Krůta je favoritem mezi drůbežím masem. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnaté, bílé i tmavé. A můžete ji udělat na sto a jeden způsob!
Je vhodná pro každého. Labužníci si z jejích prsou připraví rafinované medailonky, zkušení se pustí do rolování, ale poslouží i těm, kdo experimenty právě nemilují – není totiž lepší drůbeží řízeček než z krůty!
Další její výhodou je její velikost: s kuřetem, které chuťově připomíná, velkou rodinu nenakrmíte! S krůtím stehnem to zvládnete hravě.
Co s krůtou v kuchyni?
Roláda a závitky
Prsa krůty jsou velká a proto ideální pro plnění, můžete z nich přípravovat rolády, rolky či závitky. V náplni experimentujte s bylinkami, přidat můžete citronovou kůru nebo chilli pastu harissa atd. Vždy ale použijte olivový olej nebo máslo, abyste zajistili šťavnatost.
Nádivka
Plát krůtích prsou můžete naplnit i klasickou nádivkou s houskou, vejcem, petrželkou a třeba opečenou slaninou a cibulkou.
Pečeně
Krůtí prso se dá i péct v celku, ale je třeba jej péct téměř celou dobu zakryté a při dopékání přelévat vypečenou šťávou. Doporučujeme je nejdřív je přes noc marinovat ve směsi olivového oleje, drceného sušeného chilli, oregana, mletého koriandru, římského kmínu a drceného česneku. A pak pomalu péct.