Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nutella a gianduja: Domácí čokoládové sladkosti potěší všechny

Lískoořísková pomazánka
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Vánoční doba svádí k mlsání sladkých pochutin. Aby také ne, pečeme a zdobíme cukroví, vaříme vaječný koňak a vytváříme si domácí pohodu v kruhu rodinném. Sladké pomazánky využijete na mazání lineckého cukroví, ale i na vylepšení perníku, sušenek, vánočky, nebo zkrátka jen tak, na chuť. A pokud si ji připravíte doma z kvalitních surovin, nedá se o nějakém velkém hříchu ani uvažovat. Poradíme vám, jak na to.

Související články

Napoleonova gianduja

Napoleonova vláda dala vzniknout i něčemu sladkému. Když v roce 1806 Napoleon zakázal přijímaní britského zboží v evropských přístavech pod francouzskou nadvládou, dodávky kakaa byly ohroženy.

  • Aby se se zásobou kakaa vystačilo, smíchal italský chocolatiér Michele Prochet z Turína čokoládu s pastou z lískových oříšků sklizených na nedalekém kopci.
  • Lískoořísková pasta tvořila min. 30 % celkového obsahu čokolády, která dostala název gianduja.
  • Název je odvozen od stejnojmenné loutkové a karnevalové postavy, která představuje archetyp Piedmontese, obyvatele severozápadního kraje Itálie, kde jsou cukrovinky z lískových oříšků tradiční pochoutkou.

Gianduju si můžete připravit i vy.

  1. Nechte 200 g loupaných lískových oříšků opražit v troubě či na pánvi. Poté je v robotu rozmixujte na dohladka, pro ty, co chtějí pomazánku křupavou, postačí hrubé nadrcení.
  2. Hořkou čokoládu v množství 400 g rozpusťte ve vodní lázni. Až bude mít hladkou konzistenci, přidejte špetku soli a cukr dle libosti. Nahradit jej můžete medem či sirupy.
  3. Do směsi přidejte rozmixované ořechy a přilijte olivový olej, aby směs byla dokonale hladká. Vše stačí už jen promíchat a přelít do vymytých sklenic.

V lednici či chladné spíži vydrží gianduja i 6 týdnů. Skleničky pomazánky ovázané mašlí udělají radost pod stromečkem každému milovníkovi čokolády, sladkého i francouzských dezertů, skvěle se hodí do croissantů, palačinek, těstovin či na toast.

Domácí nutela

Výroba ořechového "másla" je relativně snadná, potřebujete jen výkonný mixér. Podobně vyrobíte domácí nutelu.

  • Italská pomazánka Nuttela se vyrábí z lískových oříšků od roku 1940 vylepšením původního receptu na gianduju.
  • První sklenice s názvem Nuttela opustila továrnu v Piemontu až 20. dubna 1964.
  • Domácí přípravou nutely si můžete být jisti použitými surovinami (a upustit od palmového tuku). Ovlivníte také podíl cukru a vylepšit můžete i výslednou chuť přidáním něčeho navíc.

Základní recept na domácí nutelu obsahuje 100 g loupaných lískových oříšků, konzervu kondenzovaného slazeného mléka, 2 tabulky mléčné čokolády, 3-4 lžíce medu a špetku mletého kardamomu. Takto připravenou pomazánku můžete ochutit tím, co máte rádi. Skvěle se hodí švestky, pomeranč, chilli, kokos, vanilka, či mořská sůl.

  • Zdravější alternativou může být sladká pomazánka připravená z rozmixovaného avokáda, banánu, 5 lžic kakaa, 5 lžic medu a oříškového másla či drcených oříšků. Výsledná směs je dokonale hladká a velice chutná.
  • Podobný postup je také u přípravy domácí nutely z cizrny. Potřebovat budete hrnek uvařené cizrny, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce ořechového másla a med dle chuti. 

Ať už se rozhodnete připravit jakoukoli verzi sladkých pomazánek s ořechy a čokoládou, jistě ji oceníte jako polevu na vánoční cukroví, ale také jako jedlý dárek pro vaše blízké. 

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč