Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se zbavit kocoviny: Šéfkuchaři doporučují svá osvědčená vyprošťovací jídla

Jak na kocovinu podle světových šéfkuchařů?
ZDROJ: Pablo Merchán Montes / Unsplash
sdílet:

Přehnali jste to s alkoholem? Pravděpodobně vás bolí hlava a zažíváte kocovinu. A jestli už je za vámi fáze žaludku na vodě, kdy nedokážete pozřít ani sousto, je dost možné, že vás honí mlsná. Zapomeňte na smažák a hranolky, inspirujte se kulinářskými tipy od šéfkuchařů a užijte si rekonvalescenci plnou vytříbených chutí.

Andy Oliver sází na thajskou polévku

Finalista britské verze soutěže MasterChef Andy Oliver je nejen zapáleným milovníkem autentické thajské kuchyně, ale také spolumajitelem a šéfkuchařem restaurací Som Saa a Kolae v Londýně.

  • Jeho láska k thajské kuchyni pronikla i do našeho výběru vyprošťovacích jídel, protože na zotavení se z prohýřené noci doporučuje právě specialitu této země v jihovýchodní Asii – thajskou rýžovou polévku.
  • Pro The Independent uvedl, že jde o velmi jednoduchý pokrm – uvařenou rýži ve vývaru (nebo ve vodě), ochucenou sójovou omáčkou a bílým pepřem. Tento základ si pak každý může vyladit podle sebe – například smaženým česnekem, praženým chilli, jarní cibulkou, zázvorem a podobně.

Amy Poon a trojice lahodných vyprošťováků

Zakladatelka čínského bistra Poon's London ve Velké Británii nedá dopustit na Nin Jiom Pei Pa Koa, u nás známý jako mišpulníkový sirup, který původně stvořil čínský lékař z dynastie Ching coby lék na kašel. Podle Amy Poon však skvěle funguje i na kocovinu a radí rozmíchat polévkovou lžíci sirupu v šálku horké vody.

  • Co se týče vyprošťovacích jídel, její první volbou jsou tradiční britské pečené fazole, podávané s opečeným toustovým chlebem a volským okem.
  • Dále doporučuje vylepšenou verzi Mac and cheese, jehož vrcholem je sardelková strouhanka. Tu připravíte tak, že na lžičce olivového a chilli oleje opečete sardelky, dokud se nerozpadnou na kousky a poté je smícháte s 50 g strouhanky. Touto směsí společně s parmazánem posypete makarony a necháte ještě 25 minut zapéct.
  • Do třetice můžete váš poalkoholový stav zlepšit aromatickým a pikantním křupavým kuřecím salátem podle našeho receptu. A pokud ho chcete mít přesně jako Amy, přidejte do něj ještě uvařené rýžové nudle (90 g nudlí v suchém stavu).

Stevie Parle doporučuje svůj signature sendvič

Stevie Parle je jedním z nejznámějších londýnských kuchařů, který v Soho provozuje restauraci Pastaio, kde si můžete pochutnat na čerstvých těstovinách. Jeho trik na kocovinu ale spočívá v jiné lahůdce, na kterou potřebujete minimum ingrediencí, uvádí The New European.

  • Na jeden sendvič si připravte 15 g másla, 30 g olivového oleje, 10 g medu, 60 g mozzarelly, 40 g italského měkkého salámu ’nduja a 2 krajíce chleba.
  • Na jeden krajíc rozetřete salám ’nduja, pak jej obložte plátky mozzarelly a pokapejte medem. Přiklopte obložený chléb druhým krajícem a výsledný sendvič opečte na rozpálené směsi oleje a másla z obou stran. Před podáváním rozkrojte napůl a pak už jen užívejte dokonalé sladko-slané chuti.

Opilecké nudle podle Saiphin Moore

Thajsko-britská kuchařka Saiphin Moore a zakladatelka řetězce restaurací Rosa's Thai Cafe a Lao Cafe na webu Independent doporučila jako vyprošťovák opilecké nudle. Ale nemusíte se bát, tento pokrm, který v originálním názvu Sen Yai Pad Khee Mao ukrývá slovo „opilec“, žádný alkohol neobsahuje.

  • Jde o široké rýžové nudle, doplněné o spoustu ingrediencí jako je čerstvá bazalka, kukuřice, mrkev, cibule, chilli papričky, zelené fazolky, česnek, tofu – to vše se společně smaží na oleji a dochucuje sójovou omáčkou a cukrem.
  • Vedle „opileckých“ nudlí je thajská kuchyně známá i smaženými nudlemi Pad Thai, které by podle nás mohly s kocovinou také úspěšně zatočit. Tak je zkuste!

Dejte kocovině vale s kuřecím koláčem Natashi Sideris

Tato žena, která stojí za úspěšnou Tashas Group, provozující restaurace v Jižní Africe a ve Spojených arabských emirátech, se webu Independent svěřila, že koláč s kuřecím masem jí v dětství připravovala maminka, když měla těžký den. A kocovina je těžký den také, proto ho doporučuje i vám.

  • Podotkla také, že jde o dokonalé zimní jídlo a když jej ve svých restauracích vyřadila z letního menu, zarmoutila spoustu hostů.
  • A i když zdůrazňuje, že příprava koláče zabere trochu víc času, což se při kocovině moc nehodí, určitě stojí za námahu, protože výsledkem je fantastické „comfort food“.
  • Zkuste třeba náš recept na základní kuřecí koláč, do kterého můžete bez obav využít hotové křehké i listové těsto a ušetřit tak drahocenný čas.

 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč