Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1533 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 9 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval těstoviny se sýrem? Tahle americká klasika patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec. 

Související recepty

Suroviny

450 g
krátké těstoviny nejlépe kolínka
sůl
máslo 1 PL
čedar 340 g
velmi výrazný (extra sharp)
kajenský pepř ČL
+ na ozdobu
špetka
uzená paprika mletá
mléko 180 ml

1 Troubu předehřejte na 210°C. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě na skus a slijte. Pekáček vymažte máslem. Sýr nahrubo nastrouhejte, vsypte do jiné mísy a promíchejte s kořením, dejte si stranou 1,5 hrnku (1 hrnek = 250ml) a do mísy přisypte těstoviny. Vše promíchejte a přesypte do pekáčku. Pěkně urovnejte a posypte zbylým sýrem. Přidejte špetku kajenského pepře a přelijte mlékem. Pečte 10–15 minut, až sýr pěkně zezlátne.

NĚCO NAVÍC

Se sýrem můžete experimentovat, vždycky je ale dobré spojit dva sýry – základní, který se postará o krémovitost a podkladovou chuť (zvolte např. čedar, gruyère, goudu, fontinu nebo ementál). Druhý sýr dodá omáčce určující tón – použít lze například parmazán, pecorino, fetu, kozí sýr nebo mascarpone. Sýrem to ale nekončí, do mac’n’cheese můžete přimíchat bylinky (čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku nebo hladkolistou petrželku) či koření (čerstvě mletý pepř, hořčičný prášek, muškátový oříšek). Přidat lze třeba i předvařenou zeleninu nebo uzeniny. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Komentáře

Jan Fesl

Normálně recenze nepíši, ale tady musím. Naprosto otřesný recept. Škoda surovin a nejvíce škoda toho množství sýra, protože po vlití 250ml mléka z toho uděláte cachtavou věc, která je navíc ještě úplně bez chuti. Jídlo vařeno přesně podle instrukcí včetně "něco navíc" postupu.

Lucie Velek

Dobrý den, mrzí nás, že se se Vám těstoviny nepovedly. Důvodů může být několik: jednak výška nádoby – pekáč, v němž se zapékají, by měl být poměrně mělký, aby se tekutina stihla vypařit. V receptu je navíc předepsáno 180 ml mléka, pokud jste dal 250 ml, je možné, že těstoviny ho nestačily všechno nasát a výsledek byl příliš tekutý. Důležité také je, aby těstoviny nebyly převařené (skutečně by měly být al dente – tedy uprostřed ještě trochu tvrdé, pokud budou uvařené doměkka, nepojmou už další tekutinu). Ohledně chuti: nevíme, jaký sýr jste použil, ale vřele doporučujeme sáhnout po opravdu výrazném druhu, pak by se nemělo stát, že výsledek bude bez chuti.

Obchod Apetit