Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bešamelová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 40
Do 50 minut Snadné Na 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1255 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 142 g
Tuky 62 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bešamelová omáčka je jedna ze základních omáček francouzské kuchyně a neodmyslitelně patří například k zapékaným jídlům (gratinům). Bešamel patří také do lasagní ale slouží také jako základ českých bílých omáček (česneková, křenová ale i koprovka). Recept na bešamel si určitě osvojte, protože takový um se v kuchyni neztratí.

Suroviny

mléko 600 ml
malý
petrželka 1 hrst
stonky (lze vynechat)
pepř celý 6 kuliček
cibule ½ ks
se zapíchanými hřebíčky (lze vynechat)
tymián 1 snítka
nebo sušený (lze vynechat)
lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř bílý
mletý

Postup

1

Do rendlíku dejte asi dvě třetiny mléka, bobkový list, petrželku, celý pepř a cibuli i tymián a přiveďte k mírnému varu. Sceďte do džbánku.

 

2

Rendlík vymyjte a osušte. Pak ho vraťte na plotnu a na nízkém plameni v něm rozpusťte máslo. Přisypte mouku a míchejte vařečkou nebo pružinovou metlou. Pár minut za stálého míchání opékejte tak, aby se mouka lehounce zabarvila. Pak rendlík sejměte z vařiče, do vzniklé jíšky zapracujte studené mléko. Zbývající teplé ochucené mléko přilijte natřikrát a za stálého míchání.

3

Rendlík vraťte na plotnu a na nízkém plameni přiveďte k varu. Jemně míchejte a vařte asi patnáct až dvacet minut (od chvíle, kdy usoudíte, že směs už nebude dále houstnout, vařte ještě pět minut). Osolte a dochuťte muškátovým oříškem, případně bílým pepřem a bešamel vyšlehejte doleskla.

NĚCO NAVÍC
Mouky mívají odlišnou kvalitu, a tak můžete postupovat i ,od oka‘. Rozpusťte máslo a postupně přisypávejte mouku tak, aby vznikla jíška. Pak po trochách přilévejte mléko. Pokud omáčky navaříte víc, než spotřebujete, nezoufejte. Bešamelová omáčka vydrží v lednici až tři dny a v mrazáku tři měsíce, můžete si ji tedy navařit do zásoby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín