Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fajitas

Fajitas neboli proužky či pásky patří ke klasice kuchyně v tex-mex stylu. Původně se název fajitas vztahoval k typu masa, dnes ale odkazuje ke způsobu úpravy a krájení.

Vydání: 2015/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
Opékání 0:30
Maso Mexická

Ingredience

    • 1 flank steak o hmotnosti cca 1kg
    • cca 250g okapaných nakládaných jalapeños včetně cibule a mrkve z nálevu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 středně velká bílá cibule, nakrájená na kolečka silná necelých 1,5cm, kroužky pohromadě
    • 2 lžíce panenského olivového oleje + na potření
    • 4 (chilli) papričky poblano
    • 2 čerstvé papričky jalapeño
    • 1 stroužek česneku, nasekaný
    • 1 lžička sušeného oregana
    • pšeničné tortilly, guacamole a pico de gallo k podávání

    NA GUACAMOLE

    • 2 zralá avokáda, na kostičky
    • 1 rajče, zbavené semínek a na kostičky
    • 1/2 cibule, nadrobno
    • 1–2 čerstvé zelené chilli papričky, nakrájené nadrobno
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 2 hrsti čerstvé natě koriandru, nasekané
    • mořská sůl a citronová šťáva podle chuti

    NA PICO DE GALLO

    • 5 oválných rajčat, nakrájených na kostičky
    • 1 malá cibule, na kostičky
    • 1–3 papričky jalapeño, na kostičky
    • 1 svazek koriandru, listy nasekané
    • šťáva z 1/2 limety
    • mořská sůl podle chuti

Příprava jídla

1 Steak položte do zapékací mísy nebo pekáčku, obalte ho nakládanou jalapeño směsí, nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.

2 Grilovací (nebo jinou vhodnou) pánev potřete olejem a rozehřejte na středním až silném ohni. Ze steaku odstraňte zeleninovou směs, osolte ho a opepřete a opékejte do tmavohněda, 3-4 minuty z každé strany. Přeneste na prkénko a nechte odpočívat.

3 Každé kolečko cibule podélně propíchněte párátkem nebo přiostřenou špejlí. Za občasného obracení je opékejte 10–15 minut doměkka, pak je vyjměte a nechte zchladnout. Mezitím na uvolněné pánvi opékejte papričky poblano a čerstvé jalapeños do tmavohněda (až černa) ze všech stran, asi 8 minut.

4 Odložte a nechte vychladnout tak, aby se s nimi dalo pracovat, pak je oloupejte a zbavte semen a stopky. Nakrájejte je na proužky. Jakmile to půjde, odstraňte z cibule párátka nebo špejle a rozdělte kroužky.

5 Na středním ohni rozehřejte velkou pánev. Steak nakrájejte na tenké plátky přes vlákno. Do rozpálené pánve vlijte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte česnek a oregano a opékejte asi 1 minutu. Vložte plátky steaku, cibuli a papričkové proužky a promíchejte, aby se směs prohřála. Osolte a opepřete.

6 Podávejte s tortillami, guacamole a pico de gallo (na guacamole a pico de gallo všechno smíchejte a dochuťte solí a citronovou, respektive limetovou šťávou). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chilli-paprikové krevety

Chilli tortilly

Černofazolovo-rajčatová salsa

Papričky jalapeños se sýrem, obalované v polentě

Mexické placičky s fazolemi a quinoou

Ceviche

Margarita a kubánské mojito

reklama

Přidat komentář