Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilujete? Zkuste mexickou salsu, pikantní omáčku, kterou připravíte do 5 minut

Mexické tacos a rajčatová salsa pico de gallo
ZDROJ: Quin Engle, Unsplash
sdílet:

Salsy patří k Mexiku stejně neodmyslitelně jako tequila nebo limety. Prozradíme vám tajemství té nejlepší salsy, která je jako stvořená pro letní grilování a party pod širým nebem.

 

Salsa je španělský výraz pro omáčku. V latinskoamerické a především v mexické kuchyni jako salsu označují pikantní omáčku nebo nakrájenou zeleninovou směs na velmi drobné kousky, která připomíná salát. Její kořeny sahají až do předkolumbovské éry.

  • Základem salsy bývají zelenina – rajčata, papriky, cibule, kukuřice, z ovoce pak ananas, mango, broskve. 
  • Nikdy nechybí chilli a bylinky. Salsy jsou chuťově pestré a často pěkně pálivé.

Salsa má v mexické kuchyni všestranné použití:

Nejčastěji se používá k dochucení jiných jídel nebo jako dip. Malé misky s několika druhy pestrých omáček pro namáčení nechybí u většiny mexických pokrmů. Omáčky se také často používají k ochucení zapečených lupínků. Kukuřičné nachos se nejprve rozloží na plech a zasypou strouhaným sýrem. Po rozpečení v troubě se polijí omáčkou a ozdobí čerstvým koriandrem.

  • Salsou můžete polít grilované maso, které ho ochutí a zastane tak roli marinády.
  • Stejným způsobem ochutíte také rybí maso, krevety a mořské plody.
  • Lahodnou směsí zeleniny, bylinek a chilli si v Mexiku polévají dokonce i vejce.
  • Salsa se hodí k úpravě rybího masa ve stylu ceviche, tedy bez tepelné úpravy.

Jak na to: salsa syrová, vařená i z trouby

Mexické omáčky se tradičně připravují v hmoždíři, kde se ingredience třou, dokud se chutě nespojí. Výsledná salsa má trochu hrubší strukturu. Takto se připravují například salsa roja, salsa verde nebo guacamole. Moderní doba přinesla zrychlenou přípravu v mixéru, čímž vznikne hladká verze omáček.

  • Další variantou přípravy salsy je nasekání ingrediencí na drobné kousky a jejich promíchání, až salsa připomíná svěží salátek – takto se připravuje například pico de gallo.
  • Tajemství dokonalé salsy v tomto případě spočívá v přípravě s předstihem a jejího odležení v ledničce, klidně i celý den před podáváním. Čerstvé pří sady pustí šťávu a chutě se dokonale prolnou.

Která salsa je ta nejlepší?

Napříč Mexikem najdete bezpočet různých receptů na salsy, které se liší použitými surovinami, jejich poměrem a množství použitých chilli papriček. Vyzkoušejte ty nejznámější.

1. Salsa roja

Typická červená omáčka z rajčat a chilli papriček. Vybrat si můžete mezi třemi druhy její přípravy:

  • cruda: syrová z čerstvých surovin  
  • hervida: vařená, suroviny se rozmixují, pak vaří, dokud se chutě nespojí
  • asada: pečená, zelenina a chilli se opečou, poté smíchají s dalšími přísadami

2. Salsa roja picante

Pálivá verze salsy roja, která je díky štědrému množství chilli papriček jen pro otrlé labužníky.

3. Pico de gallo

V doslovném překladu ze španělštiny znamená název této svěží salsy "kohoutí zobák". Tradičně se připravuje ze stejných dílů nadrobno nasekaných čerstvých rajčat a cibule, s čerstvým koriandrem a velkým množstvím limetkové šťávy. Pro pikantní nádech se přidávají papričky jalapeño. Nejlepší je z vyzrálých letních rajčat. Existují i její obměny s ovocem (broskve, mango, v červnu zkuste i české jahody) pro sladší variantu.

4. Salsa verde

Další oblíbená mexická salsa, jejíž název (zelená omáčka) odráží její název.

  • Zelenou barvu získá díky své hlavní přísadě: plodům mochyně dužnoplodé. V Mexiku jim říkají tomatillos, protože svým tvarem připomínají protáhlá zelená rajčátka.
  • Podobně jako salsa roja se i salsa verde může připravovat zastudena z čerstvých ingrediencí nebo opékáním surovin v troubě či na grilu, které jí dodá lehce kouřovou chuť.

5. Guacamole

Celosvětově proslulá omáčka je díky avokádu máslově jemná. Kromě v guacamole najdete také rajčata, cibuli, koriandr, chili papričky a pořádnou dávku limetové šťávy.

V posledních letech zažívá tato salsa s narůstající oblibou a dostupností avokáda velký boom. Avokádo na guacamole kupujte dokonale zralé a neskladujte jej v lednici. Zralé avokádo poznáte hmatem, má být lehce měkké a pružné a slupka nesmí mít žádné tmavé skvrny

Autoriský článek

 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč