Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bešamelová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 35
Do 50 minut Snadné Na 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1255 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 142 g
Tuky 62 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bešamelová omáčka je jedna ze základních omáček francouzské kuchyně a neodmyslitelně patří například k zapékaným jídlům (gratinům). Bešamel patří také do lasagní ale slouží také jako základ českých bílých omáček (česneková, křenová ale i koprovka). Recept na bešamel si určitě osvojte, protože takový um se v kuchyni neztratí.

Suroviny

mléko 600 ml
malý
petrželka 1 hrst
stonky (lze vynechat)
pepř celý 6 kuliček
cibule ½ ks
se zapíchanými hřebíčky (lze vynechat)
tymián 1 snítka
nebo sušený (lze vynechat)
lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř bílý
mletý

Postup

1

Do rendlíku dejte asi dvě třetiny mléka, bobkový list, petrželku, celý pepř a cibuli i tymián a přiveďte k mírnému varu. Sceďte do džbánku.

 

2

Rendlík vymyjte a osušte. Pak ho vraťte na plotnu a na nízkém plameni v něm rozpusťte máslo. Přisypte mouku a míchejte vařečkou nebo pružinovou metlou. Pár minut za stálého míchání opékejte tak, aby se mouka lehounce zabarvila. Pak rendlík sejměte z vařiče, do vzniklé jíšky zapracujte studené mléko. Zbývající teplé ochucené mléko přilijte natřikrát a za stálého míchání.

3

Rendlík vraťte na plotnu a na nízkém plameni přiveďte k varu. Jemně míchejte a vařte asi patnáct až dvacet minut (od chvíle, kdy usoudíte, že směs už nebude dále houstnout, vařte ještě pět minut). Osolte a dochuťte muškátovým oříškem, případně bílým pepřem a bešamel vyšlehejte doleskla.

NĚCO NAVÍC
Mouky mívají odlišnou kvalitu, a tak můžete postupovat i ,od oka‘. Rozpusťte máslo a postupně přisypávejte mouku tak, aby vznikla jíška. Pak po trochách přilévejte mléko. Pokud omáčky navaříte víc, než spotřebujete, nezoufejte. Bešamelová omáčka vydrží v lednici až tři dny a v mrazáku tři měsíce, můžete si ji tedy navařit do zásoby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč