Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zpestřete si jarní menu superzdravými klíčky a výhonky. Vypěstujete je doma, pochutnáte si a tělo vám bude děkovat

Rýže s cuketou, mrkví a výhonky
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Klíčky patří k superpotravinám, kterými si můžeme zpestřit běžný jídelníček celoročně. V době jarního rozpuku klíčky ale lákají víc, po zimě lidské tělo touží po čerstvé křupavé zelenině. Výhonky a klíčky vypěstujete doma, takže lokální zeleninu získáte přímo od zdroje. 
 

Proč je dobré jíst klíčky a výhonky?

Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitamínů a dalších důležitých látek pro růst malé rostlinky, potažmo pro lidský organismus. Potřebné procesy v suchém semínku nastartujete namočením do vody. Zvládnete i s vybavením, co už máte doma. 

Další výhodou  je, že skvěle chutnají a pokrmu dodají křupavost a mnohdy i správný říz – záleží, po kterých sáhnete. Báječné jsou naklíčené luštěniny jako čočka nebo hrách i obiloviny (například pšenice). 

  • Obsahují vitamíny A, B, C a K, z minerálů pak vápník, draslík, hořčík, selen, zinek a železo.
  • Klíčky a výhonky obsahují zdraví prospěšné antioxidanty.
  • Klíčky patří k nejlevnějším zdrojům mikroživin.

Co je potřeba k domácímu klíčení?

Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma. 

  • Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní. 
  • Klíčit ale můžete i bez speciálního vybavení, vystačíte si i se zavařovací sklenicí.

Semínek vhodných ke klíčení existuje celá řada. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny.

  • Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, brokolice, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel.
  • Vyhněte se klíčení fazolí, které se za syrova jíst nedají. Naklíčené neuvařené fazole mohou způsobit zažívací obtíže. 

Jak na to?

Domácí klíčení je relativně snadná disciplína a zvládne ji každý.

  1. Stačí nasypat 1 – 2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat.
  2. Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat. 

Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo. 

Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2 – 3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny. 

  • Klíčky můžete konzumovat jen tak samotné nebo jimi zpestřit různé salátypomazánkyrizota a další oblíbená jídla.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč