Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství odhaleno: Ze kterého masa připravíte nebesky dobrou sekanou? Objevili jsme několik variant

Klasická sekaná
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Na sekanou se vždycky používá mleté maso. Zvolit můžete vepřové, hovězí, krůtí, telecí i jehněčí nebo jejich směs. Často se kombinují různé druhy masa, aby se dosáhlo bohatší chuti, šťavnatosti a lepší struktury. 

Ideální šťavnatost sekané zajistí mleté maso s tučností kolem 20 %. Pokud se rozhodnete pro příliš tučné maso, ze sekané se hodně tuku vypeče a sekaná se výrazně během pečení zmenší. Málo tuku může vést k tomu, že sekaná bude suchá a drolivá. 

  • Čím jemněji je maso umleté, tím hutnější bude mít sekaná konzistenci po upečení.
  • Hruběji namleté maso dodá sekané strukturu.

Ať už si vyberete jakékoli maso k přípravě sekané, je důležité ho ochutit cibulí, česnekem a bylinkami, případně přidat další koření jako pepř nebo kmín. Do masové směsi na sekanou se často přidává také strouhanka, vejce nebo bílé pečivo namočené v mléce, které mají zlepšit texturu sekané a udržet ji plnou šťávy.

Mix mletého hovězího a vepřového

Směs hovězího a vepřového masa patří v Česku mezi nejoblíbenější suroviny na přípravu sekané. Hovězí maso přináší bohatou chuť a vepřové zase zajišťuje šťavnatost. Obvykle se maso míchá v poměru 1:1.

Vepřové mleté

Mleté vepřové maso je šťavnatější než hovězí a dodá sekané lahodnou chuť. Je také tučnější, což pomáhá udržet sekanou šťavnatou během pečení. Na přípravu vepřové sekané se běžně používá.

Skryt pre seznam

Mleté hovězí maso

Samotné hovězí nebo telecí maso můžete také použít pro přípravu sekané, zejména pokud preferujete méně tučné jídlo. Doporučuje se vybírat hovězí maso s 20% podílem tuku, aby sekaná nebyla příliš suchá.

Kuřecí nebo krůtí mleté maso

Lehčí sekanou připravíte z mletého drůbežího, kuřecího nebo krůtího masa. Ani jedno z nich není tučné, proto je dobré do masové směsi na sekanou tuk a vlhkost přidat – například v podobě vajec, zeleniny nebo uzeniny.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín