Bešamelová omáčka

Bešamelová omáčka

3.7 / 5. Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Snadné Na 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3483 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 395 g
Tuky 115 g
Vláknina 125 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedna ze základních omáček francouzské kuchyně neodmyslitelně patří například k zapékaným jídlům (gratinům) i k italským lasagním.

Suroviny

mléko 600 ml
bobkový list 1 ks
malý
1 hrst
petrželové stonky lze vynechat
pepř mletý 6 ks
v kuličkách
cibule 0.5 ks
se zapíchanými hřebíčky, lze vynechat
tymián 1 snítka
lze nahradit sušeným, lze vynechat
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 40 g
muškátový oříšek
lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř bílý
mletý

1 Do rendlíku dejte asi dvě třetiny mléka, bobkový list, petrželku, pepř a cibuli i tymián a přiveďte k mírnému varu. Sceďte do džbánku.

2 Rendlík vymyjte a osušte. Pak ho vraťte na plotnu a na nízkém plameni v něm rozpusťte máslo. Přisypte mouku a míchejte vařečkou nebo pružinovou metlou. Pár minut za stálého míchání opékejte tak, aby se mouka lehounce zabarvila. Pak rendlík sejměte z vařiče, do vzniklé jíšky zapracujte studené mléko. Zbývající teplé ochucené mléko přilijte natřikrát a za stálého míchání.

3 Rendlík vraťte na plotnu a na nízkém plameni přiveďte k varu. Jemně míchejte a vařte asi patnáct až dvacet minut (od chvíle, kdy usoudíte, že směs už nebude dále houstnout, vařte ještě pět minut). Osolte a dochuťte muškátovým oříškem, případně bílým pepřem a vyšlehejte doleskla.

NĚCO NAVÍC
Mouky mívají odlišnou kvalitu, a tak můžete postupovat i ,od oka‘. Rozpusťte máslo a postupně přisypávejte mouku tak, aby vznikla jíška. Pak po trochách přilévejte mléko. Pokud omáčky navaříte víc, než spotřebujete, nezoufejte. Bešamelová omáčka vydrží v lednici až tři dny a v mrazáku tři měsíce, můžete si ji tedy navařit do zásoby.

 

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit