Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na měkko, na tvrdo, na hniličku: Jak správně uvařit vejce

Jak uvařit vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ. 

Uvařit vajíčka tak, aby vyhovovala všem, je někdy oříšek. Zvlášť, pokud je má každý rád jinak. Můžete si pořídit nejrůznější kuchyňské pomocníky, kteří s ohlídáním správného času pomohou. Čas vaření je důležitý, ale není to všechno, co je potřeba vědět a hlídat.

S několika našimi tipy zvládněte uvařit vejce naměkko, natvrdo i na hniličku nebo nahniličko jako mistři a stačit vám budou jenom hodinky.

Aby skořápka nepraskla

  • Před vařením vyndejte vejce z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, zmírníte tím teplotní šok i riziko, že skořápka praskne.
  • Předejít vylití bílku pomůže trocha octa, který přidáte do vody, v níž vejce vaříte. Bílky se v kyselém prostředí srazí a znemožní další únik.

Jak dlouho vejce vařit?

Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené či vlažné vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst.

  • Pokud vložíte vejce do vroucí vody, je velká šance, že skořápka teplotní šok neustojí, i když bude mít pokojovou teplotu.
  • Vejce naměkko vařte 2 – 3 minuty. Správně uvařené vejce naměkko má téměř tuhý bílek a prohřátý žloutek.
  • Vejce nahniličku vařte 5 – 6 minut. Po této době bude mít vajíčko zcela tuhý bílek a krémový žloutek uprostřed.
  • Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky mohou získat nazelenalý okraj.

Loupání jde líp s vodou

Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím okamžitě zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi.

  • Mějte na paměti, že starší vejce se loupou lépe než čerstvá. Může za to úbytek bílku, který se časem odpařuje a pod skořápkou tak vzniká prostor, díky němuž se po uvaření skořápka snáz oddělí.
  • Skořápky se ochotněji oddělují pod tekoucí vodou nebo ve vodní lázni.

Když budete mít na tvrdo uvařená vajíčka s nepopraskanou skořápkou, můžete použít trik, kterým si loupání usnadníte:

Skryt pre seznam

Sázená, míchaná, omeleta

V dalších základních úpravách se vejce zbavuje skořápek zasyrova.

  • Volské oko neboli sázené vejce. Nepřilnavou pánev lehce potřete tukem, zahřejte na středním plameni a opatrně na ni rozklepněte vejce (počet záleží na vás a na velikosti pánve; bílek by se měl pohodlně roztéct). Opékejte tak dlouho, až bílek ztuhne, žloutek však zůstane stále tekutý. Osolte a opepřete. Volské oko je chutné samo o sobě, můžete jej však přidat i do oblíbeného sendviče Croque Madame nebo ke slané ovesné kaši
  • Ztracené vejce alias pošírované vejce. V mělkém rendlíku přiveďte k mírnému varu vodu a přidejte do ní lžíci octa. Rozklepněte vejce, ve vodě utvořte vír, vlijte do něj vejce a nechte prohřívat, aby bílek ztuhl; vylovte je děrovanou naběračkou. Zopakujte s dalšími vejci.
  • Míchaná či smažená vejce. Vejce rozklepněte do misky, lehce promíchejte, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte kousek másla, vlijte vejce a ihned míchejte. Pánev asi po půlminutě stáhněte z ohně a dál míchejte. Nakonec vmíchejte kousek čerstvého másla. Zjemní chuť a vejce zůstanou krémová. Míchaná vajíčka jsou nejlepší trochu tekutá a šťvanatá.
  • Klasická omeleta. Prošlehejte v misce 2 vejce se solí a pepřem. Na středním plameni zahřejte malou nepřilnavou pánev a rozehřejte na ní kousek másla. Vlijte vejce a krátce je promíchejte dřevěnou obracečkou. Zespodu nechte vejce ztuhnout a pak přeložte. Ideální omeleta by měla být šťavnatá a nevysušená.
  • Do skla. V zásadě se jedná o vejce naměkko, které se vyklopí (vylije, vyškrábne) ze skořápky do skleničky. Vejce se dochutí solí s pepřem a ozdobí lžičkou másla a sekanou petrželkou. Ranní delikatesu vejce do skla můžete doplnit sýrem feta, špenátem nebo sekanými sušenými rajčaty

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...