Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si tzatziki jako Řekové. Důležitý je hustý jogurt a okurky jen tak trochu

Připravte si tzatziki jako Řekové. Důležitý je hustý jogurt a okurky jen tak trochu
ZDROJ: Shameel mukkath/pexels

Jen stěží byste hledali více osvěžující lahodný pokrm, který se hodí takřka ke všemu. Řecké tzatziki spojují dokonale vychlazené a svěží suroviny doplněné o bylinky, které pokrmu dodávají šmrnc a ještě více svěžesti. Zajímá vás, jak tuto studenou omáčku či dip připravují Řekové?

Nejvíc si tzatziki vychutnáte v Řecku, kde se připravují z pravého řeckého jogurtu. Ten je vždy hustý, protože se z něj nechává odkapat syrovátka. Tím se jogurt přirozeně zahustí a zvýší se v něm podíl bílkovin. 

  • První zmínky o vzniku tzatziki (či tzatziky) sahají až do dob starověkého Řecka.
  • Během staletí se tzatziki staly neodmyslitelnou součástí tradiční řecké kuchyně.
  • Dnes je tato osvěžující a lahodná pochoutka oblíbená po celém světě.

Co patří do tzatziki a jak je připravit?

Tzatziki řadíme mezi studené omáčky či dipy, které se hodí jak k masu, tak k bramborám, grilované zelenině, těstovinám nebo jako zálivka na zeleninový salát

  • Hlavními ingrediencemi jsou řecký jogurt, salátová okurka, olivový olej, česnek, čerstvé bylinky (zpravidla kopr, ale můžete použít třeba i mátu), sůl a ocet či citronová šťáva.
  • V mnoha specializovaných obchodech můžete najít také speciální koření na tzatziky.
  • Pokud nemáte po ruce řecký jogurt, použijte běžný bílý, jen ho alespoň hodinu před přípravou tzatziky nechte v utěrce či plátýnku odkapat.

Přestože hlavní suroviny jsou napříč Řeckem obdobné, v každé taverně ochutnáte tzatziki trochu jinak – někde nepřidávají kopr nebo česnek, jinde dávají jenom mátu. Vždycky však budete potřebovat jogurt, okurku a olivový olej. 

Na řecké tzatziki budete potřebovat:

  • 1 středně velkou salátovou okurku
  • 2 kelímky řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžičku čerstvého kopru či máty, nasekané na jemno
  • 1 lžičku bílého octa či citronové šťávy
  • sůl a čerstvé mletý pepř

Postup přípravy:

  1. Okurku omyjte a nastrouhejte na jemno. Někdo okurku předem oloupe, ale není to nutné. Nastrouhanou okurku dejte do sítka a nechte z ní odkapat přebytečnou tekutinu, vodu ještě vymačkejte. 
  2. V míse smíchejte ostatní suroviny (řecký jogurt, drcený česnek, olivový olej, ocet či citronovou šťávu, čerstvé bylinky) a na závěr přidejte nastrouhanou okurku. Česnek nemusíte samostatně drtit, ale můžete jej vložit celý do mixéru spolu s olivovým olejem a vytvořit česnekovou zálivku, kterou pak smícháte s ostatními uvedenými surovinami. Jak uvádí web ReckoNasBavi, mnozí Řekové tzatziki připravují právě tímto způsobem. 
  3. Tzatziki dochuťte solí a pepřem dle chuti a fólií či víčkem přikrytou mísu odložte alespoň na 30 minut do lednice. 

Tzatziki se obvykle podávají chlazené, proto jsou ideální letním osvěžením v horkých dnech

Zdroje informací: Eating Well, ReckoNasBavi, dTest

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč