Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si tzatziki jako Řekové. Důležitý je hustý jogurt a okurky jen tak trochu

Připravte si tzatziki jako Řekové. Důležitý je hustý jogurt a okurky jen tak trochu
ZDROJ: Shameel mukkath/pexels

Jen stěží byste hledali více osvěžující lahodný pokrm, který se hodí takřka ke všemu. Řecké tzatziki spojují dokonale vychlazené a svěží suroviny doplněné o bylinky, které pokrmu dodávají šmrnc a ještě více svěžesti. Zajímá vás, jak tuto studenou omáčku či dip připravují Řekové?

Nejvíc si tzatziki vychutnáte v Řecku, kde se připravují z pravého řeckého jogurtu. Ten je vždy hustý, protože se z něj nechává odkapat syrovátka. Tím se jogurt přirozeně zahustí a zvýší se v něm podíl bílkovin. 

  • První zmínky o vzniku tzatziki (či tzatziky) sahají až do dob starověkého Řecka.
  • Během staletí se tzatziki staly neodmyslitelnou součástí tradiční řecké kuchyně.
  • Dnes je tato osvěžující a lahodná pochoutka oblíbená po celém světě.

Co patří do tzatziki a jak je připravit?

Tzatziki řadíme mezi studené omáčky či dipy, které se hodí jak k masu, tak k bramborám, grilované zelenině, těstovinám nebo jako zálivka na zeleninový salát

  • Hlavními ingrediencemi jsou řecký jogurt, salátová okurka, olivový olej, česnek, čerstvé bylinky (zpravidla kopr, ale můžete použít třeba i mátu), sůl a ocet či citronová šťáva.
  • V mnoha specializovaných obchodech můžete najít také speciální koření na tzatziky.
  • Pokud nemáte po ruce řecký jogurt, použijte běžný bílý, jen ho alespoň hodinu před přípravou tzatziky nechte v utěrce či plátýnku odkapat.

Přestože hlavní suroviny jsou napříč Řeckem obdobné, v každé taverně ochutnáte tzatziki trochu jinak – někde nepřidávají kopr nebo česnek, jinde dávají jenom mátu. Vždycky však budete potřebovat jogurt, okurku a olivový olej. 

Na řecké tzatziki budete potřebovat:

  • 1 středně velkou salátovou okurku
  • 2 kelímky řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžičku čerstvého kopru či máty, nasekané na jemno
  • 1 lžičku bílého octa či citronové šťávy
  • sůl a čerstvé mletý pepř

Postup přípravy:

  1. Okurku omyjte a nastrouhejte na jemno. Někdo okurku předem oloupe, ale není to nutné. Nastrouhanou okurku dejte do sítka a nechte z ní odkapat přebytečnou tekutinu, vodu ještě vymačkejte. 
  2. V míse smíchejte ostatní suroviny (řecký jogurt, drcený česnek, olivový olej, ocet či citronovou šťávu, čerstvé bylinky) a na závěr přidejte nastrouhanou okurku. Česnek nemusíte samostatně drtit, ale můžete jej vložit celý do mixéru spolu s olivovým olejem a vytvořit česnekovou zálivku, kterou pak smícháte s ostatními uvedenými surovinami. Jak uvádí web ReckoNasBavi, mnozí Řekové tzatziki připravují právě tímto způsobem. 
  3. Tzatziki dochuťte solí a pepřem dle chuti a fólií či víčkem přikrytou mísu odložte alespoň na 30 minut do lednice. 

Tzatziki se obvykle podávají chlazené, proto jsou ideální letním osvěžením v horkých dnech

Zdroje informací: Eating Well, ReckoNasBavi, dTest

Skryt pre seznam