0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bešamelová omáčka

Bešamelová omáčka

3.6 / 5. Počet hodnocení: 27
Do 30 minut Snadné Na 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3483 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 395 g
Tuky 115 g
Vláknina 125 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedna ze základních omáček francouzské kuchyně neodmyslitelně patří například k zapékaným jídlům (gratinům) i k italským lasagním.

Suroviny

mléko 600 ml
bobkový list 1 ks
malý
1 hrst
petrželové stonky lze vynechat
pepř mletý 6 ks
v kuličkách
cibule 0.5 ks
se zapíchanými hřebíčky, lze vynechat
tymián 1 snítka
lze nahradit sušeným, lze vynechat
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 40 g
muškátový oříšek
lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř bílý
mletý

1 Do rendlíku dejte asi dvě třetiny mléka, bobkový list, petrželku, pepř a cibuli i tymián a přiveďte k mírnému varu. Sceďte do džbánku.

2 Rendlík vymyjte a osušte. Pak ho vraťte na plotnu a na nízkém plameni v něm rozpusťte máslo. Přisypte mouku a míchejte vařečkou nebo pružinovou metlou. Pár minut za stálého míchání opékejte tak, aby se mouka lehounce zabarvila. Pak rendlík sejměte z vařiče, do vzniklé jíšky zapracujte studené mléko. Zbývající teplé ochucené mléko přilijte natřikrát a za stálého míchání.

3 Rendlík vraťte na plotnu a na nízkém plameni přiveďte k varu. Jemně míchejte a vařte asi patnáct až dvacet minut (od chvíle, kdy usoudíte, že směs už nebude dále houstnout, vařte ještě pět minut). Osolte a dochuťte muškátovým oříškem, případně bílým pepřem a vyšlehejte doleskla.

NĚCO NAVÍC
Mouky mívají odlišnou kvalitu, a tak můžete postupovat i ,od oka‘. Rozpusťte máslo a postupně přisypávejte mouku tak, aby vznikla jíška. Pak po trochách přilévejte mléko. Pokud omáčky navaříte víc, než spotřebujete, nezoufejte. Bešamelová omáčka vydrží v lednici až tři dny a v mrazáku tři měsíce, můžete si ji tedy navařit do zásoby.

 

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit