Kdo by nemiloval těstoviny se sýrem? Tahle americká klasika Macaroni and cheese patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec.
Postup
Troubu předehřejte na 210°C.
Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě na skus a slijte.
Pekáček vymažte máslem. Sýr nahrubo nastrouhejte, vsypte do jiné mísy a promíchejte s kořením, dejte si stranou 1,5 hrnku (1 hrnek = 250ml) a do mísy přisypte těstoviny. Vše promíchejte a přesypte do pekáčku.
Pěkně urovnejte a posypte zbylým sýrem. Přidejte špetku kajenského pepře a přelijte mlékem. Pečte 10–15 minut, až sýr pěkně zezlátne.
NĚCO NAVÍC
Se sýrem můžete experimentovat, vždycky je ale dobré spojit dva sýry – základní, který se postará o krémovitost a podkladovou chuť (zvolte např. čedar, gruyère, goudu, fontinu nebo ementál). Druhý sýr dodá omáčce určující tón – použít lze například parmazán, pecorino, fetu, kozí sýr nebo mascarpone.
Sýrem to ale nekončí, do mac’n’cheese můžete přimíchat bylinky (čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku nebo hladkolistou petrželku) či koření (čerstvě mletý pepř, hořčičný prášek, muškátový oříšek).
Přidat lze třeba i předvařenou zeleninu nebo uzeniny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zapékané těstoviny: 21 ověřených receptů(21 receptů )
- Rychlé rodinné recepty, které zvládnete ve dvou až třech krocích(29 receptů )
- Krémové těstoviny aneb Kouzlo krémových omáček(16 receptů )
- 35x zapečené těstoviny: Nostalgie v moderním kabátu(36 receptů )