření, zeleninu a připravené houby. Zalijte horkým nálevem. Sklenice ihned uzavřete, zavařujte 20 minut při 98°C a poté zchlaďte ve studené vodě. Skladujte v temnu.