0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Macaroni and cheese

Macaroni and cheese
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Macaroni and cheese

4.8 / 5. Počet hodnocení: 62
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4450 kcal
Bílkoviny 253 g
Sacharidy 235 g
Tuky 275 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval těstoviny se sýrem? Tahle americká klasika Macaroni and cheese patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec. 

Suroviny

těstoviny 450 g
krátké těstoviny (nejlépe macaroni nebo kolínka)
sůl
máslo 1 PL
čedar 340 g
velmi výrazný (extra sharp)
čedar 340 g
výrazný (sharp)
kajenský pepř 0.25 ČL
nebo méně podle podle + na ozdobu
paprika mletá uzená 1 špetka
mletá
mléko 180 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 210°C.

2

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě na skus a slijte.

3

Pekáček vymažte máslem. Sýr nahrubo nastrouhejte, vsypte do jiné mísy a promíchejte s kořením, dejte si stranou 1,5 hrnku (1 hrnek = 250ml) a do mísy přisypte těstoviny. Vše promíchejte a přesypte do pekáčku.

4

Pěkně urovnejte a posypte zbylým sýrem. Přidejte špetku kajenského pepře a přelijte mlékem. Pečte 10–15 minut, až sýr pěkně zezlátne.

NĚCO NAVÍC
Se sýrem můžete experimentovat, vždycky je ale dobré spojit dva sýry – základní, který se postará o krémovitost a podkladovou chuť (zvolte např. čedar, gruyère, goudu, fontinu nebo ementál). Druhý sýr dodá omáčce určující tón – použít lze například parmazán, pecorino, fetu, kozí sýr nebo mascarpone.

Sýrem to ale nekončí, do mac’n’cheese můžete přimíchat bylinky (čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku nebo hladkolistou petrželku) či koření (čerstvě mletý pepř, hořčičný prášek, muškátový oříšek).

Přidat lze třeba i předvařenou zeleninu nebo uzeniny. 

Související články

AD
6 důvodů, proč jsou italské těstoviny zdravé
  • Zajímavosti

6 důvodů, proč jsou italské těstoviny zdravé

1.     Těstoviny jsou jednoduchým jídlem Těstoviny jsou jednoduchou poživatinou vyrobenou z tvrdé pšenice – semoliny – a vody. Semolina pochází z vnitřku pšeničného zrna a je jedinou surovinou na jejich výrobu. Kvalita...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit