0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzelné fazole: Jaké znáte druhy a proč je jíst?

Kouzelné fazole: Jaké znáte druhy a proč je jíst?
sdílet:

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční hodnoty, nespočet možností přípravy a zdravotních benefitů. Jejich zařazením na jídelníček získáte spousty výhod, a navíc si můžete vybrat z mnoha rozličných druhů.

Častým důvodem, proč se lidé vyhýbají fazolím je delší doba přípravy a případné trávicí komplikace. Ty se však však dají zmírnit nebo zcela eliminovat namočením fazolí, naklíčením nebo přidáním bylin do vody, ve které se vaří.

  • Luštěniny jsou velmi dobrým i levným zdrojem živin a zdraví prospěšných látek.
  • Pomáhají v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Jsou také spojovány se snižováním zánětlivých procesů v těle. 
  • Doporučují se pacientům s onemocněním diabetes pro vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Takové potraviny tedy zvyšují hladinu krevního cukru postupně a pomalu, což je důležité pro vyrovnávání hodnot. 
  • Jsou také skvělým pomocníkem při regulaci hmotnosti. Fazole dobře a na dlouho zasytí. Tělo je dobře tráví a patří mezi jednu z potravin, kterou můžeme konzumovat i ve večerních hodinách. Navíc údajně odbourávají břišní tuky. 
  • Kromě výhod mají i nevýhodu v podobě nadýmání, ale správnou přípravou se dá těmto nežádoucím účinkům předejít.
  • Základem je před přípravou namočit (záleží podle druhu) a pak důkladně povařit. 

10 oblíbených druhů fazolí

  • Bílé – Větší bílé fazole vynikají krémovou strukturou a jemnou chutí, díky tomu je její použití opravdu všestranné. Nejčastěji ji využijeme rozmačkanou nebo rozmixovanou. Snadno tak připravíte fazolové pyré, pomazánky a polévky. Hodí se ovšem i do salátů, vařených směsí nebo k zapékání. 
  • Purpurové – Velké purpurové fazole mají neutrální chuť, takže se vyplatí je řádně okořenit nebo přidat výraznou bylinku jako je majoránka, tymián či rozmarýn. Vhodné jsou do salátů a jako zavářka do polévek.
  • Černé – Střední černé fazole mají sladší zemitou chuť a používají se nejčastěji v mexické a latinskoamerické kuchyni. Skvělé jsou v kombinaci s jalapeňos papričkami, citronovou šťávou a koriandrem nebo jako příloha k pečenému masu
  • Červené – Velké červené až hnědé fazole mají jemně nasládlou chuť a zvládnou větší množství koření. Často se připravují jako příloha s kajenským pepřem nebo jiným pikantním druhem koření. Vhodné jsou také do jídel z jednoho hrnce nebo na fazolový burger
  • Barevné – Dozrávají v červené, hnědé nebo černé barvě a vyznačují se moučnou konzistencí. Stejně jako červené fazole snesou pikantnější koření a údajně jsou nejlepší pro přípravu chilli con carne
  • Černé oko – Menší světlé fazole s charakteristickou černou skvrnou mají neutrální chuť, hodí jako zavářka do polévek. Dochucené bylinkami nebo kořením se budou skvěle vyjímat v salátu. Vynikají vysokým obsahem kyseliny listové. 
  • Pinto – Středně velké fazole pinto mají přírodně pikantní chuť. Právě proto jsou velmi populární v Mexiku a USA. S oblibou se přidávají do rýžových pokrmů například do fazolovorýžových katbanátků nebo se vaří společně s další zeleninou a masem. 
  • Borlotti – Italské fazole mají krásný mramorový vzhled a výraznou nasládlou až oříškovou chuť. Nejčastěji se využívá v italské, turecké nebo portugalské kuchyni a hodí se do salátů, ragú, dušených pokrmů. Jsou nedílnou součástí oblíbené polévky minestrone a přidávají se i do těstovin
  • Mungo – Menší zelené fazole pochází z Indie a oblíbené jsou také v Číně a Thajsku. Obsahují velké množství minerálních látek a chutí trochu připomínají hrášek. Pokud je necháte naklíčit, dočkat se můžete oblíbených mungo klíčků. 
  • Adzuki – Malé červené fazolky z Číny mají oříškovou chuť. Nejčastěji se využívají v čínské, japonské a korejské kuchyni ne jako klasická fazole, ale v podobě sladké pasty. Ta se pak přidává do nejrůznějších koláčků, taštiček a sladkostí, nebo se z naklíčených fazolek připravuje čaj. 

Zaoceánský původ

Fazole pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují již po tisíce let. Semena rostliny se zpracovávají na nejrůznější způsoby a najdeme jich až 50 druhů. Jedná se asi o nejpopulárnější luštěninu vůbec. Fazole mají totiž skvělé nutriční hodnoty, obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, kyseliny listové, fosforu a vitaminy skupiny B. Na druhou stranu mají poměrně nízkou kalorickou hodnotu, což z nich dělá jednu z nejvýživnějších potravin

Související články

Jak na to: fazole
  • Tipy a triky

Jak na to: fazole

Fazole jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin, obsahují zdravé tuky, množství vlákniny, minerální látky a vitaminy skupiny B. Víte, jak fazole připravovat, aby byly nejen zdravé, ale i dobré?   ...
Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné
  • Tipy a triky

Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy, kde se zabýváme bohatým výživovým přínosem pro lidský organismus a také vám poradíme, jak nadýmání předcházet. Nechybí ani...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...
Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?
  • Tipy a triky

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš často. Důvodem může být to, že luštěniny nadýmají. Obzvlášť, když se nepřipraví správně. A kdo by chtěl chodit celý den s...
Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit