Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvař třeba mamuta: Australský start-up vyrobil masovou kuličku z vyhynulého zvířete

Masová koule z mamuta
ZDROJ: Se souhlasem agentury AP
sdílet:

Zní to sice jako aprílový žert, ale jde o realitu. Australský start-up Vow představil na konci března v Amsterdamu kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa. Kultivace masa proběhla za použití genetické sekvence tohoto tisíce let vyhynulého zvířete. 

Jelikož bylo maso uvedeno v amsterdamském vědeckém muzeu jen několik dní před 1. dubnem, někteří přihlížející se domnívali, že jde o aprílový žertík. Zakladatel společnosti Vow Tim Noakesmith ale všechny utvrdil, že jeho produkt mohou brát naprosto vážně. Za vznikem mamutího masa podle jeho slov stojí touha vyvolat o inovacích tohoto typu veřejnou debatu.

  • Společnost Vow použila dostupné genetické informace z mamuta a chybějící část kódu doplnila genetickými údaji z jeho nejbližšího žijícího příbuzného – slona afrického a vše vložila do ovčí buňky. Za správných podmínek se v laboratoři buňky množily, dokud jich nebylo dost na to, aby vznikla masová kulička.

Místo mamuta se budou prodávat křepelky

Mamutí masová kulička je prototyp, který zatím neochutnali ani její tvůrci, a neplánuje se její komerční výroba. Společnost Vow doufá, že svůj první výrobek – maso z kultivovaných japonských křepelek – začne prodávat ještě letos v Singapuru, který konzumaci laboratorně pěstovaného masa schválil jako první na světě.

  • Mamut je symbolem ztráty. Dnes víme, že zahynul v důsledku klimatických změn. A tak jsme chtěli zjistit, zda bychom mohli vytvořit něco, co by bylo symbolem vzrušující budoucnosti, která by byla lepší nejen pro nás, ale také pro planetu,‘  řekl Noakesmith agentuře Associated Press.

Laboratorně pěstované maso jako zářná budoucnost

Laboratorně pěstované maso je kultivované z buněk zvířat, která se pro jejich získání nemusí porážet.

  • Metoda byla patentovaná v roce 1997, ale větších výsledků se podařilo dosáhnout až na začátku 21. století.
  • Cílem vědců je dostat ‚lab-grow‘ maso do obchodů, kde by cenou konkurovalo běžnému masu a časem se snížil počet chovů domácích zvířat.
  • Maso je zatím k dostání v restauracích v několika hlavních městech po celém světě, první zemí, která schválila jeho konzumaci byl Singapur (2020), posledním úspěchem je jeho schválení v Kalifornii (2022).
  • V Čechách se metodou zabývá společnost Bene Meat Technologies.

Odborníci tvrdí, že pokud se tato technologie rozšíří, mohla by v budoucnu výrazně snížit dopad celosvětové produkce masa na životní prostředí.

Zdroje: Associated Press, The Indian Express, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

Léto je doba objevování, experimentování a nacházení nových favoritů. A to hlavně v rámci jídla a pití. Chcete se letos vydat po stopách tradičních zahraničních kuchyní a nevíte, kam přesně by to mělo být? V článku vám prozradíme 3 země, ve...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč