Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1533 kcal
Bílkoviny 93 g
Cukr 9 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kdo by nemiloval těstoviny se sýrem? Tahle americká klasika patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec. 

Suroviny

450 g
krátké těstoviny nejlépe kolínka
sůl
máslo 1 PL
čedar 340 g
velmi výrazný (extra sharp)
kajenský pepř ČL
+ na ozdobu
špetka
uzená paprika mletá
mléko 180 ml

1 Troubu předehřejte na 210°C. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě na skus a slijte. Pekáček vymažte máslem. Sýr nahrubo nastrouhejte, vsypte do jiné mísy a promíchejte s kořením, dejte si stranou 1,5 hrnku (1 hrnek = 250ml) a do mísy přisypte těstoviny. Vše promíchejte a přesypte do pekáčku. Pěkně urovnejte a posypte zbylým sýrem. Přidejte špetku kajenského pepře a přelijte mlékem. Pečte 10–15 minut, až sýr pěkně zezlátne.

NĚCO NAVÍC

Se sýrem můžete experimentovat, vždycky je ale dobré spojit dva sýry – základní, který se postará o krémovitost a podkladovou chuť (zvolte např. čedar, gruyère, goudu, fontinu nebo ementál). Druhý sýr dodá omáčce určující tón – použít lze například parmazán, pecorino, fetu, kozí sýr nebo mascarpone. Sýrem to ale nekončí, do mac’n’cheese můžete přimíchat bylinky (čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku nebo hladkolistou petrželku) či koření (čerstvě mletý pepř, hořčičný prášek, muškátový oříšek). Přidat lze třeba i předvařenou zeleninu nebo uzeniny. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit