Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na měkko, na tvrdo, na hniličku: Jak správně uvařit vejce

Jak uvařit vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ. 

Uvařit vajíčka tak, aby vyhovovala všem, je někdy oříšek. Zvlášť, pokud je má každý rád jinak. Můžete si pořídit nejrůznější kuchyňské pomocníky, kteří s ohlídáním správného času pomohou. Čas vaření je důležitý, ale není to všechno, co je potřeba vědět a hlídat.

S několika našimi tipy zvládněte uvařit vejce naměkko, natvrdo i na hniličku nebo nahniličko jako mistři a stačit vám budou jenom hodinky.

Aby skořápka nepraskla

  • Před vařením vyndejte vejce z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, zmírníte tím teplotní šok i riziko, že skořápka praskne.
  • Předejít vylití bílku pomůže trocha octa, který přidáte do vody, v níž vejce vaříte. Bílky se v kyselém prostředí srazí a znemožní další únik.

Jak dlouho vejce vařit?

Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené či vlažné vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst.

  • Pokud vložíte vejce do vroucí vody, je velká šance, že skořápka teplotní šok neustojí, i když bude mít pokojovou teplotu.
  • Vejce naměkko vařte 2 – 3 minuty. Správně uvařené vejce naměkko má téměř tuhý bílek a prohřátý žloutek.
  • Vejce nahniličku vařte 5 – 6 minut. Po této době bude mít vajíčko zcela tuhý bílek a krémový žloutek uprostřed.
  • Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky mohou získat nazelenalý okraj.

Loupání jde líp s vodou

Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím okamžitě zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi.

  • Mějte na paměti, že starší vejce se loupou lépe než čerstvá. Může za to úbytek bílku, který se časem odpařuje a pod skořápkou tak vzniká prostor, díky němuž se po uvaření skořápka snáz oddělí.
  • Skořápky se ochotněji oddělují pod tekoucí vodou nebo ve vodní lázni.

Když budete mít na tvrdo uvařená vajíčka s nepopraskanou skořápkou, můžete použít trik, kterým si loupání usnadníte:

Skryt pre seznam

Sázená, míchaná, omeleta

V dalších základních úpravách se vejce zbavuje skořápek zasyrova.

  • Volské oko neboli sázené vejce. Nepřilnavou pánev lehce potřete tukem, zahřejte na středním plameni a opatrně na ni rozklepněte vejce (počet záleží na vás a na velikosti pánve; bílek by se měl pohodlně roztéct). Opékejte tak dlouho, až bílek ztuhne, žloutek však zůstane stále tekutý. Osolte a opepřete. Volské oko je chutné samo o sobě, můžete jej však přidat i do oblíbeného sendviče Croque Madame nebo ke slané ovesné kaši
  • Ztracené vejce alias pošírované vejce. V mělkém rendlíku přiveďte k mírnému varu vodu a přidejte do ní lžíci octa. Rozklepněte vejce, ve vodě utvořte vír, vlijte do něj vejce a nechte prohřívat, aby bílek ztuhl; vylovte je děrovanou naběračkou. Zopakujte s dalšími vejci.
  • Míchaná či smažená vejce. Vejce rozklepněte do misky, lehce promíchejte, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte kousek másla, vlijte vejce a ihned míchejte. Pánev asi po půlminutě stáhněte z ohně a dál míchejte. Nakonec vmíchejte kousek čerstvého másla. Zjemní chuť a vejce zůstanou krémová. Míchaná vajíčka jsou nejlepší trochu tekutá a šťvanatá.
  • Klasická omeleta. Prošlehejte v misce 2 vejce se solí a pepřem. Na středním plameni zahřejte malou nepřilnavou pánev a rozehřejte na ní kousek másla. Vlijte vejce a krátce je promíchejte dřevěnou obracečkou. Zespodu nechte vejce ztuhnout a pak přeložte. Ideální omeleta by měla být šťavnatá a nevysušená.
  • Do skla. V zásadě se jedná o vejce naměkko, které se vyklopí (vylije, vyškrábne) ze skořápky do skleničky. Vejce se dochutí solí s pepřem a ozdobí lžičkou másla a sekanou petrželkou. Ranní delikatesu vejce do skla můžete doplnit sýrem feta, špenátem nebo sekanými sušenými rajčaty

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč