Slané koláče nemusejí nutně vypadat jako quiche. Tenhle páj s pokličkou vás dostane nejpozději při prvním zakousnutí.
Suroviny
Postup
Velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Vlijte olej a vsypte maso, osolte a opepřete a tři až čtyři minuty opékejte. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Vsypte cibuli, tymián a česnek a tři až čtyři minuty opékejte na nižším plameni.
Pak na pánev vraťte maso. V misce smíchejte mouku s 80 ml vody. Na pánev vlijte vývar, mléko a nakonec vodu s moukou. Vařte deset minut za stálého míchání, aby směs zhoustla. Dejte stranou a nechte vychladnout.
Zahřejte troubu na 220 °C. Křehké těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na plát o síle 3 mm a vyložte jím koláčovou formu o průměru dvacet centimetrů. Na něj naneste zchladlou kuřecí směs (kdybyste nanesli teplou, těsto by se trhalo). Listové těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na plát o síle 3 mm.
Z plátu listového těsta udělejte na koláči pokličku a uprostřed vykrojte malý kruhový otvor, aby měla kudy utíkat pára. Těsta po obvodu formy přimáčkněte k sobě a přesahující okraje odkrojte. Povrch koláče potřete trochou prošlehaného vejce.
Formu přeneste na plech a zhruba pětadvacet až třicet minut pečte, aby listové těsto pěkně vyběhlo a zezlátlo.
NĚCO NAVÍC
Do našich receptů můžete pohodlně použít hotové rozválené křehké i listové těsto, které je pod značkou Wewalka k dostání v široké síti obchodů.