Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční hodnoty, nespočet možností přípravy a zdravotních benefitů. Jejich zařazením na jídelníček získáte spousty výhod, a navíc si můžete vybrat z mnoha rozličných druhů.
Častým důvodem, proč se lidé vyhýbají fazolím je delší doba přípravy a případné trávicí komplikace. Ty se však však dají zmírnit nebo zcela eliminovat namočením fazolí, naklíčením nebo přidáním bylin do vody, ve které se vaří.
- Luštěniny jsou velmi dobrým i levným zdrojem živin a zdraví prospěšných látek.
- Pomáhají v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Jsou také spojovány se snižováním zánětlivých procesů v těle.
- Doporučují se pacientům s onemocněním diabetes pro vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Takové potraviny tedy zvyšují hladinu krevního cukru postupně a pomalu, což je důležité pro vyrovnávání hodnot.
- Jsou také skvělým pomocníkem při regulaci hmotnosti. Fazole dobře a na dlouho zasytí. Tělo je dobře tráví a patří mezi jednu z potravin, kterou můžeme konzumovat i ve večerních hodinách. Navíc údajně odbourávají břišní tuky.
- Kromě výhod mají i nevýhodu v podobě nadýmání, ale správnou přípravou se dá těmto nežádoucím účinkům předejít.
- Základem je před přípravou namočit (záleží podle druhu) a pak důkladně povařit.
10 oblíbených druhů fazolí
- Bílé – Větší bílé fazole vynikají krémovou strukturou a jemnou chutí, díky tomu je její použití opravdu všestranné. Nejčastěji ji využijeme rozmačkanou nebo rozmixovanou. Snadno tak připravíte fazolové pyré, pomazánky a polévky. Hodí se ovšem i do salátů, vařených směsí nebo k zapékání.
- Purpurové – Velké purpurové fazole mají neutrální chuť, takže se vyplatí je řádně okořenit nebo přidat výraznou bylinku jako je majoránka, tymián či rozmarýn. Vhodné jsou do salátů a jako zavářka do polévek.
- Černé – Střední černé fazole mají sladší zemitou chuť a používají se nejčastěji v mexické a latinskoamerické kuchyni. Skvělé jsou v kombinaci s jalapeňos papričkami, citronovou šťávou a koriandrem nebo jako příloha k pečenému masu.
- Červené – Velké červené až hnědé fazole mají jemně nasládlou chuť a zvládnou větší množství koření. Často se připravují jako příloha s kajenským pepřem nebo jiným pikantním druhem koření. Vhodné jsou také do jídel z jednoho hrnce nebo na fazolový burger.
- Barevné – Dozrávají v červené, hnědé nebo černé barvě a vyznačují se moučnou konzistencí. Stejně jako červené fazole snesou pikantnější koření a údajně jsou nejlepší pro přípravu chilli con carne.
- Černé oko – Menší světlé fazole s charakteristickou černou skvrnou mají neutrální chuť, hodí jako zavářka do polévek. Dochucené bylinkami nebo kořením se budou skvěle vyjímat v salátu. Vynikají vysokým obsahem kyseliny listové.
- Pinto – Středně velké fazole pinto mají přírodně pikantní chuť. Právě proto jsou velmi populární v Mexiku a USA. S oblibou se přidávají do rýžových pokrmů například do fazolovorýžových katbanátků nebo se vaří společně s další zeleninou a masem.
- Borlotti – Italské fazole mají krásný mramorový vzhled a výraznou nasládlou až oříškovou chuť. Nejčastěji se využívá v italské, turecké nebo portugalské kuchyni a hodí se do salátů, ragú, dušených pokrmů. Jsou nedílnou součástí oblíbené polévky minestrone a přidávají se i do těstovin.
- Mungo – Menší zelené fazole pochází z Indie a oblíbené jsou také v Číně a Thajsku. Obsahují velké množství minerálních látek a chutí trochu připomínají hrášek. Pokud je necháte naklíčit, dočkat se můžete oblíbených mungo klíčků.
- Adzuki – Malé červené fazolky z Číny mají oříškovou chuť. Nejčastěji se využívají v čínské, japonské a korejské kuchyni ne jako klasická fazole, ale v podobě sladké pasty. Ta se pak přidává do nejrůznějších koláčků, taštiček a sladkostí, nebo se z naklíčených fazolek připravuje čaj.
Zaoceánský původ
Fazole pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují již po tisíce let. Semena rostliny se zpracovávají na nejrůznější způsoby a najdeme jich až 50 druhů. Jedná se asi o nejpopulárnější luštěninu vůbec. Fazole mají totiž skvělé nutriční hodnoty, obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, kyseliny listové, fosforu a vitaminy skupiny B. Na druhou stranu mají poměrně nízkou kalorickou hodnotu, což z nich dělá jednu z nejvýživnějších potravin.