Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: vepřová pečeně

Pikantní vepřové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jeden z nejhodnotnějších dílů vepřového masa se hodí na řízky, na minutku i na pečení v celku. A podle kuchaře Vaška Friče je právě pečeně ideální pro ty, kteří s vařením teprve začínají.

Pečeně (někdy se jí také říká karé) je libový pruh masa ležící na žebrech a přiléhající k páteři.

  • Pečeně začíná za krkovicí, od které se odděluje zpravidla řezem mezi 6. a 7. žebírkem. U kýty končí mezi předposledním a posledním obratlem.
  • V části u kýty k pečeni ze spodní strany páteře přiléhá panenka (u hovězího svíčková), kterou někdy můžete koupit i s pečení. Prodává se s kostí, čili s částí žeber, nebo bez kosti.
  • Z pečeně se pak krájejí plátky – kotlety. U hovězího jí odpovídá roštěná.


vepřové maso

Na co je pečeně vhodná?

  • Na přípravu minutek. Kotleta je spolu s panenkou nejvhodnějším kusem vepřového masa k velmi rychlé přípravě na pánvi.
  • Hodí se pro začátečníky. Na rozdíl třeba od kýty nemůže při jejím krájení ‚přes vlákno‘ ani začátečník udělat chybu.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč