Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kefalonie: Taverny s překrásnými výhledy, bary a kafetérie, kde rádi uvíznete na dlouhé hodiny

Kefalonie
ZDROJ: Se souhlasem Šárky Měřičkové
sdílet:

Kefalonie patří k oblíbeným turistickým destinacím a ne nadarmo se jí přezdívá perla Jónského moře. Mě tato řecká ostrovní dáma uchvátila nejen antickou historií, tradičním folklórem nebo jednou z nejkrásnějších pláží na světě, ale také kulinářskými specialitami v tavernách a kafetériích.

Řecký ostrov Kefalonie jsem navštívila na romantické svatební cestě, kde jsme s mým novomanželem poznávali bohatou antickou historii a přírodní krásy ostrova. Poháněni známým pořekadlem jsme nechali lásku procházet nejen srdcem, ale také žaludkem.

Musaka kapitána Correliho

Není lepší způsob, jak nasát atmosféru ostrova Kefalonie (Cephalonia), než přes hvězdné výkony Penélope Cruz a Nicolase Cage ve filmu Mandolína kapitána Correliho. Přestože lovestory protkaná válečným konfliktem za zvuku mandolíny nenechala mé oči suché, nebyla bych to já, aby mě neoslovila také gastronomická stránka filmu. V tomto případě hraje po boku Cage hlavní roli musaka (moussaka).

  • Opravdovou řeckou musaku jsem měla možnost ochutnat v hlavním městě Kefalonie Argostoli, a přestože nepatřím mezi milovníky mletého masa, tento vrstvený pokrm mě zcela uchvátil.
  • Jak jsem již z prvního sousta poznala, příprava musaky je otázkou vytříbené chuti a také času. 
  • Vedle mletého hovězího masa hraje v musace prim lilek a dokonale jemná bešamelová omáčka.

Jelikož patřím mezi fanoušky pokrmů z jednoho hrnce, oslovila mě musaka i tím, že na talíř dostanete jídlo včetně přílohy v jednom. V případě musaky jsou to příjemně zapečené plátky brambor uvnitř pokrmu.

Poklady řecké kuchyně

Kefalonii se rozhodně vyplatí projet. K tomuto poslouží půjčovny aut, kterých je po celém ostrově nespočet. My jsme prozkoumali kefalonské krásy a navštívili třeba jednu z nejkrásnějších pláží na světě Myrtos, jeskyni Melissani s překrásnou průzračnou lagunou, malebnou přírodu u pláže Petani či oranžovo-červenou pláž XI. Téměř na všech místech na nás čekaly taverny s výběrem řeckých specialit. Ochutnala bych nejraději všechno...

  • Ryby a mořské plody na spoustu způsobů. Za zmínku stojí pokrm s názvem Sofrito, který se tradičně připravuje z masa, ale na Kefalonii jej můžete ochutnat i v rybí variantě. Jedná se o dušený pokrm s rajčaty, česnekem a bylinkami.
  • Tzatziky. Bez nich si návštěvu Řecka ani neumím představit. Pro mě jeden z nejosvěžujících pokrmů v horkých teplotách, které v srpnu na Kefalonii mířily ke čtyřicítce. Ráda je připravuji i doma k letnímu grilování. Stačí otrhat okurkovou sklizeň ze zahrádky, přidat česnek, kvalitní olivový olej a hlavně hustý řecký jogurt.
  • Bourborelia je luštěninová polévka, která mi udělala radost při večerní procházce městečkem Lassi, kde jsme byli ubytovaní.
  • Sice nejde o celý pokrm, ale nemůžu opomenout chuť řeckých oliv a olivového oleje, který bych mohla jíst s čerstvým pečivem k snídani, obědu i večeři. 
  • Ze sladkých jídel mě nejvíce oslovilo Komfeto. Sladkost z karamelizovaných oříšků, po které se mi ještě dnes sbíhají sliny. 

Káva a víno, víno a káva

Pití kávy v Řecku připomíná rituální chvíli. Kafetérie v Kefalonii nikdy nezejí prázdnotou. V jakékoli denní či večerní době zde můžete vidět Řeky vychutnávající si kávu celé dlouhé hodiny. Řecká kává je silná a, řekla bych, hořkosladká.

  • Mletá káva se vaří v hrníčku s cukrem a vodou a při varu pak vznikne typická pěna. 
  • Kávu si Řekové vychutnávají kdykoli během dne a i já jsem jí v Kefalonii vypila víc než obvykle.
  • Z nápojů jsem si vedle kávy velmi oblíbila místní víno Robola vyrobené ze stejnojmenných hroznů. Jeho chuť je svěží a příjemně citrusová. 

Určitě existuje spoustu dalších kefalonských specialit, které jsem nestihla ochutnat, a proto doufám, že se na tento čarokrásný ostrov ještě někdy znovu podívám.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín