Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Famózní řecká kuchyně: Objevte chutné skvosty perly Středomoří!

Řecký salát se sýrem feta, olivami a zeleninou
ZDROJ: galyafanaseva / Pixabay
sdílet:

V řecké kuchyni hraje hlavní roli čerstvá zelenina, ryby, olivový olej, víno, jehněčí maso, chléb pita, olivy, bylinky, sýr feta a bílý jogurt. Seznamte se s řeckými specialitami, na dovolené v Řecku to určitě zúročíte.

 

Kolik vlivů, tolik chutí

Dnešní země na jihu Balkánského poloostrova a na Pelopónésu byla součástí mnoha říší, což se projevilo na její současné kuchyni. S každou další invazí a osídlením přicházely nové a nové kulinářské vlivy – z Balkánu, od Římanů, Benátčanů, Turků, Slovanů a dokonce i Angličanů.

  • Významný dopad na vývoj řecké gastronomie měla zejména Osmanská říše.
  • V této době musela všechna řecká jídla přijmout turecké názvy, které jim v mnoha případech vydržely dodnes. Jde například o tzatziki, hummus, baklavu, halvu nebo pita chléb.

Jaké jsou typicky řecké suroviny?

Řecko je národem drobných farmářů, kteří se věnují pěstování zeleniny a ovoce, obilovin, luštěnin i domácí výrobě olivového oleje a sýrů jako je feta, halloumi, kefalotiri, kasseri nebo graviera.

  • Řecké klima je ideální pro pěstování olivovníků a citroníků, které produkují dvě velmi důležité suroviny řecké kuchyně - citrony a olivy. 
  • Z bylinek nejvíce využívají oregano, mátu, tymián, které rostou v Řecku divoce, bazalku, muškátový oříšek nebo česnek.
  • Řekové rádi sahají po luštěninách všeho druhu, hlavní obilovinou je ječmen.
  • Oblíbenou a hojně používanou zeleninou jsou rajčata, lilek, brambory, zelené fazolky, paprika, špenát, artyčoky, vinné listy či u nás nepříliš známá okra.
  • Velkou část zejména kopcovitých oblastí Řecka tvoří vinice. Známým řeckým vínem je retsina, které během skladování získává chuť pryskyřice z dřevěných sudů.
  • Co se týče jiných alkoholických nápojů, typicky vám zde nalijí panáka anýzového likéru ouzo, který se vyrábí lisováním hroznů a směsi koření - anýzu, máty, hřebíčku, skořice a fenyklu.

Jako předkrm choriatiki, tzatziki nebo chorta

Pod jménem choriatiki se ukrývá řecký salát s fetou, rajčaty, okurkou, cibulí a černými olivami, který je velmi populární po celém světě. Výběr předkrmů a salátů je však v Řecku daleko širší.

  • Klasikou je salát tzatziki, který je směsí hustého řeckého jogurtu, česneku, nastrouhané okurky, olivového oleje, kopru a kapky citronové šťávy. Chutná skvěle samostatně i jako dip k e grilovanému masu či zelenině.
  • Salát chorta či horta (řecké slovo horta znamená tráva) představuje spařené části zelených rostlin jako jsou špenát, pampeliška nebo mangold. Ty se zakápnou citronovou šťávou, olivovým olejem a pochoutka plná vitamínů je na světě.
  • Další specialitou je dip, salát či pomazánka taramasalata, který se připravuje rozmixováním rybích jiker, chlebové střídky namočené ve vodě, oleje, cibule a citronové šťávy. Podává se s čerstvou zeleninou.

Spanakopita a keftedes ke svačině i k hlavnímu jídlu

Toto slané pečivo či koláč z filo těsta, naplněné směsí špenátu, citrónové šťávy, fety a kopru, najdete v nabídce řeckých taveren i luxusních restaurací.

  • Tradičně se podává nakrájený na malé trojúhelníky a konzumuje se lehce ohřátý společně s proslulým tzatziki.
  • Byl vynalezen během turecké okupace jako jídlo pro zemědělce, kteří "chleba se špenátem" nosili zabalený s sebou v kapse a svačili ho během práce.

Keftedes jsou masové kuličky (kofty), které se podávají jako předkrm nebo příloha slavné řecké musaky, ale mohou představovat i plnohodnotný hlavní chod v kombinaci s rýží a řeckým salátem.

  • Keftedes se připravují na grilu nebo na pánvi tradičně z mletého hovězího masa a nesmí chybět rajčatová omáčka.
  • Vegetariánskou variantou jsou rajčatové karbanátky tomatokeftedes typické pro oblast Santorini. Jsou v nich pouze rajčata, cibule, petržel, máta a hladká mouka pro zahuštění.
  • Další populárním pokrmem jsou kolokithokeftedes, což jsou smažené kuličky nebo placičky připravované z nastrouhaných cuket, fety, česneku a vejce. Přidává se do nich kopr a máta.

Gyros a souvlaki: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Obě tato jídla patří k řeckému fast foodu a liší se prakticky jen úpravou masa.

  • V Čechách známější gyros, který se ale správně vyslovuje „jiros“, je grilované maso napíchnuté na vertikální otáčející jehlu, ze kterého se odřezávají opečené kousky.
  • Zatímco souvlaki jsou špízy z marinovaných kousků masa, které se pečou v troubě.
  • Obě jídla se podávají s pitou, zeleninou, tzatziki, ale také s hranolkami.

Zapečené dobroty musaka a pastitsio

Světově známá musaka se v Řecku připravuje ke speciálním příležitostem, svátkům či oslavám a dala by se popsat jako exotičtější varianta italských lasagní.

  • Místo těstovin zastávají plátky lilku, které se prokládají mletým jehněčím masem. Nesmí chybět bešamelová omáčka, která po upečení vytváří zlatou kůrku.
  • V závislosti na konkrétní oblasti se pak jehněčí maso nahrazuje hovězím, místo lilků se může použít cuketa nebo brambory.
  • Ještě podobnější lasagním je pokrm zvaný pastitsio, který připomíná i americký mac and cheese. Skládá z vrstev těstovin ve tvaru trubiček, rajčat, mletého jehněčího masa a bešamelu, které se sypou strouhaným sýrem kefalotyri nebo kasseri.

Plněné vinné listy, rajčata nebo papriky

Každá řecká domácnost má svou vlastní variaci dolmades, ale tradičně jsou to balíčky z vinných listů plněné rýží a zeleninou. Pokrm yemista nebo gemista znamená „plněný“ a jde o rajčata a zelené papriky naplněné rýží a vnitřními částmi zeleniny.

  • Dolmades i yemista existují v čistě vegetariánské variantě, ale do náplně se může přidat i mleté maso.
  • Jako dip se k nim podává řecký jogurt a feta.
  • Kromě bezmasých variant si vegetariáni pochutnají třeba na dušeném špenátu s rýží zvaném spanakorizo či míchanými vejci s rajčaty, fetou, olivovým olejem dochucenými oregánem a tymiánem, kterým se říká strapatsada.

A sladká tečka? Základem řeckých dezertů je med a filo těsto

Pokud máte hodně rádi sladké, v Řecku si přijdete na své.

  • Sladkostí číslo jedna je baklava neboli mnohovrstevnaté filo těsto plněné nasekanými oříšky, to vše namočené v medu a cukrovém sirupu.
  • Další variantou je kataifi, což jsou do klubíčka zamotané nitky filo těsta, opět smíchané s oříšky, skořicí a hojně zalité cukrovým sirupem a máslem.
  • Třetím moučníkem z filo těsta je bougatsa, plátky filo těsta plněné pudinkem ze semolinové krupice. V Řecku se jí spíše ke snídani nebo k odpolední svačině a existuje i slaná varianta s mletým masem či sýrem.
  • Mezi další dezerty, které můžete v Řecku ochutnat, patří sezamová chalva či rýžový pudink rizogalo.
  • Za zmínku stojí také koláč vasilopita, který se v Řecku podává po novoroční půlnoci. Ukrývá minci zvanou „fluraki“. A kdo jí ve svém kousku najde, v následujícím roce ho štěstí a bohatství nemine.
  • K zákuskům si nezapomeňte dát řeckou kávu ellinikos, která připomíná našeho „turka“, ale připravuje se v měděné džezvě na horkém písku.
  • Ledovou kávovou variantou je celosvětově oblíbené osvěžující frapé.
 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč