Připravte si tzatziki jako Řekové. Důležitý je hustý jogurt a okurky jen tak trochu
Jen stěží byste hledali více osvěžující lahodný pokrm, který se hodí takřka ke všemu. Řecké tzatziki spojují dokonale vychlazené a svěží suroviny doplněné o bylinky, které pokrmu dodávají šmrnc a ještě více svěžesti. Zajímá vás, jak tuto studenou omáčku či dip připravují Řekové?
Nejvíc si tzatziki vychutnáte v Řecku, kde se připravují z pravého řeckého jogurtu. Ten je vždy hustý, protože se z něj nechává odkapat syrovátka. Tím se jogurt přirozeně zahustí a zvýší se v něm podíl bílkovin.
- První zmínky o vzniku tzatziki (či tzatziky) sahají až do dob starověkého Řecka.
- Během staletí se tzatziki staly neodmyslitelnou součástí tradiční řecké kuchyně.
- Dnes je tato osvěžující a lahodná pochoutka oblíbená po celém světě.
Co patří do tzatziki a jak je připravit?
Tzatziki řadíme mezi studené omáčky či dipy, které se hodí jak k masu, tak k bramborám, grilované zelenině, těstovinám nebo jako zálivka na zeleninový salát.
- Hlavními ingrediencemi jsou řecký jogurt, salátová okurka, olivový olej, česnek, čerstvé bylinky (zpravidla kopr, ale můžete použít třeba i mátu), sůl a ocet či citronová šťáva.
- V mnoha specializovaných obchodech můžete najít také speciální koření na tzatziky.
- Pokud nemáte po ruce řecký jogurt, použijte běžný bílý, jen ho alespoň hodinu před přípravou tzatziky nechte v utěrce či plátýnku odkapat.
Přestože hlavní suroviny jsou napříč Řeckem obdobné, v každé taverně ochutnáte tzatziki trochu jinak – někde nepřidávají kopr nebo česnek, jinde dávají jenom mátu. Vždycky však budete potřebovat jogurt, okurku a olivový olej.
Na řecké tzatziki budete potřebovat:
- 1 středně velkou salátovou okurku
- 2 kelímky řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžičku čerstvého kopru či máty, nasekané na jemno
- 1 lžičku bílého octa či citronové šťávy
- sůl a čerstvé mletý pepř
Postup přípravy:
- Okurku omyjte a nastrouhejte na jemno. Někdo okurku předem oloupe, ale není to nutné. Nastrouhanou okurku dejte do sítka a nechte z ní odkapat přebytečnou tekutinu, vodu ještě vymačkejte.
- V míse smíchejte ostatní suroviny (řecký jogurt, drcený česnek, olivový olej, ocet či citronovou šťávu, čerstvé bylinky) a na závěr přidejte nastrouhanou okurku. Česnek nemusíte samostatně drtit, ale můžete jej vložit celý do mixéru spolu s olivovým olejem a vytvořit česnekovou zálivku, kterou pak smícháte s ostatními uvedenými surovinami. Jak uvádí web ReckoNasBavi, mnozí Řekové tzatziki připravují právě tímto způsobem.
- Tzatziki dochuťte solí a pepřem dle chuti a fólií či víčkem přikrytou mísu odložte alespoň na 30 minut do lednice.
Tzatziki se obvykle podávají chlazené, proto jsou ideální letním osvěžením v horkých dnech.
Zdroje informací: Eating Well, ReckoNasBavi, dTest