Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pučálka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1570 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 130 g
Tuky 88 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naklíčený hrách má obrovskou tradici. Dříve jej babky pučálnice pražily u malých kamínek a mohli jste si je koupit na zob. Stejně jako dnes pečené kaštany. Pučálka je jednoduché a prosté jídlo z naklíčeného hrachu a pár dalších surovin. Můžete k němu přidat vajíčko (pošírované i jako volské oko), rybu, ale třeba i sýrové krokety. Pokud hrachu naklíčíte omylem hodně, zkuste i sladkou variantu: s cukrem, skořicí a povidly či tvarohem.

Suroviny

hrách 150 g
suchý, celý
nakrájené na kostičky
nakrájené na proužky
majoránka (čerstvá) 2 snítky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Hrách přeberte, propláchněte, zalijte vodou aspoň tři centimetry nad hrách a nechte 24 hodin namočené stát na lince. 

2

Z hrachu slijte vodu a propláchněte jej. Slijte, vraťte do sklenice nebo do mísy a zakryjte. Nejlepší na klíčení je klíčicí sklenice s perforovaným víčkem, ale dobře poslouží i nepřilnavá fólie, do které uděláte pár dírek, aby hrách mohl dýchat. Nechte stát na lince (vyhněte se ale přímému slunci). Hrách alespoň 2x denně propláchněte, ideálně vždy ráno a večer. Zhruba třetí den budou z hrášku rašit klíčky. Můžete jej rovnou zpracovat, nebo mu dopřejte den či dva navíc.

3

Na pučálku rozehřejte v pánvi máslo, přidejte slaninu, cibuli a zvolna opékejte. Když je cibule měkká a slanina vypečená, přisypte hrách a nechte opékat, opatrně promíchávejte nebo prohoďte. Hotový hrášek je lehce křupavý a hlavně nasládlý. Nakonec přidejte majoránku, osolte, opepřete a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pučálka je v podstatě opražený hrách, ochutit ho můžete dle libosti – přidat lze česnek i trochu balsamica, pro vegetariánskou variantu vynechte slaninu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč