Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát
sdílet:
Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční hodnoty, nespočet možností přípravy a zdravotních benefitů. Jejich zařazením na jídelníček získáte spousty výhod, a navíc si můžete vybrat z mnoha rozličných druhů.

Co fazole obsahují 

Ačkoli jsou benefity luštěnin známy, mnoho z nás se jim i přes to vyhýbá. Nejčastějším důvodem je delší doba přípravy a následná plynatost, která se však dá eliminovat správným namočením fazolí, naklíčením nebo přidáním majoránky. Luštěniny jsou velmi dobrým i levným zdrojem živin a zdraví prospěšných látek, zajisté se vyplatí je přidat na rodinný jídelníček. 

Fazole jsou luštěninou pocházející převážně ze Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují již po tisíce let. Semena rostliny se zpracovávají na nejrůznější způsoby a najdeme jich až 50 druhů. Jedná se asi o nejpopulárnější luštěninu vůbec. Fazole mají totiž skvělé nutriční hodnoty, obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, kyseliny listové, fosforu a vitaminy skupiny B. Na druhou stranu mají poměrně nízkou kalorickou hodnotu, což z nich dělá jednu z nejvýživnějších potravin

Zázračné luštěniny

Zázračné luštěniny

Více

Fazole mají mnoho zdravotních benefitů

Pomáhají v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním, které celosvětově představují nejčastější příčinu úmrtí. Strava bohatá na fazole snižuje hladinu LDL cholesterolu, který zapříčiňuje vznik srdečních chorob. Jsou také spojovány se správnou regulací krevního tlaku a snižováním zánětlivých procesů v těle. 

Doporučují se pacientům s onemocněním diabetes pro vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Takové potraviny tedy zvyšují hladinu krevního cukru postupně a pomalu, což je důležité pro vyrovnávání hodnot. 

Jsou také skvělým pomocníkem při regulaci hmotnosti. Zde se opět uplatňuje vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Fazole dobře a dlouho zasytí, eliminují tím nečekané návaly hladu. Tělo je dobře tráví a patří mezi jednu z potravin, kterou můžeme konzumovat i ve večerních hodinách. Navíc údajně odbourávají břišní tuky. 

Kromě výhod mají i malou nevýhodu v podobě nadýmání, ale správnou přípravou se dá těmto nežádoucím účinkům předejít. Základem je před přípravou namočit (záleží podle druhu) a pak důkladně povařit. Tímto se sníží obsah cukru až o 75 %, právě on může za následnou plynatost. 

5 kroků, jak připravovat luštěniny

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Více

10 oblíbených druhů fazolí

  • Bílé – Větší bílé fazole vynikají krémovou strukturou a jemnou chutí, díky tomu je její použití opravdu všestranné. Nejčastěji ji využijeme rozmačkanou nebo rozmixovanou. Snadno tak připravíte fazolové pyré, pomazánky a polévky. Hodí se ovšem i do salátů, vařených směsí nebo k zapékání. 
  • Purpurové – Velké purpurové fazole mají neutrální chuť, takže se vyplatí je řádně okořenit nebo přidat výraznou bylinku jako je majoránka, tymián či rozmarýn. Vhodné jsou do salátů a jako zavářka do polévek.
  • Černé – Střední černé fazole mají sladší zemitou chuť a používají se nejčastěji v mexické a latinskoamerické kuchyni. Skvělé jsou v kombinaci s jalapeňos papričkami, citronovou šťávou a koriandrem nebo jako příloha k pečenému masu
  • Červené – Velké červené až hnědé fazole mají jemně nasládlou chuť a zvládnou větší množství koření. Často se připravují jako příloha s kajenským pepřem nebo jiným pikantním druhem koření. Vhodné jsou také do jídel z jednoho hrnce nebo na fazolový burger
  • Barevné – Dozrávají v červené, hnědé nebo černé barvě a vyznačují se moučnou konzistencí. Stejně jako červené fazole snesou pikantnější koření a údajně jsou nejlepší pro přípravu chilli con carne
  • Černé oko – Menší světlé fazole s charakteristickou černou skvrnou mají neutrální chuť, hodí jako zavářka do polévek. Dochucené bylinkami nebo kořením se budou skvěle vyjímat v salátu. Vynikají vysokým obsahem kyseliny listové. 
  • Pinto – Středně velké fazole pinto mají přírodně pikantní chuť. Právě proto jsou velmi populární v Mexiku a USA. S oblibou se přidávají do rýžových pokrmů například do fazolovorýžových katbanátků nebo se vaří společně s další zeleninou a masem. 
  • Borlotti – Italské fazole mají krásný mramorový vzhled a výraznou nasládlou až oříškovou chuť. Nejčastěji se využívá v italské, turecké nebo portugalské kuchyni a hodí se do salátů, ragú, dušených pokrmů. Jsou nedílnou součástí oblíbené polévky minestrone a přidávají se i do těstovin
  • Mungo – Menší zelené fazole pochází z Indie a oblíbené jsou také v Číně a Thajsku. Obsahují velké množství minerálních látek a chutí trochu připomínají hrášek. Pokud je necháte naklíčit, dočkat se můžete oblíbených mungo klíčků. 
  • Adzuki – Malé červené fazolky z Číny mají oříškovou chuť. Nejčastěji se využívají v čínské, japonské a korejské kuchyni ne jako klasická fazole, ale v podobě sladké pasty. Ta se pak přidává do nejrůznějších koláčků, taštiček a sladkostí, nebo se z naklíčených fazolek připravuje čaj. 

 

Foto v textu: Jasmine Waheed (Unsplash)

Související recepty

Související články

5 rychlých večeří s fazolemi
  • Tipy a triky

5 rychlých večeří s fazolemi

Až budete nakupovat, přidejte do košíku i pár konzerv s fazolemi. Drobné bílé i větší červené najdou uplatnění v mnoha jídlech, kter...
Jak na to: fazole
  • Tipy a triky

Jak na to: fazole

VařeníAbyste z této zdravé potraviny dostali maximum, je třeba fazole před vařením přes noc namočit, aby se vyplavily problematické látky jako puriny, oligosacharidy a lektiny. Poté je propláchněte a dejte čerstvou vodu, i když ve starších...
Proč namáčet fazole
  • Tipy a triky

Proč namáčet fazole

Naberou zpět vodu a probíhá proces, kdy se probouzí k životu klíček – semeno se chystá k naklíčení, a tím je luštěnina ještě výživnější. Doba namáčení se řídí podle druhu fazolí. ...
Velký přehled luštěnin
  • Novinky a zajímavosti

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a sójové boby. Fazole a čočka mají spoustu poddruhů lišících se barvou i chutí. Zařadit luštěniny do jídelníčku se vyplatí, jsou...
Velký přehled luštěnin
  • Novinky a zajímavosti

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a sójové boby. Fazole a čočka mají spoustu poddruhů lišících se barvou i chutí. Zařadit luštěniny do jídelníčku se vyplatí, jsou...
Zázračné luštěniny
  • Tipy a triky

Zázračné luštěniny

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy, kde se zabýváme bohatým výživovým přínosem pro lidský organismus a také vám poradíme, jak nadýmání předcházet. Nechybí ani...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

1 Správně si vyberte Možná jsou pro vás luštěniny obtížně stravitelné a hodně vás nadýmají. Správná příprava může tuto nepříjemnost zmírnit stejně jako výběr takových luštěnin, které jsou pro vás nejvhodnější. Protože látky, které...
Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?
  • Tipy a triky

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš často. Důvodem může být to, že luštěniny nadýmají. Obzvlášť, když se nepřipraví správně. A kdo by chtěl chodit celý den s...

Obchod Apetit