Naklíčený hrách má obrovskou tradici. Dříve jej babky pučálnice pražily u malých kamínek a mohli jste si je koupit na zob. Stejně jako dnes pečené kaštany. Pučálka je jednoduché a prosté jídlo z naklíčeného hrachu a pár dalších surovin. Můžete k němu přidat vajíčko (pošírované i jako volské oko), rybu, ale třeba i sýrové krokety. Pokud hrachu naklíčíte omylem hodně, zkuste i sladkou variantu: s cukrem, skořicí a povidly či tvarohem.
Suroviny
Postup
Hrách přeberte, propláchněte, zalijte vodou aspoň tři centimetry nad hrách a nechte 24 hodin namočené stát na lince.
Z hrachu slijte vodu a propláchněte jej. Slijte, vraťte do sklenice nebo do mísy a zakryjte. Nejlepší na klíčení je klíčicí sklenice s perforovaným víčkem, ale dobře poslouží i nepřilnavá fólie, do které uděláte pár dírek, aby hrách mohl dýchat. Nechte stát na lince (vyhněte se ale přímému slunci). Hrách alespoň 2x denně propláchněte, ideálně vždy ráno a večer. Zhruba třetí den budou z hrášku rašit klíčky. Můžete jej rovnou zpracovat, nebo mu dopřejte den či dva navíc.
Na pučálku rozehřejte v pánvi máslo, přidejte slaninu, cibuli a zvolna opékejte. Když je cibule měkká a slanina vypečená, přisypte hrách a nechte opékat, opatrně promíchávejte nebo prohoďte. Hotový hrášek je lehce křupavý a hlavně nasládlý. Nakonec přidejte majoránku, osolte, opepřete a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pučálka je v podstatě opražený hrách, ochutit ho můžete dle libosti – přidat lze česnek i trochu balsamica, pro vegetariánskou variantu vynechte slaninu.