Jak správně uvařit vejce

sdílet:
Bojujete pokaždé, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.

Uvařit vajíčka tak, aby vyhovovala všem, je někdy oříšek. Zvlášť, pokud je má každý rád jinak. Můžete si pořídit nejrůznější kuchyňské pomocníky, kteří vám s ohlídáním správného času pomohou. Čas vaření je důležitý, ale není to všechno, co je potřeba vědět a hlídat.

S několika našimi tipy zvládněte uvařit vejce naměkko, natvrdo i na hniličku nebo nahniličko jako mistři a stačit vám budou jenom hodinky.

Aby skořápka nepopraskala

Před vařením vyndejte vejce z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, zmírníte tím teplotní šok i riziko, že skořápka praskne. Vylití bílku pomůže předejít trocha octa, kterou přidáte do vody, ve níž vejce vaříte. Bílky se v kyselém prostředí srazí a znemožní další únik ze skořápky.

Jak dlouho vejce vařit?

Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené či vlažné vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst. Pokud vložíte vejce do vroucí vody, je velká šance, že skořápka teplotní šok neustojí, i když bude mít pokojovou teplotu.


Vejce naměkko vařte 2–3 minuty, vejce nahniličko (se ztuhlým bílkem a vláčným žloutkem) vařte 5–6 minut. Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky budou mít nazelenalý okraj a budou vysušené.

Loupání jde s vodou líp

Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím také okamžitě zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi.

Mějte na paměti, že starší vejce se loupou lépe než čerstvá. Může za to úbytek bílku, který se časem odpařuje a pod skořápkou tak vzniká prostor, díky němuž se po uvaření skořápka snáz oddělí. Skořápky se ochotněji oddělují pod tekoucí vodou nebo ve vodní lázni.

 

 

 


 

 

 

Autor: apetitonline

Obchod Apetit